Posebnosti i glamuru ove večeri za pamćenje doprinelo je prisustvo najznačajnijih imena iz sveta mode, kulture i umetnosti, te jedinstvena lokacija i impresivan enterijer.

Kao i do sada, i ove godine dodelili smo Elle Style Awards nagrade iz najrazličitih oblasti: glume, muzike, modnog dizajna, umetnosti, sporta, aktivizma, književnosti, i mnogih drugih (u ukupno 15 kategorija), a program je vodila naša uvažena glumica Milena Predić.

Generalni sponzor je Honor, a sa nama su bili i naši sponzori Porsche, Comma, Portonovi, Lancome, ABP, The Body Shop i Calsberg.

U nastavku saznajte ko su dobitnici Elle Style Awards priznanja za 2022. godinu.

NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO - NIKOLA KOJO

Prethodnih godina ovu nagradu su osvajali izuzetna imena kao što su: Mira Banjac, Milena Dravić, Rade Šerbedžija, Dragan Bjelogrlić, dok je naš prošlogodišnj dobitnik Dragan Stojković Piksi.

Naš ovogodišnji dobitnik na filmu je debitovao sa nepunih 13 godina. Generacije i generacije se smenjuju, a njegovo ime ćete često čuti kao odgovor na pitanje: Ko ti je omiljeni glumac? Neke njegove replike su već decenijama kultne i verujem da će se citirati još dugo. Uspevao je da nas zasmeje, rasplače, razneži, razljuti na filmskom plantu, što verovatno objašnjava činjenicu zašto važi za jednog od najboljih glumaca na našim prostorima.

Sivi dom, Mi nismo anđeli, Lepa sela lepo gore, Četvrti čovek, Parada, Stado, Čudne ljubavi... Svi ovi naslovi asociraju upravo na njega i na njegova neverovatna umetnička ostvarenja, kao i na njegov gigantski doprinos umetnosti. On je umetnik koji, pre svega pripada sedmoj umetnosti, pa nas nije iznenadilo kada je briljirao i u ulozi reditelja, a posebno mu se divimo i zabog to što uvek hrabro, glasno i dosledno sledi svoje ideale, boreći se za važne promene u našem društvu.

Ovu nagradu je, ispred našeg generalnog sponzora Honor, uručila Jelena Katić.

nikola kojo
Mrdja Lovers Studio/Mrdja Lovers STUDIO ©2022 

NAGRADA ZA MUZIKU - KONSTRAKTA

Za svoj pseudonim u jednom intervjuu pre nekoliko godina rekla je da u prevodu znači racionalno emotivna. Svoju muzičku karijeru počela je u bendu Mistakemistekae, a od 2007. je jedan od dva ženska vokala sastava Zemlja Gruva. Sve nas je oduševila svojom unikatnošću i sposobnošću da na autentičan način prenese jednu ličnu, a opet univerzalnu poruku, a ta poruka je odjeknula Evropom. Uspešno je predstavila našu državu na pesmi Evrovozije 2022. godine gde je zauzela peto mesto, a ovih dana posebno navijamo za njenu nominaciju na prestižnoj dodeli Gremi nagrada.

Svima je jasno o kome je reč. Ovogodišnje priznanje za muziku, koju ispred jednog od naših cenjenih sponzora, Comma dodeljuje Jelena Radunović, ide neponovljivoj i uvek svojoj - Konstrakti.

konstrakta
Mrdja Lovers Studio/Mrdja Lovers STUDIO ©2022 

NAGRADA ZA INFLUENSERA GODINE - MIJA PORTER

Pojam influenser do pre petnaestak godina nije ni postojao. Danas, svi znamo ko su ti inspirativni ljudi koji uspešno koriste nove načine komunikacije da nam predstave sebe, svoju estetiku i svoje vrednosti. Ova devojka besprekornog stila, završila je studije vizuelnih komunikacija u Londonu i maser studije medija i kulture na Univerzitetu u Njujorku, a iz Beograda joj, kako kaže najviše nedostaje pogled sa balkona i mamin parfem.. Često je nazivaju najbolje obučenom Beograđankom u Njujorku, ali ona je mnogo više od toga – vredna, kreativna, posebna.

