Bez obzira da li prvi put opremate novi prostor ili osvežavate svoj sadašnji, dekoracija je uvek uzbudljiva perspektiva. Prikupljanje inspiracije za dizajn, biranje uzoraka boja, uzbuđenje pronalaženja tog savršenog vintage komada — ukrašavanje može i treba da bude veoma zabavno. Ali osim početnog uzbuđenja, dizajniranje vašeg prostora može biti dug i zastrašujući proces. Između budžetskih ograničenja i beskrajnih odluka donetih tokom dugog vremenskog perioda, može biti lako izgubiti snagu i osećati se pomalo izgubljeno. Inspiracija sa Pinterest-a može učiniti samo toliko kada ste zbunjeni tačno kako da ukrasite svoj prostor poput onih bez napora lepih domova koje vidite online.

Bili smo u toj situaciji, zbog čega nas je zainteresovala The Every Girl tekst sa njihovim omiljenim dizajnerima, Becki Owens i Nicole Davis, za njihove najbolje savete za uređenje prostora koji je odobrio dizajner. Ako ste zaglavljeni u tome kako da svoje dizajnerske snove pretvorite u stvarnost, ovi trikovi će vas naučiti kako da dekorišete kao dizajner.

1. Počnite sa organizacijom

Lepo dizajniran prostor je organizovan, bez obzira na stil uređenja. Dakle, pre nego što požurite u kupovinu novog nameštaja i dekora, počnite sa čišćenjem postojećeg nereda. Pregledajte svoje stvari detaljno, a ako vam ne služe ili ih više ne nosite, donirajte ih ili ih se rešite. Počevši od svežeg sa čistim, organizovanim prostorom, otvoriće se nove mogućnosti za dizajn i trenutno će vaš dom izgledati uglađenije.

2. Ukrasite predmetima koji reprezentuju vaš karakter

Pre nego što počnu da dekorišu, dizajneri provode dosta vremena upoznajući ličnosti i interesovanja svojih klijenata kako bi mogli da stvore prostor koji im se čini ličnim. Sledite istu strategiju sa svojim domom tako što ćete ga ispuniti predmetima koji odražavaju vašu ličnost, hobije i preferencije. Donosite predmete sa putovanja, pretražujte retro komade na buvljacima, sakupljajte knjige o svojim interesovanjima i kombinujte različite teksture koje volite. Cilj je stvoriti prostor po kom je vidno da u njemu živite vi, a ne neki stil izvučen direktno sa interneta.

Ukrasite predmetima koji reprezentuju vaš karakter
Unsplash/ Spacejoy 

3. Investirajte u nameštaj koji volite

Kada je u pitanju opremanje vašeg doma, vredi odvojiti vreme. Pošto je nameštaj obično skup i potrebno je neko vreme da stigne, pronalaženje pravog nameštaja je važnije od brzog opremanja prostora. Nije idealno imati nešto u prostoriji samo da ispuni prostor, zato u svoj dom unosite samo nameštaj koji volite! Kada pronađete komad koji savršeno odgovara vašem stilu i prostoru, biće vredno čekanja i cene.

4. Verujte svom stomaku

Vaš početni osećaj je obično u pravu! Kada dođe vreme da donesete odluke o dekoraciji, kao što je boja za farbanje zidova ili koja stolica izgleda najbolje, to može biti neodoljivo jer postoji toliko sjajnih ideja koje možete izabrati. Ali otkrićete da se često pokaže da je prva zamisao najbolji izbor, pa verujte svojim instinktima. Vremenom, ovo će postati lakše kada se uključite u svoj lični stil i steknete poverenje u svoje veštine dekorisanja.

5. Unesite prirodu u svoj dom

Jedna stvar koju ćete skoro uvek naći u profesionalno dizajniranim prostorima? Biljke. Bilo pravo ili lažno, zelenilo dodaje boju i život prostoru. Nijedna soba nije potpuna bez neke vrste organskog, svežeg elementa, pa razmislite o unosu svežeg bilja za kuhinju, smokvinog drveta u saksiji da kompletirate dnevnu sobu ili vaze sa zelenilom za sto za kafu.

6. Neka osvetljenje bude glavni prioritet

Dobro osvetljenje može dramatično promeniti osećaj sobe. Pored dodavanja ličnosti i uticaja, može osigurati da ostatak nameštaja i dekora koji ste odabrali izgledaju najbolje. Kada ukrašavate prostor, nemojte samo pretpostaviti da su gornja svetla sa kojima je vaš dom opremljen dovoljno dobra. Uvedite dodatne izvore svetlosti kroz stone lampe, podne lampe, zidne svetiljke ili druge vrste plafonskih svetiljki da biste prilagodili osvetljenje svog doma i istakli različite oblasti. Imajte na umu da prelepo svetlo može da stoji samostalno kao umetnost i da stvori pravo raspoloženje.

ambijentalno svetlo u domu
Shutterstock 

7. Ne preterujte sa dizajnom

Pinterest može biti i blagoslov i prokletstvo! Koristite društvene medije kao resurs za identifikaciju stilova i boja koji vas privlače i pronalaženje novih ideja za ukrašavanje, ali ne pokušavajte da svaku sliku ili ideju koju pronađete u jednoj prostoriji. Želite da se vaš dom oseća uređenim i jedinstvenim, a ne kao da pokušavate da uradite sve odjednom.

8. Dodajte umetnosti

Umetnost dodaje sofisticiranost svakom prostoru i ključna je komponenta u skoro svakoj profesionalno dizajniranoj prostoriji. Pronađite delove koji vas pokreću (ili ih sami napravite!), a zatim ih okačite u nivou očiju — umetnost je često okačena previsoko. Umetnička dela su sjajan izraz vaše ličnosti i onoga što vam govori i može učiniti da se vaš dom trenutno oseća intimnije.

9. Uvek uređujte

Dizajneri znaju da je manje obično više. Kada odaberete jednostavnu paletu boja i prave delove za osnovu sobe, sve što treba da uradite je da dodate nekoliko detalja da biste je zaokružili. Dodavanje malog pribora može biti veoma važno, pa ako je soba ako počnete da se osećate pretrpano ili preterano nervozno, to verovatno znači da biste trebali malo smanjiti stvari.

10. Unesite element iznenađenja

Ne postoje stroga pravila kada je u pitanju dizajn, već samo smernice koje vam mogu pomoći da donesete odluke. Dakle, ne postoji zakon koji kaže da sav vaš nameštaj mora da se pridržava jednog stila ili da se svi završni slojevi u vašem domu moraju podudarati. U stvari, dodavanje elementa iznenađenja može učiniti sobu mnogo zanimljivijom, bilo da se radi o neočekivanoj boji u inače neutralnom prostoru ili zabavnom komadu nameštaja ili umetnosti koji se izdvaja među ostatkom vašeg dekora. Ovo je vaš dom, gde bi trebalo da bude puno zabave i spontanosti - vaši elementi dizajna mogu da se osećaju isto.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Stil za ljude koji vole slobodu TikTok/the.rosie.home


Izvor: Wanted A.N.