Rutina u nege kože danas obavezno pretpostavljaja i kremu sa zaštitnim faktorom! I mnogi poznati odajući tajne svojih bjuti rutina ističu kako bez takvih krema ne napuštaju kuću čak ni zimi kada je oblačno.

Sunce je izvor života, ali i jedan od najgorih neprijatelja naše kože – i nije reč samo o preranom starenju kože, nepoželjnim borama, pegicama već i opasnom raku kože.

Ali, pored krema za sunčanje koje su danas imperativ, stručnjaci sada donose dobre vesti – optimalnu zaštitu svojoj koži možemo pružiti i mediteranskim načinom ishrane!

''Jedna od najzdravijih na svetu, ova ishrana zapravo će ti osigurati mladenački sjaj kože, dovoljnu vlažnost bez potrebe za uzimanjem dodatnih suplemenata'', ističe doktorka Doris Dej s njujorškog Univerziteta Langone Medical Center.

Evo i zašto je to tako...

''Hrana zastupljena u mediteranskoj ishrani sadrži antioksidanse, sadrži vitamine, minerale i fitonutrijente, i može nadoknaditi štetne učinke UV zračenja time što povećava prirodnu obranu vaše kože’’, objasnila je.

mediteranska hrana
Shutterstock 

Kada si izložena sunčevim zrakama, oni podstiču stvaranje slobodnih radikala koji, kada dosegnu kritičnu masu, kataliziraju hemijske lančane reakcije koje mogu uzrokovati prerano starenje i bolesti poput raka, bolesti srca i artritisa.

Srećom, devastirajućem delovanju slobodnih radikala na ćelije u kraj mogu stati antioksidansi koje telo prirodno proizvodi, ali konzumiranje odgovarajuće hrane može znatno povećati njihove zalihe.

Hrana koja bi se trebala da se nađe na tvom stolu

U tvom jelovniku svakako bi trebalo da se nađe voće i povrće koji su s lekovitim biljem i začinima najveći izvor antioksidansa.

Primera radi, prema istraživanju iz 2001., ispitanici koji su jeli 40 g umaka od paradajza svaki dan tokom 10 nedelja bili su otporniji na opekotine u odnosu na razdoblje kada nisu konzumirali ovu namirnicu i to zahvaljujući povećanju nivou fitonutrijenta likopena u organizmu. Tako će i kumin koji pronalazimo u kurkumi imati slične učinke, kao i katehini u zelenom čaju, elaginska kiselina u malinama te resveratrol u crnom grožđu.

Osim ovih namirnica trebala bi jesti i hranu bogatu vitaminom C poput citrusa i crvene paprike, zatim i hranu koja obiluje vitaminom E poput badema i orašastih plodova. Takođe, važno je birati sezonsko voće i povrće.

hrana, povrce
Shutterstock 

"Dakle, na leto prema jeseni imamo paradjz, šipak, tikvice koje su neverovatne za kožu. Sadrže čitav niz antioksidansa, do vitamina C do vitamina A, kalija, magnezijuma. Svi su to važni elementi za kožu’", rekla je doktorka Dej. Čak i pomaže crna čaša vina ako se pije povremeno i umjrenim količinama. Međutim, konzumiranje hrane bogate antioksidansima nije zamena za svakodnevno nošenje kreme za sunčanje! Prejedanje malinama i crvenom paprikom ne može zaštiti tvoju kožu od negativnih posledica izloženosti UV zračenja.

‘"Iako kremu za sunčanje ne možete zameniti mediteranskom ishranom, može doneti blagodati. Čak i uz najbolju zaštitu od sunca, ne mogu se izbeći oštećenja kože, a uz navedene namirnice ipak ih možete ublažiti", kaže doktorka.

Čini se kako imamo još jedan razlog više da ovo leto uživamo u ribi sa roštilja, finim salatama od povrća, svežem voću pa i uz šoljicu zelenog čaja. Naravno, nećemo zaboraviti na kremu za sunčanje.