Avokado obogaćuje ishranu, jer sadrži skoro 20 vitamina (uključujući visok nivo vitamina E), minerale i korisna biljna jedinjenja. Visok nivo karotenoida u ovom voću pomaže telu da apsorbuje više hranljivih materija.

Pogledjate u nastavku zbog čega je avokado jedna od omiljenih namirnica milenijalaca...

1. Jedan avokado na dan, sprečava bolesti srca

Nedavno istraživanje potvrdilo je kako osobe koje konzumiraju jedan avokado dnevno imaju smanjeni LDL holesterol (takođe poznat kao „loš“ holesterol) za razliku od onih sa sličnom dijetom koja nije uključivala konzumaciju avokada.

2. Smanjuje holesterol

Isto istraživanje potvrdilo je da jednaka konzumacija avokada smanjuje holesterol u krvi, i to za mnogo više od ostalih dijetalnih namirnica.

3. Smanjuje rizik od dijabetesa i srčanog udara

Istraživanjem je potvrđeno je kako „konzumacija avokada poboljšava kvalitet ishrane, unosa hrane, i smanjuje rizik od metaboličkog sindroma.

4. Reguliše zdravu telesnu težinu

Naučnivi su potvrdili kako osobe koje često konzumiraju avokado imaju vidljivo ravniji stomak od onih koji u svoju ishranu ne uključuju ovu čarobnu namirnicu. Takođe, imaju i viši HDL (dobar) holesterol.

avokado
Unsplash 

5. Masnoća koji sadrže je dobra

Zbog velike količine masnoće koju sadrži, avokado je s velikom greškom na lošem glasu. Ono što mnogi ne znaju je to da masnoća koju avokado sadrži nije bilo kakva masnoća – avokado uglavnom sadrži oleinsku kiselinu. „Šta s tim?“, pitate se. Oleinska kiselina smanjuje upalu te ima pozitivan učinak na gene povezane s rakom.

6. Dobar za oči

Avokado je pun antioksidansa, uključujući lutein i zeaksantin. Ti su nutrijenti od velike važnosti za zdravlje vaših očiju i time smanjuju rizik od makularne degeneracije i katarakta.