Ako imate malu dnevnu sobu, sigurno ste neretko poželeli da je bar nekoliko kvadrata veća. Ili se barem tako čini. Na sreću, postoji nekoliko trikova pomoću kojih dizajneri enterijera pomažu da svaka dnevna soba izgleda prostrano, moderno i sveže!

Od korišćenja samo svetlih nijansi drveta i plafona, do ukrašavanja zidova ogledalima i kombinovanja različitih vrsta svetla, do odabira nameštaja prave veličine, birajte iz niza opcija za vizuelno povećanje dnevne sobe u kojoj ćete voleti da provodite vreme.

Izbegavajte kombinovanje previše boja i koristite svetlije tonove

Osnovno pravilo za uređenje malih prostorija je pridržavanje odabrane palete boja koja obezbeđuje vizuelno atraktivan prelaz tonova duž celog prostora. Savet je da se pridržavate monohromatskog dizajna i naglasite svetle nijanse koje će stvoriti utisak prostranosti.

„Ljudi često imaju tendenciju da podele sobu na još manje delove bojama, misleći da stvaraju iluziju većeg prostora, a u stvarnosti ga samo zagušuju. Ključno je da se držite odabrane palete boja jer ona stvara osećaj kohezije i širenja“, kaže dizajner enterijera Bobi Berk.

Posebno je važno izabrati zavese svetlih nijansi kako bi prirodno svetlo nesmetano osvetljavalo prostor, a preporučuje se i izbor komada drveta u mekšim nijansama.

Izaberite nameštaj koji stvara osećaj udobnosti

Za postizanje vizuelno uvećanog prostora ključan je minimalizam u dekoraciji, ali da ne bi bilo dosadne monotonije, savet je da se akcenat stavi na udobne komade nameštaja.

Mekani tepisi, komadi svetlog drveta, parket premazan sjajnim uljem, somotni jastuci i kožna sofa samo su neki od načina da stvorite osećaj topline i udobnosti.

Takođe, izbegavajte glomazne komade nameštaja poput prevelikih sofa, taburea i stolića i zamenite ih trosedima sa podignutim nogama, staklenim stolom ili uskom ugaonom garniturom.

Osim toga, dizajneri savetuju da koristite multifunkcionalne elemente koji će vam obezbediti dodatni prostor, kao što su trosed koji ima kutiju za odlaganje stvari, tabure čiji se poklopac može podići i služi kao praktična kutija, kao i stočići koji imaju policu za sve sitnice koje ne želite da držite neuredno raspoređene duž gornje površine.

Koristite više vrsta rasvete

Prirodno svetlo je uvek najbolja opcija, ali ako vaša dnevna soba nema obilje prozora, višeslojno osvetljenje može poslužiti kao praktično i efikasno rešenje.

Preporučuje se upotreba plafonske rasvete čiji se intenzitet može podesiti tako da se u večernjim satima postiže veći nivo intimnosti, uz zidne rasvete i podne lampe, koje će vizuelno produžiti prostor i učiniti ga većim.

Izaberite neutralne komade nameštaja

Istaknuti nameštaj će vizuelno zauzeti čitav prostor, pa se preporučuje da izaberete komade koji dolaze u neutralnim tonovima.

Kauč u neutralnoj boji osvežiće ceo prostor, ali imajte na umu da to ne znači da mora biti krajnje jednostavnog dizajna. Naprotiv, birajte nameštaj koji ima obline, upečatljive detalje ili je neobičnih dimenzija jer će prostoriji dati izraženiji karakter', tvrdi dizajnerka enterijera Suzi Mekmejhon i dodaje:

„Pored toga, jastuci i detalji u svetlim nijansama i efektnim šarama će oživeti celu prostoriju i na najjednostavniji način podići prostor koji nema svetlosti ili sadrži tamniji nameštaj.“

Takođe, uložite u vitrine ili police kako biste uvek imali gde da stavite razne sitnice i tako izbegli nakupljanje koje zagušava prostor.

Okačite ogledala i samo jednu umetničku sliku 

Dizajneri tvrde da je najbolji način da vizuelno uvećate sobu korišćenje ogledala na zidovima. Uneće svetlost i dodatnu dimenziju i stvoriti prostran i prijatan ambijent.

Isto tako, kada je u pitanju dekoracija zidova, izbegavajte gomilanje raznih sitnica, posebno brojnih slika koje zagušuju prostor. Umesto toga, izaberite veće umetničko delo i postavite ga na dominantni zid.

 Izvor: tportal.hr