Veliki broj devojčica okupio se na edukativnoj radionici "Inkluzija u sportu" koju je adidas organizovao u Savremenoj osnovnoj školi na Novom Beogradu, kako bi poslao snažnu poruku podrške svim ženama da nastave da se bave sportom i slede svoje snove.

O tome koje su sve prepreke na njihovom putu, kako da prevaziđu izazove sa kojima se svakodnevno susreću, koliko je prisutna i bitna podrška koleginica, postoji li jednakost u sportu samo su bile neke od tema na događaju na kom su prisustvovale atletičarka Milica Emini, međunarodni fudbalski sudija Svetlana Bilić, kao i Ruža Ilić koja obavlja uloge menadžerke bazičnog fudbala Fudbalskog saveza Srbije, marketing menadžerke FK Voždovac i sportskog konsultanta.

adidas edukativna radionica
Promo 

Razgovoru su se, kao specijalne gošće, priključile i glumica Dragana Mićalović, kao i influenserka Jana Dačović, koje su istakle da je promocija jednakosti od izuzetne važnosti, da je podrška ključna za svaki uspeh, i da o ovoj temi treba sve više da se govori.

Atletiku je Milica Emini izabrala kao dete, jer ju je ovaj sport opčinio od prvog treninga, kada je izašla na stazu od tartana.

adidas edukativna radionica
Promo 

"San koji sam imala kao dete i dalje živim, svakodnevno stvaram nove ciljeve, i to je nešto što me ispunjava. Prepreka ima, naravno, ali ukoliko volite nešto što radite, sve je mnogo lakše. Pritom, u atletici vlada odlična atmosfera, prisutna je jednakost, a žene su podjednako cenjene kao i muške kolege. Nema sputavanja, a ja sam primer da rivalstvo na takmičenjima može prerasti u veliko prijateljstvo. Sa druge strane, svesna sam da u drugim sportovima to verovatno nije tako i iskreno se nadam da će uskoro žene i muškarci imati ista prava, obaveze i mogućnosti, bez obzira na to gde se nalaze", rekla je naša atletičarka čija omiljena disciplina je trka na 100m sa preponama.

adidas edukativna radionica
Promo 

Svetlana Bilić se prisetila koliko je na početku njene karijere bilo zahtevno da se nametne kao autoritet u „muškom“ sportu, na muškom terenu, u ulozi fudbalskog sudije.

Kao i svaki početak, tako i bavljenje mojim sportskim pozivom je bio izuzetno težak, zbog svoje specifičnosti, uzimajući u obzir da je bilo nešto relativno novo i ne toliko zastupljeno na ovim našim prostorima. Počevši od same nule i najnižeg stepena takmičenja gde vrlo često nismo imali osnovne uslove, pogotovo za mladu devojku , susrećući se sa pritiscima i vrlo često dobacivanjima, nepoverenjem, uvredama i predrasudama, samim tim je bilo mnogo teže da nastavim i da se borim.

Od samog starta sam sebi zacrtala cilj da ću jednog dana da budem na samom vrhu, kao akter najvišeg stepena, kao i velikih evropskih i svetskih takmičenja, i to me je vodilo kroz celu karijeru da ne odustajem, verovala sam da je sve moguće ako se čvrsto veruje u svoje snove i radi naporno. Ciljeve i snove sam svojim radom ispunila i dala i dajem podstrek mladim devojkama i devojčicama da ništa nije nemoguće, da ne postoji muški i ženski sport , nikakve podele, da treba čvrsto da veruju u sebe i svoje želje, rade na sebi i treniraju i da će uspeh na kraju doći kao nagrada za sav trud“, istakla je Svetlana, koja je sudila najveće utakmice u našoj zemlji i regionu.

adidas edukativna radionica
Promo 

Glumica Dragana Mićalović je poslala mladim fudbalerkama u publici snažnu poruku podrške i divljenja njihovoj spremnosti i odlučnosti da žive svoje snove.

Kada sam počinjala sa glumom, podrška koleginica bila je nešto najznačajnije što me je podsticalo da nastavim dalje, da se ne predajem. Ali i danas, kada sam iskusnija, mogu iskreno da kažem da mi je to jednako bitno. Onaj vetar u leđa koji vas podstiče da idete napred kad okolnosti i nisu baš na vašoj strani je jedna od ključnih stvari da biste uspeli. Zato budite tu jedne uz druge, podržavajte se i nikada ne odustajte, ma koliko put pred vama bio težak", poručila je Dragana.

adidas edukativna radionica
Promo 

Posle panela, organizovana je i zanimljiva aktivacija na otvorenom sa kapitenima adidas runners Belgrade ekipe, Biljanom Cvijanović, Aleksom Jovanovićem i Markom Tomićem. "Iks oks" izazov bio je prava prilika za mlade fudbalerke da pokažu takmičarski duh, ali i podršku na delu. Svi su bili kao jedan tim, a nagrade za najbolje su podeljene ravnopravno.

adidas edukativna radionica
Promo