Naša nagrada za influesera godine ide Miji Knežević, poznatijoj po stranici Mija Porter, a nagradu je dodelio jedan od naših dragih sponzora The Body Shop.

mija knežević
Mrdja Lovers Studio/Mrdja Lovers STUDIO ©2022 

NAGRADA ZA SPORTISTKINJU GODINE - NADICA BOŽANIĆ

Sportisti su uvek važili za uzore: predani su, uspešni a njihove uspehe slavi cela država. Srbija je uvek imala povoda za slavlje kada je sport u pitanju, ali ova mlada devojka je nedavno posebno učinila celu zemlju ponosnom! Sa razlogom se dičimo našom šampionkom koja je ispisala istoriju našeg sporta u Meksiku. Nagrada za sportistkinju godine ide svetskoj prvakinji u tekvondu Nadici Božanić, a dodelio ju je naš sponzor Sommersby.

NADICA BOŽANIĆ
Mrdja Lovers Studio/Mrdja Lovers STUDIO ©2022 

NAGRADA ZA GLUMU - SERGEJ TRIFUNOVIĆ

Svaka struka ima one najbolje, a mi baš takve i nagrađujemo. Stršljen, Bure baruta, Kad porastem biću kengur, Crni Gruja, Turneja... Ovo su samo neki od naslova u kojima je on pokazao da sa razlogom važi za jednog od najboljih glumaca na našim prostorima. Radio je i živeo u Njujorku, imao priliku da deli platno sa Nikolasom Kejdžom, a prošle godine izdao je i knjigu pod nazivom „Stovarište“.

Osim fantastičnih glumačkih bravura i uloga koje je napravio, a koje će nesumnjivo biti zapamćene u srpskoj kinematografiji, znamo ga i kao velikog humanitarca i čoveka koji uvek glasno govori ono što misli bez potrebe da išta ulepša.
U skladu sa time, bez daljeg ulepšavanja, jer u ovom trenutku ono je zaista suvišno, pozivam našeg dobitnika nagrade za glumu da mi se pridruži na sceni.

Nagradu za glumu osvojio je jedan i jedini Sergej Trifunović!

sergej trifunović
Mrdja Lovers Studio/Mrdja Lovers STUDIO ©2022 

NAGRADA ZA KNJIŽEVNOST - MILENA MARKOVIĆ

Ona je šesta žena koja je uspela da osvoji Nin-ovu nagradu. Višestruko je nagrađivana pesnikinja, dramaturškinja i scenaristkinja, a već godinama je profesorica na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. U svojoj karijeri ima značajan broj sada već kultnih drama (Paviljoni, Šine, Brod za lutke, Nahon Simeon, kao i najnovija Livada puna tame). Autorka je scenarija za seriju Močvara, premijerno započetu početkom septembra. Zaista nije potrebno dalje objašnjavati o kome je reč.

Imamo tu čast da je ovogodišnja dobitnica nagrade za književnost večeras sa nama, a ja ću je zamoliti da mi se pridruži na sceni. Naša dobitnica nagrade za književnost, koju smo dodelili uz podršku našeg spozora Lancome-a je Milena Marković!

MILENA MARKOVIĆ
Mrdja Lovers Studio/Mrdja Lovers STUDIO ©2022 

NAGRADA ZA AKTIVIZAM - ŽENSKA SOLIDARNOST

Prethodnu godinu obeležile su žene svojim glasnim istupima i hrabrim potezima. One su pokazale revolt, snagu, a pre svega – solidarnost.

Naše dobitnice nagrade za aktivizam su u 2022. godini svoje borbe prenele na ulice, demonstrirajući da žene više neće ćutati o pojedinačnom, ali i institucionalnom nasilju, povredi njihovih prava i dostojanstva. One nas edukuju, osvešćuju, ali i bodre svojom ženskom revolucijom.

