Pitate se zašto je to tako? Mnogi Beograđani bi imali mnogo toga da Vam odgovore na to pitanje, naročito oni koji su rođeni na Vračaru i koji to s ponosom naglašavaju.

Šta posetiti u srpskoj prestonici

Najpopularnije atrakcije u Beogradu koje mogu da se vide i dožive su same po sebi dovoljno objašnjenje i razlog tome - od starih hramova do novijih zdanja, od tradicionalnog do netradicionalnog predstavljanja kulture, ovde izdvajam posebno IHM, nekonvencionalnu i intigantnu predstavu (spoiler: wow), od rustičnog do modernog ambijenta i mnoštva drugih suprotnosti savršeno skladno spojenih u ovoj beogradskoj opštini.

Da bismo bolje predstavili Vračar, hajde da počnemo od imena. Istorija mnogo puta ne daje tačne odgovore na neka pitanja, pa tako i u ovom slučaju nudi par teorija o tome kako je Vračar dobio svoj današnji naziv.

hram svetog save, vracar
Unsplash/Dusan Pokusevski 

Zanimljivosti u Beogradu još od samog njegovog nastanka

Naziv “Vračar” možda vodi poreklo od vrača sa istovetnim imenom ili čak više njih koji su u davnoj prošlosti predviđali ljudsku budućnost i sudbinu. Drugi tvrde da njegovo ime dolazi kao svojevrsna verzija reči “vrabac” (koji je inače simbol Beograda). Bilo kako bilo, u jednom se istoričari slažu – da je Vračar prvi put spomenut u turskim planovima za osvajanje Beograda 1492. godine. Možda postoje nedoumice u vezi sa poreklom njegovog imena ali nema nedoumica u vezi s tim šta predstavlja Beograđanima a i Beograđankama.
Naročito jedna Beograđanka predstavlja neodvojiv deo Vračara i spade u top turističke atrakcije Beograda. Možda ste čuli za nju, a ako niste, u pitanju je najviša zgrada u Beogradu sa svojih 101 metara visine koja je svedok ubrzanog razvoja Beograda iz takozvanog “zlatnog doba” od sredine 60-ih do sredine 70-ih.

Najpopularnije atrakcije u Beogradu

Svedoci mnogih era mogu se naći u Beogradu, kao na primer hram Svetog Save koji stoji ponosito, u svojoj gotovo nebeskoj belini a noću fascinantno osvetljen kao podsetnik na srpsku istoriju i poreklo naše vere. Kada se setimo da je podignut na mestu gde su Turci spalili mošti Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja, znamo da je tu da se nikad ne zaboravi istorija i narod.

Dok će se oko vrednosti ovog hrama a i većine najpopularnijih turističkih atrakcija u Beogradu svi složiti, nećemo naići na nepodeljena mišljenja kada se radi o nekim novije izgrađenim zdanjima, kao što je (drumrolls) muzička fontana na Slaviji. Ko zna, možda ćemo je jednog dana upisati i na turističku mapu Srbije. Jedni je hvale, drugi je kude kao što i francuski narod govori o svojoj najprepoznatljivijoj građevini –Ajfelovom tornju. Pa mi smo već Evropa!
Fontana je inače locirana na Slaviji koja je poznati gradski trg i jedna od najprometnijih lokacija u Beogradu. Kružni tok trga Slavija može Vas usmeriti u osam različitih pravaca pa tako ima dobru povezanost sa ostalim delovima grada. Očekujte gužvu na Slaviji, naoružajte se strpljenjem čak iako okrenete više od dva kruga u ringišpilu oko fontane.

Verujem da ne postoji osoba koja nije čula za najpoznatijeg srpskog naučnika, pa ako se i dalje pitate šta posetiti u Beogradu, posetite Muzej Nikole Tesle posvećen njegovom životu i radu i upoznajte se detaljnije sa ovim genijem i njegovim otkrićima.

Opustite se šetajući parkom

Karađorđevim parkom morate da prošetate ako se nađete u Beogradu, da uživate u senci bagrema i kestena, dugačkoj pešačkoj stazi i istorijskim spomenicima, od kojih se onaj posvećen Karađorđu uprkos logičnoj prestpostavci ne nalazi u samom parku već ispred hrama Svetog Save. U ovom kompleksu možete napraviti i pauzu za ručak u nekom od restorana, razmisliti o svom itinereru ili jednostavno osvežiti u nekom od barova.

A ako odlučite da sami spremite svoj obrok ili da probate sveže voće ili povrće, u zavisnosti od sezone, posetite Kalenić pijacu i uživajte u tapiseriji boja, mirisa i raspoloženja. Verujte, zagarantovan Vam je autentičan doživljaj Beograda koji uključuje sva čula.

beograd
Unsplash/Mina Stanković 

Ako tražite neko jedinstveno iskustvo, nastavite sa čitanjem

Kao što smo nahranili i osvežili telo bitno je ne zaboraviti i naš um. Nahranite ga kulturom u Beogradskom dramskom pozorištu ili gledanjem, pardon, učestvovanjem u interaktivnoj predstavi In His Mind. Ova predstava izaziva sve veće interesovanje jer nudi drugačiju perspektivu na ozloglašenog serijskog ubicu, nikad otkrivenog identiteta, kao što ni ja neću otkriti o kome je reč, a neću otkriti ni radnju jer nikada nije ista! Dakle, angažujte svoj um i nahranite ga idejama!

Ako želite da nastavite nekonvencionalnim, umetničkim i urbanijim putevima svakako na svoj must see spisak stavite i gradić Pejton. Preko puta Čuburskog parka nalazi se ovo stecište zanatlija, umetnika, boema, koje je možda i najbolji predstavnik heterogenosti Vračara i najupečatljiviji primer spoja nespojivog koji karakteriše kulturu Beograda i ogleda se kako u sklopu ljudi koje tu možete naći, tako i u arhitekturi.

Nekad rečima ne može sve da se opiše, mora da se doživi i vidi a slika i reč su tu samo kao svedoci divnih iskustava. Ovo je taj slučaj. Pa, ako se pitate šta posetiti u Beogradu i želite da osetite njegov ritam i atmosferu, definitivno krenite od Vračara. Budite deo nezaboravnog iskustva u interaktivnom pozorištu In His Mind, koje ima sve moje preporuke i uronite u svoja sopstvena iskustva na Vračaru – svakako nećete pogrešiti šta god da izaberete.