Brz gubitak kilograma nije nemoguć, ali i ne dolazi bez rizika. Zato bi bilo idealno da u takvim slučajevima to radite pod nadzorom, ili uz stručno vođenje lekara ili nutricioniste. Takođe, bitno je da znate da ovakvi, brzi gubici nisu održivi, jer gubite vodu, a ne masti iz organizma, a ukoliko želite da izbegnete jo-jo efekat, idealan plan bi bio da targetirate 1 do maksimalno 2 kilograma nedeljno, kao i da se prodržavate kalorijskog deficita na čemu je, uostalom, "brza dijeta" i bazirana.

Kako ona funkcioniše?

Na planu brzog mršavljenja, vaše telo će se detoksikovati i prvo izgubiti mnogo vode. Ključno je održati telo u režimu sagorevanja masti kombinacijom restriktivne ishrane i povećane fizičke aktivnosti. Gubitak oko 1 kg masti dnevno možda jeste nedostižan, ali gubitak težine od 1 kg vode je praktičan i moguć. Telo brzo oslobađa zadržavanje vode, posebno na početku novog režima mršavljenja.

Brzom dijetom se gubi nagomilana voda.
Shutterstock 

Brza dijeta pomaže u resetovanju vašeg sistema i velike su šanse da ćete se osećati osveženo i lakše, upravo zbog gubitka toksina i nagomilane vode.

Jelovnik

1 dan

Doručak: Uverite se da vaš ukupan broj kalorija za doručak bude 250. Počnite dan vodom za detoksikaciju sa limunom, a zatim uzmite dva kuvana ili poširana jaja ili činiju salate od leblebije.

Ručak: Vaš ručak treba da ima približno 300 kalorija ili manje. Možete jesti sočivo zajedno sa smeđim pirinčem i malo zelene salate.

Užine: Jedna srednja jabuka ili narandža ili bilo koje drugo voće po vašem izboru.

Večera: Večera treba da bude najlakši obrok u danu. Uključite jednu šolju smeđeg pirinča sa 3/4 šolje kuvane piletine zajedno sa zelenom salatom. Završite sa jednom šoljicom čaja od kamilice.

Dan 2

Doručak: Započnite dan sa vodom za detoksikaciju sa čija semenkama, a zatim jedite čistu ovsenu kašu sa obranim mlekom.

Ručak: Pojedite činiju mešanog voća kao što su bobice i pomorandže sa šoljicom zelenog čaja.

Užina: Jedna šolja zelenog čaja sa jednim kuvanim jajetom bez žumanca ili dva krekera sa više zrna.

Večera: Jedna šolja supe od spanaća i brokolija sa jednom kriškom tostovanog hleba sa više zrna.

3. dan

Doručak: Popijte vodu za detoksikaciju sa cimetom. Za doručak uključite jednu šolju pohe (tradicionalni indijski doručak, recept pogledajte ovde) sa začinskim biljem i jednu šolju zelenog čaja.

Ručak: Uključite jednu činiju pileće supe sa iseckanom piletinom. Ako želite vegetarijansku opciju, možete jesti pečene pečurke sa malo čedar sira na podlozi od pola šolje pirinča.

Užina: Sendvič sa povrćem sa krastavcima i paradajzom sa malo maslinovog ulja.

Večera: Pola male pečene ribe ili pola šolje tofua na žaru sa jednom šoljom smeđeg pirinča.

Dan 4

Doručak: Počnite dan sa vodom za detoksikaciju limuna, a zatim za doručak uzmite činiju kaše napravljene od oko 75 g zobi bez mleka.

Ručak: činija supe od piletine ili tofua, kupusa, spanaća i brokolija.

Užina: činija ananasa i jedna šolja zelenog čaja.

Večera: žuto sočivo ili kuvana piletina sa bebi spanaćem koju možete jesti sa dva parčeta niskokalorijskog hleba sa više zrna ili jednom šoljicom smeđeg pirinča i zelenom salatom.