Ovogodišnje dobitnice nagrade za aktivizam, Jelena i Nina, čine neformalni feministički kolektiv ŽENSKA SOLIDARNOST.

ŽENSKA SOLIDARNOST
Mrdja Lovers Studio/Mrdja Lovers STUDIO ©2022 

NAGRADA ZA UMETNOST - OLIVERA PARLIĆ

Svoje radove je od 1997. godine izlagala kako u Srbiji, tako i u inostranstvu. Pored samostalnih izložbi, takođe je izlagala na Oktobarskom salonu, učestvovala je u projektu Out Instituta za umetnost u javnom prostoru u Austriji, kao i na Štajerskoj jesenjoj izložbi 2009. godine u Gracu u Austriji. Godine 2017. je predstavila svoj rad u Kineskom muzeju umetnosti u Šangaju u okviru izložbe Voyage – Putovanje kroz srpsku modernu umetnost.

Ova žena, čiji rad odiše inovativnošću i jedinstvenošću, dobitnica je mnogih nagrada, a mi imamo tu čast da joj uručimo i našu nagradu za umetnost.

NAGRADA ZA UMETNOST - OLIVERA PARLIĆ
Mrdja Lovers Studio/Mrdja Lovers STUDIO ©2022 

NAGRADA ZA MODNOG DIZAJNERA - INES JANKOVIĆ

Dizajn koji ne ide na uštrb kvaliteta, klasika sa modernim zaokretom, elegancija koja traje večno – ova dizajnerka kreira prepoznatljive statement komade koje nose najstilizovanije žene na našim prostorima. Minimalistički pristup je u osnovi njenog dizajna, a prilikom kreiranja novih komada, ona uvek ima na umu savremeni tempo života i svakodnevne potrebe i želje realnih žena. Još od 2012. godine, ona je uvek u potrazi za novim idejama i formama.

Nagrada za najboljeg modnog dizajnera, koju je naš sponzor Porsche uručio Ines Janković!

ines janković
Mrdja Lovers Studio/Mrdja Lovers STUDIO ©2022 

SOCIAL CREATIVE AWARD - JAVORKA ĐURIĆ

Koliko često uhvatite sebe kako provodite sate na internetu, a da i ne opažate kakvi su sve sadržaji prošli ispred vaših očiju? Nije tajna koliko stresa, anksioznosti i nesigurnosti mogu da proizvedu društvene mreže, i zato su tu oni mali, ali važni izuzeci koji čak i Internet čine boljim mestom za sve vas. Ova devojka svojim ilustracijama svakog dana grli našu dušu, i čini da se osećamo manje usamljeno, a više prihvaćeno. Njena umetnost je pre svega socijalno angažovana jer ukazuje na brigu o mentalnom zdravlju, a kao takva i naša omiljena.

SOCIAL CREATIVE AWARD - JAVORKA ĐURIĆ
Mrdja Lovers Studio/Mrdja Lovers STUDIO ©2022 

NAGRADA ZA MODELA GODINE - MILICA RAJKOVIĆ

Lepota je vekovima tema najvećih umetničkih i filozofskih dela i zaista – ona nije prolazna jer nas inspiriše večno.
Ova mlada žena, jedinstvenih crta lica i autentične osobnosti, primer je da samo ono vredno i drugačije dotiče svet i uspeva da osvoji svetske modne piste. Ove godine nosila je revije prestižnih svetskih brednova, kakvi su Fendi i Dolce&Gabanna, te bila lice velikih modnih kampanja, a krasila je i Elle Green Isue naslovnicu našeg magazina.

Ovogodišnja nagrada za modela godine ide u ruke Milice Rajković!

Nagrada za Social Creative Award ide u talentovane ruke Javorke Đurić, poznatije pod Instagram pseudonimom maple.things.

