Novak Đoković trenutno učestvuje na Vimbldonu, a njegova supruga Jelena Đoković pruža mu veliku podršku sa tribina. I Novak i Jelena poznati su po zdravom načinu života i posebnoj ishrani, a svojevremeno se pisalo i o tome da su iz svoje ishrane izbacili meso, što je Noletu pomoglo da očuva zdravlje i fizičku formu, pa i u 35. godini života igra nestvarno zahtevan tenis.

Jedna od namirnica koja je neizostavni deo ishrane u porodici Đoković je kinoa. Kinoa ne goji i sastavni je deo obroka Jelene Đoković i njenog supruga. 

Kinoa je seme koje ne sadrži gluten, a vodi poreklo iz Južne Amerike, iz regije Anda. Ona je fantastičan izvor proteina, vlakana, vitamina B i gvožđa, a uz to sadrži i svih osam amino kiselina. Narodna medicina koristi kinou za lečenje gihta, tumora, hemeroida i išijasa.

Kinoa je odlična zamena za meso. Ako postite ili ste vegetarijanac obavezno ubacite kinou u svoju ishranu. Kinoa obiluje vlaknima koji su neophodni za pravilni rad creva.

Novak Đoković i Jelena Đoković godinama jedu kinou
Vivienne Vincent. / Landmark / Profimedia 

Narodna medicina kinou još koristi i za lečenje kožnih bolesti, reume, a zbog visokog sadržaja kalijuma ona blagotvorno utiče na kardiovaskularni sistem.

Kinoa kao kulinarsko čudo

Vegetarijanci znaju o čemu pričamo kada kažemo kako je kinoa pravo kulinarsko čudo. Ako se doda kupusu, krompiru ili drugom povrću, osetićete punoću ukusa kakva se dobija samo kuvanjem mesa.

Korisne osobine se manifestuju i u prisustvu vitamina i aminokiselina koje poboljšavaju metabolizam, čiste organizam i normalizuju njegovu funkciju. Pošto kinoa nema određen miris, u jela se zato dodaje beli i crni luk, kao i ostali začini. U nastavku donosimo tri sjajna recpeta sa kinom...

Kinoa je sjajan za sve vegetarijance
dan-dennis-TwfuHcKKByw-unsplash.jpg 

Recepti

Kaša od kinoe

Potrebno je:

- 1 šolja kinoe

- 10-15 jagoda

- 2 šolje kokosovog mleka

- 1 šolja vode

- 3 banane

- 5 urmi

- 1 jaje

- 1,2 kapi esencije vanile

- cimet

Priprema:

Kinoa se opere i kuva se u vodi i jednoj šolji kokosovog mleka dok joj zrnca ne popucaju. Svi ostali sastojci se samelju u blenderu. Dolivamo u već skuvanu kinou. Meša se i ostavlja se da se krčka još 3-4 minuta. Razliva se u posudice i stavlja se u frižider. Po želji u kašu možete da dodate grudvu maslaca dok je vruće.

Povrće sa kinoom

Potrebno je:

- 200 g kinoe

- 200 g karfiola

- 200 g brokolija

- 200 šargarepe

- 1 glavica crnog luka

- 1 čen belog luka

- Začini, so i biber.

Priprema:

Kinou kuvajte u vodi oko 15ak minuta. Karfiol, brokoli obarite. U tiganju na malo ulja prodinstajte luk i izrendanu šargarepu pa im dodajte karfiol i brokoli. Dinstajte sve zajedno 10 minuta pa ovoj smesi dodajte proceđenu kinou, začine, so i biber.

Kinao se često koristi u salatama
sonny-mauricio-smbmkO3mwfc-unsplash.jpg 

Pesto sa kinoom

Potrebno je:

- 200 grama rukole

- Veza svežeg peršuna

- 100 ml maslinovog ulja

- 100 grama semena bundeve

- 200g kuvane kinoe.

Priprema:

U blenderu sameljite rukolu i peršun, dodajte ulje i seme bundeve i so pa sve miksajte dok se ne pretvori u glatku smesu. Pestu dodajte kinou i uživajte u neobičnom ukusu.