Uskrs je najbolje proslaviti sa porodicom ili voljenom osobom, ali čak i da ste sami na ovaj praznik, postoji li bolji način da se opustite od serije dobrih filmova.

Mi smo vam priredili top 20 kultnih naslova koji su idealni za nedeljno popodne, a na vama je samo da se udobno smestite i krenete u filmski maraton.

1. "Stradanje Isusovo" ("The Passion of the Christ")

Film govori o poslednjih 12 sati života Isusa Hrista, koji je Mel Gibson pripremao gotovo 12 godina vođen unutrašnjim preispitivanjem i verom. Delom zasnovan na Jevanđeljima po Mateju, Marku, Luki i Ivanu, a delom na viđenjima dvaju časnih sestara mističarki, sv. Ane Katerine Emerih i Marije iz Agreda, film je vizuelno šokantni prikaz najdramatičnijih trenutaka Isusovog ovozemaljskog života od zarobljavanja u Getsemanskom vrtu do uskrsnuća nakon razapinjanja na Golgoti uz efektne flešbekove posvećene najvažnijim događajima iz Isusovog poslanja.

2. "Zec Petar" ("Peter Rabbit")

Animirani igrani film Zec Peter priča malo poznatu priču o Zecu Petru, dok Piter i njegova porodica preuzimaju farmu starog gospodina Gregora i počinju da je uništavaju, bacajući svuda voće i povrće, praveći nered.

3. "Priča o Bogu sa Morganom Frimenom" ("The Story of God with Morgan Freeman")

U želji da istraži mnogobrojne svetske religije, filmski narator i glumac Morgan Friman upustio se u snimanje nezaboravne mini dokumentarne serije koja je 2016. godine imala svoju premijeru na „Nacionalnoj geografiji“.

4. "Nebesko kraljevstvo" ("Kingdom of Heaven")

Radnja filma je smeštena u 12. vek u vreme krstaša i krstaških ratova. Glavni junak je Balijan od Ibeline, koji se bori protiv arapskog vojskovođe Saladina u opsadi Jerusalima. Radnja filma je delimično zasnovana na poznatim istorijskim činjenicama, a delimično na fikciji.

5. "Greben spasa" ("Hacksaw Ridge")

U proleće 1945. godine američke vojne snage su se susrele s najvažnijom i najopasnijom borbom na Pacifiku, međutim jedan vojnik se istakao kao drugačiji. Vođen verom u Boga on odbija da ubija, a svoju misiju posvećuje spasavanju povređenih vojnika. Time je postao prvi Amerikanac koji je dobio Medalju časti zbog toga. Ovo ostvarenje iz 2016. godine režirao je Mel Gibson, kao i „Stradanje Isusovo“.

6. "Dođi u nedelju" ("Come Sunday")

Šta se dešava kada počnete da osporavate neke od teorija iz Biblije? "Dođi u nedelju" priča priču o čoveku koga je crkva izopštila jer je propovedao da pakao ne postoji.

7. "Noje" ("Noah")

Gledajte kako je izgledala priča o Nojevoj barci, sa uzbudljivim, a često i zastrašujućim detaljima.

8. "Sud Hristov" ("The Case for Christ")

Ako tražite još drame, preporučujemo vam da pogledate film "Sud Hristov", zasnovan na istinitim događajima i istoimenoj knjizi iz 1998. godine. Radnja prati reportera koji pokušava da utiče na verska uverenja svoje žene.

9. "Božji sin" ("Son of God")

Iako ga je prigrlilo hiljade sledbenika i srdačno dočekan gde god da je otišao, Isus Hrist se suprotstavio onima koji su ga kritikovali i izokrenuo njegove reči da bi izgledalo da krši njihovu veru. Brinuli su se da je stekao previše moći i primorali su Rimljane da ga pronađu i uhvate. Jedan od njegovih učenika, Juda, odveo ih je pravo do Isusa. Kada su ga pitali da li je on Sin Božiji, Isus je to priznao i optužen je za bogohuljenje.

