Kako krenu malo niže temperature tako nas dom poziva na kućna, ušuškana druženja sa porodicom i prijateljima, a šta tome najbolje pridodati nego - kuvano vino prema receptu slavnog kuvara.

Džejmi Oliver otkrio je recept i male trikove za pripremu omiljenog božićnog pića.

Tajna savršenog kuvanog vina je u začinima, a osim spomenutih u receptu, u lonac možeš dodati i sve druge začine koje volite, poput kardamoma ili đumbira. Džejmi tvrdi da je njegova verzija kuvanog vina poput Božića u čaši koji se ne sme propustiti.

Osim odabira začina, ključ dobrog kuvanog vina je i u strpljivosti tokom pripreme. Pusti da se tečnog lagano zagreva kako bi svi ukusi imali vremena da se stope s vinom.

Svakako isprobaj i javi nam svoje utiske!

Potrebno

  • 2 klementine
  • 1 limun
  • 1 limete
  • 200 g šećera
  • 6 celih karanfilića
  • 1 štapić cimeta
  • 3 lovorova lista
  • 1 ceo muškatni oraščić, za rendanje
  • 1 mahuna vanile
  • 2 zvezdasta anisa
  • 2 boce Chianti ili drugog crnog vina

Koraci

15:30
Korak 1

Guljenje

Ogulite klementine, limun i limetu.

15:40
Korak 2

Kuvanje

Stavite šećer da provri u velikom loncu na srednjoj vatri, dodajte koru i iscedite sok od klementine.

15:40
Korak 3

Dodajte

Dodajte karanfilić, štapić cimeta, lovorov list i narendajte muškatni oraščić. Mahunu vanile prepolovite po dužini i dodajte u šerpu, pa prelijte vinom da prekrije šećer.

15:40
Korak 4

Krčkanje

Pustite da se krčka dok se šećer potpuno ne rastvori u vinu, a zatim provri. Kada provri ostavite da se kuva oko četiri do pet minuta, odnosno dok ne dobijete gust sirup.

15:40
Korak 5

Bonus savet:

Važno je prvo napraviti sirup jer se šećer i začini moraju prilično zagrejati. Ako ih zagrejete nakon dodavanja vina, sav alkohol će ispariti.

15:41
Korak 6

Posluženje

Kada dobijete sirup, smanjite temperaturu i dodajte zvezdasti anis i ostatak vina. Lagano zagrejte vino, pa posle oko pet minuta, kada je toplo i ukusno, sipajte u čaše i poslužite.