Pravilo 3P za ishranu podrazumeva hranu pravog kvaliteta, prave količine i u pravo vreme, može vam pomoći da se ne ugojite i da održite zdravu težinu.
Postoji mnogo dijeta koje obećavaju brz gubitak težine, ali većina njih nije efikasna niti održiva na duže staze.
Kako biste održali zdravu težinu, kada uspete da smršate, potrebno je da pronađete režim ishrane kog ćete moći da se pridržavate dugoročno.
Za održivi gubitak težine, nutricionistkinja Munmun Ganerival predlaže da sledimo pravilo “3P” – koje se odnosi na pravi kvalitet hrane, pravu količinu i pravo vreme konzumiranja.
Pravi kvalitet
Ovo je osnovno pravilo i može doneti ogromnu promenu. Nutricionistkinja navodi za primer jabuke. Umesto da konzumirate sok od jabuke iz tetrapaka ili džem, najbolje je da sami napravite smuti ili sok od svežih jabuka.
Ne treba izbegavati ugljene hidrate, koji su trenutni izvor goriva. Ishrana bez ugljenih hidrata može učiniti da se osećamo iscrpljeno i razdražljivo. Umesto da ih potpuno izbacite, birajte hranu koja ima niski sadržaj ugljenih hidrata: piletinu, jaja, lisnato zeleno povrće, karfiol, brokoli, orašaste plodove.
Ujutru započnite dan dobrim mastima koje pomažu u suzbijanju žudnje za šećerom i daju energiju. Takođe stabilizuju nivo šećera u krvi, a metabolizam se ubrzava. Prirodne i neprerađene masti nalaze se u semenkama, orašastim plodovima, maslinama, avokadu, lososu i proizvodima od kokosa. Dan možete započeti i čašom tople vode sa jednom kašičicom kokosovog ulja.
Ako jedemo nezdravu hranu koja je prerađena, osećaćemo se naduto, teško i umorno jer sadrži konzervanse, boje za hranu i toksine. Njen savet je da jedete raznovrsna domaća jela od svežih namirnica, koja deluju pročišćavajuće na organizam.
Pravo vreme
Druga stvar je pravi tajming za konzumiranje hrane – što znači da jedete u ritmu sunca. To takođe znači da je poželjno rano ustati. Probudite se u roku od dva do tri sata od izlaska sunca. U svakom slučaju, ne spavajte do 11 sati.
Takođe, nije poželjno mnogo jesti nakon zalaska sunca. Minimizirajte svoju aktivnost i unos hrane nakon zalaska, što znači da ne biste trebalo da ostanete budni do 12 sati.
Prava količina
Treći faktor je prava količina. Žvaćite hranu polako i pravilno i nemojte obavljati više zadataka dok jedete. Telo će vam dati signal kada da prestanete i tako ćete uvek izbeći prejedanje.
U Sava Centru održana promocija knjige "Tajne zanata" Miroslava Miškovića
Viralno rumenilo košta 44€, a ne vredi ni 500 din: Ove drogerijske zamene su 10x bolje i pigmentovanije
10 situacija kada smo morali 2x da pogledamo u obuću slavnih: Kokošije kandže i danas su nešto najčudnije ikad
Elle Style Awards 2024: Počinje odbrojavanje do najvećeg modnog događaja u regionu
Ni braon ni burgundi: Ova boja haljine se bez problema uklapa u svaki dnevni stil, a mi znamo 12 najlepših