10. "Uskršnja zemlja" ("Eater Land")

Vreme je da uđete u praznični duh uz "Uskrsnu zemlju". Ovaj film govori o voljenom uskršnjem zecu koji je proteran u strašnu zemlju prazničnih zloća i treba mu pomoć Deda Mraza da mu pomogne da se vrati kući.

11. 'Ice Age: The Great Egg-Scapade' (2016)

Ne možete se zasititi filmova "Ledeno doba"? Probajte "Ice Age: The Great Egg-Scapade“. Ova zabavna avantura pokazuje šta se dešava kada Sid pokrene sopstvenu uslugu čuvanja jaja i usput naiđe na nekoliko "problemčića".

12. "Easter Under Wraps"

Ne postoji ništa kao prolećna romansa koja bi donela veselje. U ovom originalnom filmu Fiona na tajnom zadatku odlazi u fabriku čokolade svoje porodice da vidi zašto prodaja pada – i usput pronalazi malo ljubavi (i genijalnu poslovnu ideju).

13. "Miss Potter"

Upoznajte Zeca Pitera na potpuno nov način. „Gospođica Poter“ priča priču o Beatriks Poter, autorki najprodavanije knjige za decu „Priča o zecu Piteru“. Sa preaktivnom maštom, Poter pronalazi utehu u crtanju i pisanju životinja koje je obožavala od detinjstva. Ali nakon što su njeni pokušaji da pronađe izdavača za svoje romane bili neuspešni, ubrzo pronalazi malu firmu koja joj je preokrenula sreću — i ceo njen život.

14. "The Dog Who Saved Easter"

"Pas koji je spasio Uskrs“ je u suštini "Sam u kući" smešten u proleće, ali umesto da Kevin Mekalister brani svoj dom od lopova, to je slatki pas koji spasava lokalni vrtić od kriminalaca.

15. "Uskrsnuo" ("Risen")

Još jedan sjajan religiozni film za gledanje na Uskrs je "Uskrsnuo". Radnja ovog filma odvija se 33. godine nove ere, gde rimski tribun u Judeji ima zadatak da pronađe nestalo telo Isusa Hrista, koji je ustao iz mrtvih.

16. "Mary Magdalene"

"Marija Magdalena" govori o ženi koja je nekada hodala Zemljom sa Isusom Hristom. Nakon što pogledate ovaj film, bićete skloni da ponovo pročitate njenu priču u Bibliji.

17. "Ben-Hur"

Nema bolje uskršnje priče o osveti od "Ben-Hura". Ovaj film priča priču o jevrejskom princu koji je jednom bio izdan i poslat u ropstvo, ali je na kraju povratio slobodu i vratio se radi osvete. Pogledajte bilo koju verziju, uključujući klasik iz 1959.

18. "Pieces of Easter"

"Pieces of Easter" je savršen uskršnji film nakon kog ćete se osećati baš dobro i idealan je da ga pogledate sa porodicom. Pokazuje šta se dešava kada neobični par krene zajedno na putovanje kroz zemlju neposredno pre Uskršnjih praznika.

19. "Čelične magnolije" ("Steel Magnolias")

Ako ste ikada gledali film iz 1989. godine "Čelične magnolije" u kojem igraju Seli Fild, Doli Parton i Džulija Roberts, onda znate da to nije tipičan uskršnji film.

U stvari, film govori o mladoj kozmetičarki koja se asimiluje u mali grad u Luzijani i sprijatelji se sa malom grupom žena. Ali iako u "Čeličnim magnolijama" nije sve o Uskrsu, pred kraj filma postoji scena u kojoj glumci učestvuju u lovu na jaja. E sad, to je nešto što morate da vidite!

10. "Mogu samo zamisliti" ("I Can Only Imagine")

Volite muziku kompanije MercyMe? Još više ćete voleti ovaj film! Film sa Denisom Kvejdom u glavnoj ulozi priča uzbudljivu priču o tome kako je hrišćanski bend smislio svoju pesmu koja se našla na vrhu lista "I Can Only Imagine".