Ovsena kaša je mnogima omiljeni izbor za prvi obrok u danu, zasitna je, jednostavna za pripremu i povoljna. Međutim, može imati i pomalo bezličan ukus i neatraktivnu teksturu, pa će neki odustati od njene konzumacije.

Ali Šveđani znaju tajnu pripreme najukusnije, najkremastije i najsočnije ovsene kaše koju ćete ikada probati. Koriste sasvim obične ovsene, dodaci su klasični (poput cimeta i smeđeg šećera), a sam način pripreme nije poseban, jednostavno se sprema na šporetu.

Tajna je u tome što Šveđani prave ovsenu kašu od kombinacije mlevenih i celih zrna ovasa. Svilenkasta, sočna tekstura kaše nastaje zahvaljujući dodatnom skrobu koji ima ovseni prah. Takva ovsena kaša se može kupiti gotova u Švedskoj, ali ako niste u mogućnosti, možete je sami pripremiti i to veoma lako. Za pripremu će vam trebati ovas u zrnu, blender, šerpa i dodatni pribor.

Ovsena kaša - priprema:

Stavite 80 grama ovasa u blender i blendajte dok se ne formira fini prah. Stavite prašak u malu vrećicu sa zatvaračem ili zatvorenu posudu.

Sledeći put kada budete pravili ovsene pahuljice, skuvajte ovas prema uputstvu, ali četvrtinu običnog ovsa zamenite onim u prahu (tako da ćete umesto 80 grama ovasa koristiti odnos 3/4 klasičnog ovasa i 1/ 4 ovasa u prahu).

ovsene pahuljine.
Pexels/ Vie studio 

Dodajte istu količinu vode kao i inače (obično duplo više od žitarica, ali se preporučuje da počnete sa manje pa postepeno da dodajete po potrebi). Priprema najkremastije i najsočnije ovsene kaše traje oko pet minuta, a za dodatni ukus obogatite je klasičnim dodacima (semenkama, voćem, orašastim plodovima i med...).

Savet: Ako vam se mlevenje ovsenih čini kao previše posla, možete kupiti ovseno brašno. Ukus će biti isti, ali je važno da brašno dobro umutite u kašu kako se ne bi stvorile grudvice.