NAGRADA ZA MODELA GODINE - MILICA RAJKOVIĆ
Mrdja Lovers Studio/Mrdja Lovers STUDIO ©2022 

NAGRADA ZA IKONU STILA - BOŠKO JAKOVLJEVIĆ

On je simbol Beograda, mode, urbanog duha, ali i harizme koja pleni gde god se pojavi. Od voditeljskih voda, preko manekenstva, do modnog dizajna – decenijama mu polazi za rukom baš sve što poželi. Svoju svestranost samo upotpunjuje činjenicom da je uvek najstilizovanija osoba u prostoriji, te ispunjava sve kriterijume da mu ove godine dodelimo nagradu za ikonu stila.

Ovu nagradu ispred Philip Morrisa dodeliće Jelena Medojević, a dobitnik nagrade za ikonu stila je Boško Jakovljević!

boško jakovljević
Mrdja Lovers Studio/Mrdja Lovers STUDIO ©2022 

NAGRADA ZA DIZAJN I DEKOR - PORTONOVI

Kada govorimo o stilu, često ćemo čuti sa je ključ u: udobnosti, detaljima, otmenosti, umerenosti, balansu... Svako ima neku svoju malu tajnu. Ipak, neki ljudi uspevaju da spoje sve ove segmente i da, svojom prepoznatljivošću i stlskom besprekornošću, ostave bez daha sve oko sebe.

Upravo to se desilo i kada je u pitanju rezort Portonovi. Dizajniran od strane svetski renomiranih arhitekata, ovaj sofisticirani kompleks se savršeno utapa u divlju, mediteransku prirodu koja ga okružuje. Nagradu za dizajn i dekor dodeljujemo upravo Portonovom, a nagradu će u njihovo ime primiti Jovana Čujković!

portonovi
Mrdja Lovers Studio/Mrdja Lovers STUDIO ©2022 

NAGRADA ZA LOKALNI BREND - MOM'S PANTS

Originalnost uvek nađe put do srca ljudi.

Ovaj lokalni brend zasnovan je pre svega na ljubavi prema svim majkama ovog sveta i kroz svoje modele iskazuje duboko poštovanje za njih. U njihovim modelima, žene se osećaju prijatno. Pitate se zašto? Osim udobnosti koju ovaj brend nudi svim ženama, nudi im nešto mnogo vrednije a to je osećaj da neko tamo kreira odeću sa puno razumevanja za osnovne potrebe svake od nas. Svet mode ovog brenda ne prepoznaje prolaznost i užurbanost, već nam daje svevremenske komade u kojima se žene osećaju samouvereno, moćno i snažno, baš kao što bi i trebalo. Sve smo mi super žene, super mame i super herojine, a ovaj lokalni brend nas, na suptilan način, na to i podseća.

Nagradu za najbolji lokalni brend dodeliće Ela Knežević ispred ABP-a, a priznanje ide u ruke divnog brenda sa nazivom Mom's pants! 

NAGRADA ZA LOKALNI BREND - MOM'S PANTS
Mrdja Lovers Studio/Mrdja Lovers STUDIO ©2022 

NAGRADA ZA GASTRO - CAMPANIA PIZZA GOURMET

Ono što se u Srbiji uvek cenilo, i uvek će, jeste dobra hrana. Mi volimo i cenimo svoju tradionalnu kuhinju, ali nismo imuni ni na arome, mirise i ukuse drugih nacionalnih kuhinja poput recimo… italijanske.

Ako u Srbiji dobijete pohvalu za dobru hranu, ne sumnjajte u svoje kulinarske veštine! Ovde je kriterijum itekako visok. Baš zato smo, i mi imali obavezu da nagradu za gastro dodelimo nekom ko je zaista zaslužuje.

Baš kao i tradicionalnu napuljsku kuhinju i hranu ovog restorana opisuju samo tri reči: ukusna, bogata i živopisna. Nagrada za gastro ide restoranu Campania Pizza Gourmet!

NAGRADA ZA GASTRO - CAMPANIA PIZZA GOURMET
Mrdja Lovers Studio/Mrdja Lovers STUDIO ©2022