Kako bismo bili sigurni da unosimo dovoljno minerala u naš organizam, važno je konzumirati mnogo tamnozelenog lisnatog povrća. Razne žitarice takođe su bogate važnim mineralima, kao i jaja, alge i drugo morsko povrće, kao i supa od kostiju.

Ako ne uspevate da unesete dovoljne količine određenih minerala putem ishrane, možete pokušati da ih nadoknadite suplementima. Dovoljan unos minerala povezan je sa nivoom energije koji imamo, što nam pomaže da budemo aktivni i funkcionalni, kao i sa zdravljem kostiju i pravilnim funkcionisanjem štitne žlezde.

Ako svakodnevno konzumirate različito sveže povrće, velike su šanse da unosite dovoljne količine minerala, ali leti je potrebno konzumirati još više, jer se minerali gube znojenjem. Zato je dobro znati koje su pet najvažnijih minerala koje treba unositi svakodnevno.

Gvožđe

Organizmu je potrebno gvožđe da bi prenosio kiseonik kroz telo. Kada ne unesete dovoljno gvožđa, osećate se umorno i slabo, a taj osećaj može postati navika ako ne povećate unos ovog izuzetno važnog minerala. Gvožđe uvek konzumirajte uz vitamin C, koji poboljšava njegovu apsorpciju. Ako jedete namirnice koje sadrže oba hranljiva sastojka, poput raštike i povrća poput brokolija, možete biti sigurni da radite veoma dobro.

Brokoli sadrži gvožđe.
Unspash/ Clark Douglas 

Kalcijum

Znamo da je kalcijum neophodan za jake kosti, posebno kod dece. Istraživanja su pokazala da adekvatan unos kalcijuma tokom detinjstva pomaže u postizanju maksimalne gustine kostiju do 18. godine, što smanjuje rizik od osteoporoze kasnije u životu. Mlečni proizvodi su bogati ovim važnim mineralom, kao i biljna hrana poput spanaća i mahunarki.

Magnezijum

Magnezijum je mineral koji je neophodan za zdravlje kostiju i energiju. Nedovoljne količine magnezijuma mogu dovesti do ozbiljnog umora. S druge strane, postoje dokazi da magnezijum pomaže boljem spavanju, a dobar san nam omogućava da tokom dana imamo dovoljno energije. Takođe, istraživanja su pokazala da je magnezijum povezan sa smanjenjem simptoma PMS-a. Možete ga pronaći u semenkama bundeve, koje takođe sadrže cink, koji takođe pomaže u sprečavanju grčeva.

Slatki krompir
Unsplash/Nathan Dumlao 

Cink

Ovaj mineral ima nekoliko ključnih uloga. Mozgu je potreban za kognitivne funkcije i pamćenje, a takođe pomaže telu da proizvodi važan hormon T3 štitne žlezde. Dobre izvore cinka možete pronaći u školjkama, koje takođe sadrže obilje selena, koji pomaže u sintezi hormona štitne žlezde.

Kalijum

Kalijum pomaže u regulaciji krvnog pritiska, što je izuzetno važno za zdravlje srca. Takođe ima važnu ulogu u radu nervnog sistema. Banane su odličan izvor kalijuma, ali nisu jedini. Zeleno lisnato povrće, slatki krompir i losos takođe sadrže više kalijuma od banana.

Banan je odličan izvor kalijuma
Freepik