Dan 5

Doručak: Započnite jutro limunom i medom u vrućoj vodi. Za doručak uzmite činiju ovsene kaše bez mleka.

Ručak: Uzmite jednu šoljicu grčkog jogurta sa mešanim bobicama i seckanim orašastim plodovima.

Užina: Jedna činija papaje ili jabuke i jedna šolja zelenog čaja.

Večera: Uzmite jednu šolju karija od jaja napravljenog sa jednom kašikom ulja i dva kuvana jaja sa jednom šoljom smeđeg pirinča. Vaša vegetarijanska opcija može biti khichdi napravljen od crnog sočiva i smeđeg pirinča.

Kako da se kilogrami ne vraćaju, a gubitak nastavi?

Pazite šta jedete:
Izbegavajte rafinisane ugljene hidrate, nezdrave masti i hranu bogatu proteinima, kao što su peciva, grickalice poput čipsa, skrobnog povrća, crvenog mesa i masne ribe. Držite se dalje od hidrogenizovanih ulja i odlučite se za zdrava ulja kao što je maslinovo ulje. Izaberite izvore nemasnih proteina i istražite opcije za živinu hranjenu travom. Izbegavajte hranu sa visokim sadržajem šećera i soli kao što su gazirana pića, gazirana pića, alkoholna pića, prerađeno ili upakovano meso i slatkiši.

Jako je bitno ne konzumirati slatkiše.
Shutterstock 

Uključite više vlakana u svoju ishranu:
Uključujući više rastvorljivih vlakana, dugo ćete biti siti i zadovoljni. Možete da konzumirate voće i povrće sa visokim sadržajem vlakana i antioksidanata, što će pomoći da se ubrza gubitak težine smanjujući čestu želju za jelom.

Pratite svoje kalorije:
Napravite dijetu sa deficitom kalorija tako što ćete smanjiti potrošnju kalorija na 500-800 kalorija dnevno jer vam to pomaže da brže smršate. Jedan savet koji će vam pomoći da to postignete je praćenje hrane koju jedete u aplikaciji ili dnevniku.

Užinajte pažljivo:
Najbolje je izbegavati užine sa nezdravim, upakovanim i obrađenim grickalicama koje sadrže dodatne kalorije koje pobeđuju svrhu plana za mršavljenje. Umesto toga, pokušajte da jedete zdrave grickalice kao što su razne vrste salata, čips od kelja ili klice pune vlakana i zdravih proteina.

Bitno je da ne koristite kupovne grickalice, već ih zamenite povrćem.
Shutterstock 

Žvaćite hranu polako:
Temeljno i polako žvaćući hranu, dodatno ćete smanjiti unos kalorija. Oni koji sporo jedu osećaju se sitije i imaju smanjen apetit u poređenju sa onima koji brzo jedu.

Pijte više vode:
Dobro se hidrirajte i obavezno popijte do 10 čaša vode kako biste pomogli telu u procesu detoksikacije. Možete konzumirati vodu sa voćem ili iscediti limun da bi bilo ukusnije. Takođe, voda za piće čini da se osećate siti. Izbegavajte pakovane voćne sokove jer sadrže mnogo šećera.

Voda pomaže u procesu mršavljenja.
Youtube 

Vežbajte kontrolu porcija:
Jedan od najboljih načina da jedete manje kalorija je kontrola porcija. Uzmite male porcije obroka ili ih poslužite na manjim tanjirima. Takođe, obavezno popijte malo vode neposredno pre obroka jer pomaže u ograničavanju viška kalorija.

I na kraju - kretanje. Ne morate da vežbate do iznemoglosti u teretani, ali je jako bitn oda se krećete. Možete ubaciti obaveznu šetnju, jutarnje razgibavanje ili jednostavno, preći nekoliko stanica peške, kada se vraćate sa posla, umesto da idete prevozom. 

Bonus video:

Dijeta sa jajaima  tiktok/@nayrhodes