Za veliki broj ljudi proleće je vreme kada započinju detoks, i ozbiljnije se bave eventualnim viškom kilograma koji se nagomilao preko zime. Gugl je prvo mesto na kojem će potražiti rešenja, a interesantno je da je i dalje u samom vrhu pretraga, kada upišete "dijeta", upravo medicinska, odnosno VMA ishrana, ili dijeta sa pomorandžama, kako je još zovu.

Razlog je upravo taj što ovakav način ishrane provereno daje rezultate i to za veoma kratko vreme. Medicinska dijeta osmišljena je od strane lekara (po tome i naziv), kako bi njihovi pacijenti za što kraće vreme skinuli dovoljno kilograma i mogli da odu na operaciju. 

Medicinskom dijetom se skida i do 10 kg za kratko vreme.
Shutterstock 

VMA dijeta osim što doprinosi brzom mršavljenju na zdrav i prirodan način, ona je odličan izbor za borbu protiv celulita. Ovu popularnu bolničku dijetu mogu držati baš svi, a preporučuje se osobama sa srčanim tegobama i problemima sa štitnom žlezdom i naročito dijabetičarima. Ipak, kao i kod svakog režima, najbolje je posavetovati se najpre sa doktorima i odraditi sve pretrage kako bi bili sigurni da ne postoji neki drugi "pritajeni" problem. 

Medicinsku dijetu osmislili su doktori.
Shutterstock 

Da bi Medicinska dijeta imala efekta preporuka je da se drži najmanje 30 dana, a uključuje 3 glavna obroka, između kojih bi bilo idealno da je razmak 4 do 5 sati, kao i da se obroci ne preskaču. Doručak je svakoga dana isti i podrazumeva 1 pomorandžu, 1 parče dvopeka i čaj ili kafu bez šećera. Pomorandža je sastavni deo i svih ostalih obroka jer se fruktoza lako vari i ne doprinosi gomilanju masnih naslaga. Takođe, bitno je da napomenemo, nakon 5 dana, jelovnik krećete ispočetka.

PRVI DAN

  • Doručak: 1 pomorandža, 1 komad dvopeka, šoljica kafe ili čaja
  • Ručak: kuvano jaje, 2 kašike kisele pavlake, kiselog mleka ili jogurta, 1 dvopek, 1 pomorandža
  • Večera: 1 do 2 dvopeka, 2 kuvana jajeta, 1 paradajz i jedan krastavac

DRUGI DAN

  • Doručak: 1 pomorandža, 1 komad dvopeka, šoljica kafe ili čaja
  • Ručak: kuvano jaje, dve kašike kisele pavlake, 2 dvopeka, 1 pomorandža
  • Večera: 1 dvopek, 125 gr mlevenog junećeg mesa, koje možete ispržiti u tiganju na malo ulja, 1 paradajz i 1 pomorandža

TREĆI DAN

  • Doručak: 1 pomorandža, 1 komad dvopeka, šoljica kafe ili čaja
  • Ručak: kuvano jaje, 2 kašike kisele pavlake (ili kiselog mleka), 1 svež krastavac, 1 pomorandža.
  • Večera: 1 dvopek, 125 gr mlevenog junećeg mesa, koje možete ispržiti na jako malo ulja. Šoljica kafe ili čaja bez šećera i 1 pomorandža.

ČETVRTI DAN

  • Doručak: 1 pomorandža, 1 komad dvopeka, i na kraju popijte šoljicu kafe ili čaja (bez zaslađivača). Ako vam je dosadio dvopek, možete ga zameniti sa 4 neslana krekera.
  • Ručak: 1 dvopek, 125 gr mladog kravljeg sira i 1 paradajz
  • Večera: 2 dvopeka (ili 8 krekera), 125 gr mlevenog mesa i dva sveža paradajza

PETI DAN

  • Doručak: 1 pomorandža, 1 komad dvopeka, šoljica kafe ili čaja
  • Ručak: 200 gr kuvanog junećeg mesa bez soli, kao začin možete koristiti malo soja sosa, jedan komad dvopeka i jedan svež paradajz
  • Večera: tvrdo kuvano jaje i 500 gr barenog povrća

Prednosti VMA dijete

Medicinska dijeta ima niz benefita u odnosu na slične dijete koje se baziraju na smanjenom unosu kalorija. Iako spada u niskokalorične dijete, kod VMA dijete nećete imati karakterističan osećaj malaksalosti, vrtoglavice, razdražljivost i poremećaj pažnje. Bićete iznenađeni brzinom pojave rezultata, a pored kilograma efikasno ćete se rešiti i dosadnog celulita koji muči većinu žena, piše dietx.rs.

Da bi medicinska dijeta delovala mora se držati makar mesec dana.
Shutterstock 

Ne morate strahovati od jo-jo efekta i uz male korekcije navika u ishrani, kilogrami se neće vraćati dugo po prestanku dijete.
VMA dijetu mogu držati i osobe sa zdravstvenim problemima, dijabetičari i srčani bolesnici.

Zahvaljujući uspešnim rezultatima, VMA dijeta za mršavljenje ne mora da se ponavlja najmanje godinu dana nakon primene.
Jedina mana VMA dijete za zdravo i efiksano mršavljenje jeste što nije dozvoljeno jesti voće. Ljubiteljima ovih sočnih plodova posebno može biti teško u toplijim mesecima, kada sa svakog ćoška mami šareno, slatko raznovrsno voće poput breskvi, jagoda i slično, ali upravo zbog toga, ona je pravi izbor i za sve koji boluju od dijabetesa i žele na zdrav način da skinu višak kilograma.

Bonus video:

Detoks voda za dijetu Instagram/smoothiechallenge.21day