Gradska opština Stari grad je i ovog aprila održala tradicionalnu manifestaciju "Jevremova ulica susreta", a u obeležavanju im se pridružio i National Geographic sa radionicama za decu.

Po dvorištu Muzeja Vuka i Dositeja smestili smo naše kutke u koje smo dočekivali najvažnije goste – decu, čije smo mozgiće želeli da zaposlimo.

Radionica (5).jpg
Mondo/Stefan Stojanović 

Ušuškano ispod krošnji, travnato poljanče dvorišta, Bući Bući je pretvorio u Dečiji grad. Štafelaji s platnima, kao i kutije popijenih Bući Bući sokića, bile su spremne da deca na njima slikaju ambalažu onako kako bi oni želeli da izgleda.

Radionica za Decu (1).jpg
Mondo/Stefan Stojanović 

Čitava manifestacija održana je 22. aprila, na Dan planete Zemlje, a National Geographic je ponosan što je Zemljin rođendan proslavio upravo s decom! Naša Planeta nas je za svoj dan obradovala suncem, a Rosa najzdravijim pićem – vodom, kojom su deca neograničeno mogla da se osvežavaju.

Mondo/Stefan Stojanović Radionica za decu

U mesecu u kom smo obeležili Uskrs, na radionici koju nam je obezbedilo Generali Osiguranje, deca su bila umazana od kreativnosti! Četkice su umakali u omiljene boje i nanosili ih na veliko prolećno jaje. Ona manja, jaja od stiropora, ukrašena Generali lavićima, mogli su da odnesu kući.

Radionica za Decu (6).jpg
Mondo/Stefan Stojanović 

Radionica za Decu (4).jpg
Mondo/Stefan Stojanović 

Najukusniju radionicu ove godine organizovao je Muzej slatkiša. Medene zeke, cvetići i srca iskakala su iz kutija parvo ispred dece koja su ih šarala jestivim bojama i šarenim mrvicama.

Radionica za Decu (15).jpg
Mondo/Stefan Stojanović 

Ove godine imali smo i jedan Počudni kutak. Umetnica Anđela Đermanović, članica i jedna od osnivača udruženja Počudište, kroz priču i ilustracije je upoznavala decu s različitim bićima mitologije Balkana. Posle priče, deca su sama kreirala svoja bića kojima su dodeljivali supermoći.

Radionica (2).jpg
Mondo/Stefan Stojanović 

Radionica (4).jpg
Mondo/Stefan Stojanović 

Abakus, Play Mais, graditelji... Sve su to već dobro poznate radionice naših prijatelja, škole za razvoj intelektualnih veština BrainOBrain. Na abakusu, internacionalnoj računaljci, deca su razvijala intelektualne sposobnosti i igrala igre poput Flash Cards i Speed test koje podstiču fokus i kreativno razmišljanje. Od uvek popularnih Play Mais flipsija, nastajali su najrazličitiji oblici, a praveći ih deca su koristila maštu, izražavala emocija i kroz igru unapređivala komunikacijske veštine. Graditelji nisu ništa manje popularni od Play Maisa! Set za gradnju kuća od 50 elemenata kojim se podstiče prostorna inteligencija, logika i sposobnost kreativnog rešavanja, jedna je od prepoznatljivih BrainOBrain aktivnosti.

Radionica za Decu (18).jpg
Mondo/Stefan Stojanović 

Radionica (1).jpg
Mondo/Stefan Stojanović 

Radionica (6).jpg
Mondo/Stefan Stojanović 

Bila su tu i pletena uskršnja jaja – UčenIQ, gde su naše pametnice kroz motoričku vežbu pletenja trakama papira ukrašavali šablon za uskršnje jaje koje su nosili kući.

Sa udruženjem Mensa pravili smo i rakete! Aerodinamične i neobične, nastale su od šarenih papirića i slamčica, koje su mali inženjeri kasnije nosili kući!

Radionica za Decu (10).jpg
Mondo/Stefan Stojanović 

Radionica za Decu (12).jpg
Mondo/Stefan Stojanović 

Čarobna frula i Ostrvo sa blagom bile su umetičke radionice Eva Art-a, na kojima su deca crtala, oblikovala plastelin i stvarala kostime za predstavu.

A onda je nastala vriska! U dvoriše Muzeja Vuka i Dositeja ušetao je Stiv – omiljeni lik iz Minecraft sveta! KIBERone, škola programiranja za decu, organizovala je Minecraft žurku i lutriju u kojoj svi pobeđuju.

Radionica za Decu (17).jpg
Mondo/Stefan Stojanović 

Na kreativnoj radionici "Kroz engleski jezik do uskršnjih figurica", koju je pripremio Equilibrio kids, naši budući istraživači su pravili kroz pravljenje uskršnjih ukrasa učili engleski jezik i postajali kraljevi i kraljice ovog jezika kroz učenje engleskog jezika i usvajanje uskršnjeg vokabulara.

Radionica za Decu (16).jpg
Mondo/Stefan Stojanović 

U organizaciji Muzeja Vuka i Dositeja pripremljena je radionica "Oživi prirodu", inspirisana izložbom Nadežde Petrović. Crtanjem i lepljenjem različitog materijala nastajali su trodimenzionalni pejzaži, a učesnici radionice učili su o slavnoj umetnici.

Hvala svima koji su bili deo našeg događaja!