Leti volimo dugo kupanje, sunčanje i izležavanje na plaži. Uživamo u koktelima sa prijateljima i uživamo u zabavama na plaži, kao i u šumu talasa koji udaraju o obalu. I iako su nam sve te male letnje radosti veoma prirasle srcu, volimo i jesen i njene prijatne trenutke. S obzirom da je oktobar tu, a kalendarski smo zakoračili u pravu jesen, vreme je da svoju rutinu obogatimo malim životnim ritualima koji su prikladni za ovo doba godine.

U nastavku vam donosimo nekoliko ideja kako da što više uživate u malim radostima jeseni, atmosferi šarenog lišća i prvih jutarnjih magli. Verujte, i jesen može biti lepa ako odlučimo da je takvom učinimo.

Dozvolimo sebi trenutke smirenosti

Naši gradski životi možda žustrim korakom jure pored čuda jeseni, primećujući samo sivilo, bežeći od kiše, ljuteći se na povećane obaveze i saobraćajne gužve, ali dozvolimo sebi trenutke smirenosti, svesti o čitavom spektru promena, duboko disanje i bar pogled na nešto lepo drvo u obližnjem parku, jesen će nas nagraditi duplo.

Zato je odlična ideja odlučiti se da tokom jeseni svakog dana provedete bar pola sata u prirodi. Šetnja u obližnjem parku, duž reke ili planinarenje - postoji mnogo opcija. Povezivanje sa prirodom i njenim promenama najlakše je sprovesti u delo ako se njome okružimo. Zato dozvolite sebi da uživate u pogledu na boje jesenjeg lišća, primetite kestene na podu i udahnite miris svežine – kada postanemo svesniji malih zadovoljstava u životu, postajemo zadovoljniji svojom rutinom.

Težimo ravnoteži

U našim meditacijama ili pisanju dnevnika, sada možemo da se zapitamo u kom delu našeg života nam je potrebno više harmonije i na koji način je to moguće postići. Nekada će biti potrebno nakratko isključiti dostupnost, mobilne telefone, društvene mreže, a nekada ćemo morati da uvedemo nove navike. Zato se potrudite u ovom periodu da sednete sa svojim mislima, zapišete ih i postanete svesni šta vam je potrebno da biste bili ispunjeniji i zadovoljniji. Jesen je odličan period za novi početak i stvaranje stvarnosti kakvu želimo.

meditacija
jared-rice-unsplash.jpg 

Predlažemo da počnete da pišete dnevnik svojih emocija, želja i nadanja. Nakon nekog vremena, shvatićete kako stavljanje svojih misli na papir pomaže vašem umu da funkcioniše bistro i jasno, i biće vam mnogo lakše da definišete korake koje želite da preduzmete na svom putu ka sreći.

Ugodite sebi

Nakon vremena provedenog samo sa svojim mislima i čulnim nadražajima prirode, unesite element druženja: pozovite prijatelja na čaj, kod kuće na ručak ili kolač i podelite toplinu doma. Družite se, pijte svoje omiljene tople napitke, jedite sezonsku hranu i pecite kolače. Topla, prijatna atmosfera doma je suština jesenjih vibracija - iskoristite to na najbolji način ove godine.

Dekorišite svoj životni prostor

Jesenjim ritualima šetnje šumama i parkovima možete sakupiti žir ili kestene, pronaći najlepše primerke šarenog lišća i potom ukrasiti svoj dom. Kada u svoj enterijer unesemo elemente iz prirode, postaje toplije, a atmosfera opuštenija. Zato se ove jeseni poigrajte kućnim aksesoarima u toplim jesenjim bojama – garantujemo da samo toplo oker ćebe ili vaza sa suvim granjem i lišćem vaš dom mogu pretvoriti u jesenju oazu.

Dekorišite svoj životni prostor
Unsplash/ Collov Home Design 

Spremite se za zimu

Drugačija rutina nege kože, izvlačenje toplih džempera i večeri pod ćebetom ispred televizora - sve su to mali znaci da zima postepeno dolazi, a mi se tome prilagođavamo. Kroz uvođenje malih životnih promena u naš život, možemo to dočekati sa radošću, a ne sa mislima o svim negativnim stvarima.

Izvor: Jolie.hr