Ovu nagradu dodeljuje francuska Académie des Lumières sačinjena od 110 internacionalnih kritičara iz oko trideset zemalja koji nagradjuju nabolje francuske filmove i koprodukcije tekuće godine.

Radi se o jednim od najprestižnijih nagrada francuske filmske industrije koje su francuski ekvivalent američkim nagradama Golden Globe koje dodeljuje Hollywood Foreign Press Association.

“Posle uspeha kod francuske i arapske kritike, drago mi je da su kvalitet “Lost Country” prepoznali i internacionalni kritičari. Posebna čast je da smo u društvu sa Nuri Bilge Ceylanom i Ken Loachom”, izjavio je ovim povodom reditelj i producent filma Vladimir Perišić.
Nagrade će biti dodeljene 22. januara 2024. u Parizu, a u istoj kategoriji su nominovani i “About Dry Grasses” Nuri Bilge Ceylana, “Old Oak” Ken Loacha, “Hound” Kamal Lazraqa i “The Blue Caftan” Maryam Touzani.

Film "lost country" u trci za prestižnu nagradu.
Promo 

Film “Lost Country” imao je svoju svetsku premijeru na Kanskom filmskom festivalu, u selekciji Nedelja kritike gde je glavni glumac Jovan Ginić osvojio nagradu „Otkrovenje“ za najboljeg mladog glumca, a na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu Ginić je osvojio nagradu „Srce Sarajeva“ za najboljeg glumca.

Film Lost Country
Promo 

“Lost Country” prikazuje Srbiju 1996. godine, tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima. Radnja prati priču mladog Stefana koji prolazi kroz sopstvenu revoluciju, suočen sa činjenicom da je njegova majka portparolka i saučesnica korumpirane vlasti protiv koje ustaju njegovi prijatelji.