Prethodna godina je bila presedan, kako po ceo svet, tako i, sigurni smo, po svakog pojedinca. U karantinu je nekima, pa čak i samim rekreativcima, jedini beg od realnosti bio trening, a čista posvećenost njemu ih je dovela do fantističnih rezultata.

Dok su neki uživali u kućnim treninzima, na druge je karantin uticao drugačije. Ulenjila ih je i navela da, ukoliko su trenirali do tada, prekinu sa trenzima usled zbunjujućeg zatvaranja i otvaranja teretana zbog preventivnih mera protiv virusa.

Janka Budimir svom Instagramu svakodnevno deli veliki broj saveta po pitanju ishrane i treninga, neretko i ukusne zdrave recepte, a poslednjim postom pružila je vetar u leđa svim onim početnicima i ljudima koji nakon pauze žele da se vrate u fizičku formu.

janka budimir trening za pocetnike
Instagram 

Naime, odmah na početku fitnesica je podelila par korisnih smernica koje će, kako ona tvri, sigurno napraviti pomak ukoliko ih se pridržavate.

Trening

Prvi savet jeste da početnici sa treningom krenu lagano. Dakle, trening za celo telo raditi minimalno 3 puta nedeljno. Početi sa osnovnim vežbama kao što su vežbe za noge i ruke, poput čučnjevi, iskoraci, potisci, bez potrebe za izolacionim vežbama.
Napominje da je od velike važnosti zagrejati se pre treninga minimum 7-10 minuta, a zatim preći na glavni deo treninga.
Slobodno pravite dan pauze između treninga i tome dodajte 1 ili 2 kardio treninga, npr. šetnja ili vožnja bicikla, u trajanju od 30 do 40 minuta.

Veoma važno! Obrati pažnju na to da u svakom treningu aktiviraš što više mišića.

Ishrana

Preporučuje hranu u izvornom obliku, neprerađenu, naravno, termički obrađenu. Svakom obroku dodati bar neki izvor proteina (meso, belanca, nemasni sirevi, whey protein), a ugljene hidrate (pirinač, krompir, testenina, ovsene pahuljice, voće..) rasporediti u obroke pre i posle treninga. Nikako ne zaboravi i neki izvor masti (ulja, orašasti plodovi, žumanca, avokado) u obrocima. Voda je veoma važna, zato je pijte što češće u toku dana, a da bi to podstakli preporučuje da flašicu nosite uvek i svuda a sobom.

Jako važno! Ne grickajte između obroka!

Najbolje je da imate 3-4 konkretna obroka, bez užina. Naravno, svakom obroku dodajte zeleno povrće i ne izbegavajte ugljene hidrate!

Ukoliko ste čvrsto odlučili da okrenete novi list, Janka čvrsto veruje u vas jer garantuje da ćete već za mesec dana videti rezultate!