Prošle godine predstavili smo recept za ukusne kolače za Dan zaljubljenih, a  ove godine pažnju smo usmerili na krofne! ašto ne biste napravili nešto drugačije krofne, u obliku srca?

Pronašli smo recept za mekane krofnice u obliku srca koje su punjene omiljenim čokoladnim namazom – Nutelom. Čokolada je poznati afrodizijak pa se u ovaj tematski recept savršeno uklapa. Kako pripremiti ove ljubavne krofne saznajte u nastavku...

Sastojci:

500 g mekog brašna
1 kvasac
1 jaje
3 žumanca
250 ml mleka
60 g šećera
60 g maslaca, otopljenog
1 vanilin šećer
1 kašika ruma
izrendana korica jedne naranfže
prstohvat soli
1 l ulja za prženje
Nutela


Postupak pripreme:

Pre nego što počnete pripremu, važno je da vam sve namirnice budu na sobnoj temperaturi. U posudu za mešanje prosejte brašno a zatim dodajte kvasac i dobro promešajte. U sredini brašna napravite udubinu i u nju stavite jaje i žumanca, mleko, šećer, otopljeni maslac, vanilin šećer i prstohvat soli. Sve dobro pomešajte i krenite da mešate. Testo treba jako dobro umesiti kako bi postalo glatko i sjajno. Kad je umešeno, premažite ga s malo ulja, stavite u posudu, pokrijte i ostavite na toplom da se digne. Trebaće mu oko sat i po.

Spremno testo prebacite na radnu ploču koju ste lagano prekrili brašnom. Ručno ga ponovo premesite pa ga razvaljajte u pravugaonik debljine 1,5 cm. Pomoću modlice u obliku srca isecite krofne u obliku srca. Ovako sečeno testo malo posipajte brašnom, pokrijte krpom i ostavite da nadođe još nekih 30 minuta. Ostatke testa ponovno zamesite i ponovite postupak sečenja. 

U velikom i širokom loncu zagrejte puno ulja pa u njemu pržite srcoliko tisto. Svako srce pržite po 2 – 3 minuta sa svake strane. Vodite računa da temperatura ulja nije previsoka i nemojte peći više od 3 komada istovremeno. Pečene krofne prebacite na kuhinjsku krpu kako bi se iscedile, a zatim ih uvaljajte u kristalni šećer.

Kad se ohlade punite ih nutelom ili nekim drugim čokoladnim namazom. Najjednostavnije ih je puniti poslastičarskom vrećicom s dugačkim i uskim nastavkom ili špricom. Po želji, svoje krofnice možete preliti i čokoladnom glazurom ili ih ukrasiti čokoladnim mrvicama, jestivim ukrasima ili prošarati rastopljenom čokoladom – kako god želite.