Kad odrastemo, imamo slobodu da jedemo šta poželimo i kad poželimo. Ali važno je da budemo svesni kako određena hrana utiče na naš organizam. Telo se s godinama menja, pa mršavljenje i očuvanje zdravlja postaje sve izazovnije.

Kad napunimo 30 godina, mnoge stvari se menjaju – pa tako i naš meni, prenosi Index. Otkrivamo listu namirnica na koje bi bilo najbolje da zaboravimo.

Jogurti s ukusom

Odlučili ste da smanjite unos slatkog? Mnogi izvori šećera kriju se u manje očiglednim namirnicama, poput hleba, kečapa i – jogurta s ukusom. Da, jogurt s ukusom može imati šećera koliko i činija sladoleda.

Zagorelo meso

Mnogi vole da im je meso reš pečeno, ali zagorenog se treba kloniti. Priprema mesa na roštilju, odnosno na otvorenom plamenu, može proizvesti štetne hemikalije HCA i PAH.

Gazirana pića

Ako razmišljate o osnivanju porodice, na gazirane sokove gledajte kao na neprijatelja. Gazirani sokovi su bogati bojama koje su primarni izvor dodatnog šećera. Šećer ne samo da negativno utiče na ovulaciju, već je povezan i s lošijom pokretljivošću spermatozoida – što može otežati začeće.

Kokteli i pivo

Kako starimo, telo ne reaguje najbolje na alkohol. Takođe je sve teže dobro se odmoriti ako imate alkohol u svom organizmu. Iako ste možda u dvadesetim uspeli da obavite posao sa minimalno sna, to nije slučaj u 30-im. Noći bez sna vode do želje za jedenjem ugljenih hidrata i šećera naredni dan, što može pridoneti daljem povećanju telesne težine.

Osim toga, alkohol “isisava” vlažnost iz kože, što privremeno čini bore vidljivijima, a s vremenom koža gubi elastičnost i stvaraju se nove bore.

koktele bi trebalo izbegavati posle 30 godine
Shutterstock 

Peciva i beli hleb

Osim ako je pecivo od integralnih žitarica, preskočite ga. Telo rafinirane ugljene hidrate pretvara u šećer, a zatim u glukozu. Glukoza je hranjiva supstanca koja oštećuje kolagen i druge proteine koji se bore protiv bora.

S druge strane, integralne žitarice pomažu u održavanju nivoa šećera u krvi stabilnim, što doprinosi očuvanju telesne težine i mršavljenju.

Grickalice bez šećera

Izbegavanje toksina poput veštačkih zaslađivača pomoći će jetri da radi delotvornije. Da biste ubrzali proces detoksikacije, izbacite hranu koja sadrži veštačke zaslađivače, kao što su žvake, bombone i grickalice bez šećera.

Voće i povrće s puno pesticida

Najpopularniji proizvodi koji imaju najveće količine pesticida su jabuke, jagode, grožđe, celer, breskve, spanać, paprika, krastavci i čeri paradajz.

Istraživači su otkrili da muškarci koji konzumiraju najviše pesticida kroz hranu imaju daleko manje pokretnih spermatozoida od muškaraca koji ih jedu najmanje.

Najpopularniji proizvodi koji imaju najveće količine pesticida su jabuke, jagode, grožđe, celer, breskve, spanać, paprika, krastavci i čeri paradajz.
Lifestock 

Margarin

Čest je sastojak kolača, a neki ga koriste kao namaz. Ipak, margarin je pun trans-masti, koje se povezuju sa srčanim bolestima i mogu ubrzati proces starenja, jer kožu čine osetljivijom na UV zračenje. Istraživanja su takođe otkrila da konzumacija margarina može uzrokovati hroničnu upalu, koja takođe može ubrzati stvaranje bora.

Sosevi za čips

Ako naćose ne možete jesti bez sosa, imamo loše vesti. Kupovni sosevi koji se serviraju uz čips sadrže veštačke boje, arome i aditive. Uz to, oznaka “s ukusom sira” znači da nisu napravljeni od pravog sira. Bolje je da sami naseckate sir pa ga istopite i poslužite.

čips uz sos ne preporučuje se posle 30 godine
Shutterstock 

Soja sos

Soja sos u samo jednoj kašičici sadrži neverovatnih 879 miligrama natrijuma. To znači da dehidrira organizam i nikako nije dobar odabir za kožu.