Srpska glumica svojom životnom pričom i ulogama koje maestralno tumači predstavlja pravi uzor mladima u vreme kada je "normalnost" malo iskrivljena. Matea Milosavljević suočila se sa životnim situacijama o kojima malo ko ima hrabrosti da priča jer je tabu i sramota je pokazati slabost. Ali, nove generacije uvode nova pravila igre i hvala im na hrabrosti da javno govore o temama o kojima se ćuti čak i između četiri zida.

Matea smatra da u 21. veku ne treba da postoje prepreke da se vežba i održava kondicija. Čak i tokom ciklusa, koji mnogim ženama predstavlja problem, važno je vežbati i održavati balans. Matea za Wanted otkriva kako se ostaje u igri i tokom "onih dana", ali i sa kakvim se još tabuima i stereotipima uspešno nosi(la) tokom života i karijere.

matea milosavljevic
Dusan Atlagic/www.dusanatlagic.com 

Kako je biti Matea Milosavljević u leto 2021?

- Kad je leto, super je biti bilo ko ko je na moru - slan, čupav i nasmejan :) Voda, plaža i Sunce su nešto što mi daje uvek neku posebnu energiju i sreću. Sa druge strane, leto u Beogradu iz mog iskustva je radno, s obzirom da snimamo drugu sezonu serije "Igra sudbine". Sveukupno, trudim se da me, i dok sam ovde, ove velike vrućine ne slome. Treniram, nalazim vreme za sebe i čekam prvu priliku da ugrabim da negde malo pobegnem gde se vrućine ipak malo lakše podnose.

Kada kažeš "treniram", da li pod tim podrazumevaš i vežbanje tokom ciklusa? Rekla bih da je to jedan od najvećih tabua kod nas i velika zabluda da se ne može vežbati tokom "onih dana"? Više od 900 miliona tinejdžerki, devojaka i žena živi sa menstruacijom, a samo 2% predavanja u obrazovanju posvećeno je menstruaciji. Skoro polovina devojčica izbegava sportske aktivnosti tokom menstrualnog ciklusa jer se plaši neprijatnosti koje bi mogle da im se dogode. 48% tiendjžerki i devojaka od 14 do 21 godinu je sramota od menstruacije i razgovora na tu temu. Izbor je, kaže Matea, adidas kolekcija za dane menstruacije, kada je ženama potrebna dodatna sigurnost tokom treninga. Adidas Techfit Period Proof duge i kratke helanke kreirane su da omoguće maksimalnu zaštitu prilikom kretanja. Zahvaljujići posebno kreiranim zaštitnim slojevima i visoko upijajućim jastučićima pružaju neverovatnu sigurnost i zaštitu od curenja pri svakom pokretu.

- Rečenica koju pamtim još iz osnovne skole kad je čas fizičkog bio u pitanju je "ne mogu da radim imam poštedu." Neko se izvlačio, neko je zaista imao bolne cikluse pa nije mogao da trenira. Opravdanja su uvek postojala iz ovog ili onog razloga. Imala sam ih i ja nekad kad me je mrzelo da treniram. Sada kada intenzivno vežbam ne postoji taj momenat, pogotovo uz adidas Techfit Period Proof helanke osecam se udobno i sigurno da odradim trening do kraja istim intenzitetom kao i svakog drugog dana. Kada pobedimo lenjost u sebi sigurno je da ćemo se bolje osećati, a upravo sport i bilo kakva fizička aktivnost kojom pokrenemo neku energiju nagradi nas upravo time - dobrom energijom.

Dusan Atlagic/www.dusanatlagic.com Matea Milosavljević

Razbijaš tabue, suočavaš se sa preprekama i uvek imaš osmeh. Tvoj život je malo nespecifičan, ali vrlo dragocen kao iskustvo za devojke koje ponekad izgube samopouzdanje i osete nesigirnost. Razvod roditelja, život u kamperu, teška stanja… To su teme o kojima se ne priča mnogo, a važne su. Kako si ostala u igri?

- Imala sam razne faze u životu, i lepe i ružne, nekada sam sa lakoćom kroz njih prolazila, a nekada sa mukom iz njih izlazila. Mada mislim da je to sastavni deo svakog odrastanja i ličnog pronalaženja. Sada mi se čini da sam se u nekim zadržala duže nego što sam im pripadala, plašeći se da napravim taj korak izlaska. Sada se trudim da ne dozvolim da bilo koja moja "faza" traje duže od dva, tri dana. Nekada je stvarno samo do nas i koliko dozvolimo i to je možda ono što nam je najteže i da prihvatimo kada "zaglavimo" u nekoj lošoj "fazi". S godinama i iskustvom, radom na sebi naravno, sve ide mnogo lakše. Situacije koje nam se dešavaju u životu nisu slučajne i posmatram ih kao lekcije koje treba da naučim. I što pre naučim jednu, biću spremnija za narednu koja dolazi, pa se uvek podsetim da je sve to put rasta.


- Razvod mojih roditelja je za mene bio jedna bolna životna etapa, definitivno. Veoma sam bila vezana tu ideju porodice, iako smo pretežno bili više razdvojeni nego sastavljeni s obzirom da mi otac ne živi u Srbiji. Kada su mi saopštili da se razvode, u tinejdžerskom dobu, mislila sam da se s tim nikada neću pomiriti. Patila sam, imala ljutnju, bila buntovna. Pa prođe neko vreme, budem bolje, tj mislim da sam prežvakala sve to i idem dalje. Naravno, kad neke stvari držite u sebi, ili ih ne raščlanite, one ostaju u vama i vi nad njima prestajete da imate kontrolu, već je one preuzmu nad vama. Tako je bilo i sa mnom. Shvatila sam da moram mnogo da radim na prihvatanju situacije i, zaista, ono što tada nisam bolje razumela je ona "bolje dobar razvod nego loš brak". Roditelji su tu pa su tu, i to ako oni ne mogu zajedno ne znači da je zbog nas, i da smo mi nešto krivi. Svakako su odnosi zdraviji i lepši.

matea milosavljevic
Dusan Atlagic/www.dusanatlagic.com 

Život u kamperu - kako se preživljava bez "luksuza", šta isplivava iz čoveka u takvim situacijama, šta si naučila i kako si ostala u igri?

- Po prirodi sam avanturističkog duha, ali nikada nisam mislila da ću živeti u kamperu niti sam o tome razmišljala. Naravno, kad je ljubav u pitanju spremni smo na sve. Sam kamper po sebi je genijalna stvar, za putovanja, ali sam iskreno imala predsrasude o životu u njemu. Ispostavilo se drugačije. Shvatite da vam za život nekada i ne treba više od onoga što u kamper stane, a da ne pričam o prelepim mestima na kojim imate priliku da se budite i uživate u pogledu. Nauči vas nekom skromnijem a opet vrlo kvalitetnom načinu života. Mnogo više cenite stvari o kojima u normalnom načinu življenja sigurno ni ne pomislite - potrošnja vode, struje... Imate pokretnu kuću, pa ima li šta lepše od toga!

matea milosavljevic
Dusan Atlagic/www.dusanatlagic.com 

Šta je snaga?

- Snaga je supermoć koju u sebi krije svako od nas, a koja se aktivira baš onda kad posumnjamo da je nemamo.

Od čega ne odustaješ?

-Od sebe.

Nova adidas trening kolekcija, koja uključuje i Techfit Period Proof helanke dostupna je u svim adidas radnjama.