Ishrana Novaka Đokovića bazirana je na striktnim pravilima kojih se najbolji teniser sveta pridržava već deset godina, koji mu pomažu da ostane zdrav, kako bi se nosio sa izazovima na sportskom terenu.

Istina je da najbolji teniser sveta nije bio tolerantan na neke namirnice, pa mu je promena ishrane dosta pomogla od kada je 2011. godine prešao na poseban režim koji evidentno donosi rezultate.

Nutricionisti naglašavaju da svakog dana na našoj trpezi treba da se nađe jedna šaka žitarica, što upravo jede naš najbolji teniser. Ovakav način ishrane je prevencija od srčanih bolesti, karcinoma, dijabetesa i drugih teških, hroničnih oboljenja, piše Lepaisrećna.

novak djokovic
Profimedia 


Za osobe kojima smeta gluten ili pate od celijakije, kao Novak Đoković, važno je da izaberu žitarice koje ga ne sadrže. Zato naš teniser bira kinou. Ona sadrži više proteina, vitamina B, dijetalnih vlakana i minerala nego mnoge druge žitarice.

Ono što je bitno spomenuti jeste da kinoa sadrži svih osam aminokiselina koje su čoveku potrebne, za razliku od ostalih žitarica koje sadrže najviše tri. Čak su i Ujedinjene nacije prihvatile kinou kao superhranu. Da sve bude još bolje, kinoa ne sadrži gluten i veoma je laka za varenje.

Kinoa je zapravo pseudo žitarica, jer se priprema, konzumira i sadrži jednake nutritivne vrednosti kao i žitarica, ali zapravo spada u porodicu trava.

Kinoa je bogata mnogim mineralima kao što su magnezijum, mangan, gvožđe, bakar, fosfor, cink, selen, kalijum i kalcijum koji su neophodni za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma. Pored mnerala, sadrže i veliku količinu vitamina i to, vitamine B kompleksa i vitamin E. Takođe, sadrže i veliku količinu vlakana, pa povoljno deluju na metabolizam.