Hodanje je najlakši i najjednostavniji način fizičkog kretanja. Dokazano je da hodanje poboljšava raspoloženje, čuva zdravlje i pomaže u mršavljenju i održavanju željene telesne težine.

Hodanje je suštinski pomagač u gubitku težine, održavanju željene telesne težine i kondicije. Hodanje vam čak može pomoći da izgubite težinu bez promene navika u ishrani.

Studija je pokazala da su žene koje su napravile u proseku 3.520 koraka dnevno (što je oko pola sata hodanja dnevno) izgubile više od 2 kilograma u toku godine, a da pritom nisu promenile svoje navike u ishrani. Takođe, štetno masno tkivo na njihovom stomaku smanjeno je za 12 odsto.

Da biste znali da li preduzimate dovoljno koraka da biste smršali, proverite podatke u nastavku, gde vam dajemo prosečan broj koraka koje napravite dok hodate i obavljate kućne poslove.

1. PO MINUTAMA

1 minut = 118 koraka

10 minuta = 1.180 koraka

30 minuta = 3.540 koraka

60 minuta = 7.080 koraka

12,9 kilometara = 16.000 koraka

koliko koraka u proseku je dovoljno za mršavljenje?
Unsplash/ Arek Adeoye 


3. PO KUĆNIM POSLOVIMA

Kupovina = 67 koraka

Brisanje poda = 101 korak

Usisavanje = 94 koraka

Rad u bašti = 89 koraka

Savet: Male promene u vašoj dnevnoj rutini mogu vam pomoći da povećate broj koraka koje preduzimate tokom dana. Pre nego što krenete u kupovinu, prošetajte neko vreme po prodavnici ili tržnom centru.

Na poslu koristite toalet na drugom spratu. Kada obavljate poslove, parkirajte na najudaljenijem mestu na parkingu i na najudaljenijem parkingu.

Dobra i kvalitetna ishrana može doprineti mršavljenju i poboljšanju zdravlja uopšte, a evo najbrže dijete koja donosi rezultate.