Pravilo 3P za ishranu podrazumeva hranu pravog kvaliteta, prave količine i u pravo vreme, može vam pomoći da se ne ugojite i da održite zdravu težinu.

Postoji mnogo dijeta koje obećavaju brz gubitak težine, ali većina njih nije efikasna niti održiva na duže staze.

Kako biste održali zdravu težinu, kada uspete da smršate, potrebno je da pronađete režim ishrane kog ćete moći da se pridržavate dugoročno.

Za održivi gubitak težine, nutricionistkinja Munmun Ganerival predlaže da sledimo pravilo “3P” – koje se odnosi na pravi kvalitet hrane, pravu količinu i pravo vreme konzumiranja.

devojka jede spagete
Shutterstock 

Pravi kvalitet

Ovo je osnovno pravilo i može doneti ogromnu promenu. Nutricionistkinja navodi za primer jabuke. Umesto da konzumirate sok od jabuke iz tetrapaka ili džem, najbolje je da sami napravite smuti ili sok od svežih jabuka.

Ne treba izbegavati ugljene hidrate, koji su trenutni izvor goriva. Ishrana bez ugljenih hidrata može učiniti da se osećamo iscrpljeno i razdražljivo. Umesto da ih potpuno izbacite, birajte hranu koja ima niski sadržaj ugljenih hidrata: piletinu, jaja, lisnato zeleno povrće, karfiol, brokoli, orašaste plodove.

Ujutru započnite dan dobrim mastima koje pomažu u suzbijanju žudnje za šećerom i daju energiju. Takođe stabilizuju nivo šećera u krvi, a metabolizam se ubrzava. Prirodne i neprerađene masti nalaze se u semenkama, orašastim plodovima, maslinama, avokadu, lososu i proizvodima od kokosa. Dan možete započeti i čašom tople vode sa jednom kašičicom kokosovog ulja.

hrana
Shutterstock 

Ako jedemo nezdravu hranu koja je prerađena, osećaćemo se naduto, teško i umorno jer sadrži konzervanse, boje za hranu i toksine. Njen savet je da jedete raznovrsna domaća jela od svežih namirnica, koja deluju pročišćavajuće na organizam.

Pravo vreme

Druga stvar je pravi tajming za konzumiranje hrane – što znači da jedete u ritmu sunca. To takođe znači da je poželjno rano ustati. Probudite se u roku od dva do tri sata od izlaska sunca. U svakom slučaju, ne spavajte do 11 sati.

Takođe, nije poželjno mnogo jesti nakon zalaska sunca. Minimizirajte svoju aktivnost i unos hrane nakon zalaska, što znači da ne biste trebalo da ostanete budni do 12 sati.

Prava količina

Treći faktor je prava količina.  Žvaćite hranu polako i pravilno i nemojte obavljati više zadataka dok jedete. Telo će vam dati signal kada da prestanete i tako ćete uvek izbeći prejedanje.