Da li i vi u blizini posla imate omiljenu pekaru iz koje svako jutro miriše sveže, tek ispečeno, vruće pecivo, gde vas čak ni red ispred ne tera na pomisao da je zaobiđete?

Svi znamo da je doručak najvažniji obrok u toku dana, a užurbani životni tempo u gradu često nam kao najpraktičnije rešenje nameće da ujtru posegnemo za hranom iz pekare koja obično sadrži malo vlakana i proteina, a mnogo kalorija, šećera i aditiva.

Teško je odoleti kifli ili kroasanu sa čokoladom koji su, priznaćemo svi, neodoljivo ukusni, ali zapravo nedovoljno hranljivi da daju potrebnu energiju za kvalitetan početak dana, piše elle.

Ovakvi proizvodi obično pružaju nagli skok energije, kojie je samo privremen, jer čim se oslobodi insulin i normalizuje nivo glukoze u krvi, počinjemo da osećamo umor, ali i glad.

Ukoliko vam ovo zvuči poznato, vreme je da prekinete sa ovom lošom navikom, a mi vam donosimo listu namirnica koje će vam ujtru dati više energije od bilo kog proizvoda iz pekare i pritom ćete ostati siti sve do ručka.

JAJA

Jedno jaje sadrži 7 gr viskokvalitetnih proteina, a ova namirnica bogata je i vitaminima i mineralima koji su važni za pravilno obavljanje metaboličkih procesa u našem organizmu. Kuvana ili u vidu kajgane, najbolje ih jedete u kombinaciji s hlebom od žitarica celog zrna, mladim sirom i sezonskim povrćem.

BANANE

Bogate su složenim ugljenim hidratima, kalijumom i vitaminom B6 zbog čega dugo drže sitost pa su jedna od najboljih slatkih opcija za doručak.

banane su sjajna opcija za doručak
Shutterstock 

ČIA SEMENKE

Samo dve kašike chia semenki sadrže 11 gr vlakana, 4 gr proteina i 12 gr ugljenih hidrata zbog čega je puding od chia semenki savršena opcija za prvi obrok u danu.

MLADI SIR

200gr mladog sira ima samo 150 kalorija, ogromnih 25 gr proteina i oko 50% preporučene dnevne doze vitamina B12, koji je neophodan za mnoge energetske enzimske reakcije u telu. Bogat je i selenom koji spada u moćne antioksidanse, a što je najvažnije dugo drži sitost. Jedite ga u kombinaciji sa hlebom od žitarica celog zrna, jajima, povrćem, voćem…

AVOKADO

Sa 160 kalorija, 7 gr vlakana i 15 gr zdravih masti (koliko aproksimativno sadrži jedna voćkica), avokado nas tokom nekoliko sati kontinuirano snabdeva energijom. Pored toga, bogat je i rastvorivim vlaknima koja hrane dobre bakterije u našim crevima te ubrzava metabolizam.

avokado je bogat vlaknima
Unsplash 

OVAS

Ovaj složeni ugljeni hidrat bogat je vitaminima i mineralima (prvenstveno vitaminima B i gvožđem), koji su neophodni da bi naš organizam proizvodio energiju. Upravo to ovsenu kašu čini tako poželjnom opcijom za doručak, ali umesto industrijskih verzija koje su obično prepune dodatih šećera i aditiva, napravite sami svoj obrok od ovasa, jogurta i omiljenog voća. Ako ne volite kašu, od istih namirnica možete napraviti i smoothie.

JOGURT

Sadrži ugljene hidrate, masti i proteine koji će vam dati potrebnu energiju na početku dana, a možete ga konzumirati u kombinaciji s prepečenim hlebom od žitarica celog zrna, chia semenkama, voćem…

ŽITARICE CELOG ZRNA

Za razliku od prerađenih žitarica, ove žitarice sadrže složene ugljene hidrate zbog kojih se sporije vare i duže drže sitost. Dve kriške hleba od žitarica celog zrna u kombinaciji s avokadom, jajima, mladim sirom ili nekim zdravim namazom mogu biti savršeno izbalansirani doručak.

žitarice sadrže složene ugljene hidrate zbog kojih se sporije vare i duže drže sitost.
Shuterstock 

ORAŠASTI PLODOVI

Odličan su izvor zdravih masti i vlakana zbog kojih dugo drže sitost, pa su namazi poput putera od badema ili kikirikija savršen dodatak vašem omiljenom doručku.

HUMUS

Svi znamo da je leblebija bogata proteinima, vlaknima, ali i magnezijumom koji je potreban našem organizmu da bi proizvodio energiju, što humus čini jednim od najzdravijih namaza i odličnim izborom na početku dana.

Mnogi gube iz vida kako i koliko hrana utiče na njihov organizam, prave pogrešne izbore kojih postanu svesni tek kada vaga pokaže višak kilograma. Nemojte čekati taj trenutak, na vreme zaobilazite pekaru u širokom luku i isporbajte zdrave i ukusne opcije!