Kada kažemo 1. maj, nema sumnje da su mnogima prva asocijacija ćevapi, ražnjići, gulaš, slatkiši, grickalice, a potom i alkohol, kao i dobar provod... 

To je vreme kada uglavnom svi zaboravimo na "brojanje kalorija" i na bilo kakvu umerenost, kao i to da već neko vreme radimo na tome da smršamo, odnosno postanemo "raketa do leta". 

Moguće je jesti sve za 1. maj a da se ne ugojite.
Shutterstock 

I da, idealno bi bilo da "povučemo ručnu" i ne preteramo sa konzumiranjem hrane tokom praznika, ali retko kome to polazi za rukom. Pa šta onda uraditi da jedemo sve što želimo, a da se ne ugojimo?

Odgovor koji bi bio očekivan je umerenost, međutim, postoji još bolje rešenje, i u pitanju je trik koji decenijama primenjuju supermodeli kada žele da daju sebi oduška, a da se to ne odrazi na vagi.

Manekenke se pridržavaju lakog trika za gubitak kilograma.
Instagram 

Jedna od prvih koja se toga pridržavala (i još uvek to radi) je čuveni supermodel Sindi Kraford, a potom su njenim stopama krenule i druge lepotice poput Klaudije Šifer, Naomi Kembel, Kejt Mos, Kristi Tarlington i mnogih drugih.

One su naime uvek pred revije koristile "caku" sa kojom su veoma brzo gubile kilažu, a to je da prestanu da jedu kada je najslađe. Ovo sad možda zvuči čudno, ali čak su i Sindi i Klaudija objašnjavale po kom sistemu ovaj trik funkcioniše.

Kako je ključ svake dijete više manjih obroka, na ovaj način vi najpre sledite to da ćete jesti u više navrata. Samim tim, izbegavate prejedanje.

"Kada osetite da ste siti, to je trenutak kada treba da stanete", rekla je Klaudija jednom prilikom. "Sve preko toga je prejedanje, odnosno, jedete jer volite ukus te hrane, a ne jer vam je potrebna", dodala je.

Klaudija Šifer savetuje da stanete kad je najlepše sa hranom.
Album / Album / Profimedia 

Sindi je takođe istakla da je dobro i da žvaćete sporo, što je dokazano jedna od dobih metoda. "Navikli smo da žurimo i jedemo s nogu, odnosno, samo ubacujemo hranu u svoj organizam", objasnila je.

"Jedite polako, žvaćite i stanite kada je najlepše. Makar to značilo da ćete za 15 minuta, pola sata, kada ponovo osetite glad uzeti da jedete dalje. Ali nećete zatrpati organizam, već ćete ga naterati da vari bez opterećenja".

Mnogi koji su probali ovakav način ishrane uverili su se da zaista radi, a brojni nutricionisti složili su se da je ovo dobar način da pre svega uredite veličine porcija, i dovedete sebe u kaloriski deficit koji je potreban kako biste gubili kilažu.

Inače, ovaj trik možete koristiti i mimo praznika, kada želite da smršate, a mesečno se gubi oko 8 kilograma u proseku. 

Dakle, ukoliko ne želite da nakon prvomajskih praznika "zaglavite" u teretani, žvaćite sporo i stanite kad je najlepše!

Bonus video:

Prvomajski uranak Kurir/Petar Aleksić