Stara izreka kaže: "Niko se nije naučen rodio",  a istina jeste da ne možemo znati sve o svemu, i to je potpuno u redu. 

Ali, verujemo da ste sigurno, barem jednom u životu imali posla sa nekim, ko je toliko ubeđen da je to što priča tačno, iako ono što govori nema, ama baš nikakve veze sa vezom.

Ukoliko je ta osoba bila muškarac, a plus vam objašnjavala kako neke stvari funkcionišu kod žena, vrlo verovatno da ste imali posla sa terminom "mansplaining" ("muško objašnjenje").

via GIPHY

Da, oni znaju kako zapravo funkcioniše menstruacija, ili kako se pravilno stavlja tampon, a možda se i razumeju u to kako je nositi dete u svojoj utrobi i da li porođaj zaista toliko boli… Jer oni su u svemu bolji – u sportu, politici, ekonomiji… i u sve se razumeju. 

Bilo kako bilo, novi trend na društvenim mrežama, naterao je dame širom sveta da otvoreno govore o primerima iz svog života, baš na osnovu "brilijantnih" objašnjenja kako njihovih "jačih" polovina, tako i muških prijatelja i saradnika.

via GIPHY

Devojka koja je i započela ovaj trend na TikToku, ispričala je jednu od situacija iz života. Naime, sedela je sa dečkom i zamolila ga je da joj uz tašnice koja je bila pored njega, doda sjaj za usne. Međutim, nakon što je pogledao u njenu tašnu, postavio joj je pitanje zašto ima toliko tampona. Iako mu je rekla da je to za svaki slučaj, on je nastavio da je ubeđuje da joj zapravo ne treba toliko, već samo par komada. Kada ga je pitala, kako on zna koliko njoj "ide", on je na to odgovorio "Veruj mi, znam!". 

@tblizzy

Share your mansplaining stories with me #moremansplaining#ItBeLikeThat#patriarchy#feminism#xyzcrew#whydomen#newtrend#mansplaining#storytime

♬ original sound - Tyra Blizzard

Naravno, primeri su se samo ređali, a od ovoga su nastale i brojne teme na Tviteru, Quori, ali i Reditu. No da nastavimo najpre sa TikTokom. 

Jedna od devojaka je ispričala je da ju je momek ubeđivao da menstruacija traje samo dan ili dva, a da niko na svetu nema menstruaciju koja traje više od tri dana. Takođe ju je optužio da je lažljivica jer pije kontraceptivne pilule, "a svi znaju da kada uzimate kontracepcepciju, nemate menstruaciju".

Hm, zaista?

@rallyali__

@tblizzy my #moremansplaining experience with a man who doesn’t know how female anatomy works. I don’t even feel bad for the fact that I bled on Matt

♬ original sound - Ali McCarthy

Tu je i devojka koja je dobila menstruaciju u toku noći, a njen momak se posvađao sa njom, ubeđen da njeno telo ne može da krvari tokom noći, nego se gasi 100 posto. Iako je pokušala da mu objasni, da menstruacija nema nikakve veze sa tim šta radiš u toku dana ili noći, momak je bio, takoreći nedokazan.

@kermitsbaddie

#stitch with @tblizzy that time a man tried to sl*t shame me over a tampon #fyp#YouGotThis#Yellow#exprESSIEyourself#MicellarRewind#mansplaining

♬ original sound - Koko

U ovom slučaju, momak je bio ubeđen od aplikatora za tampon da je dildo, i ponosno komentarisao da su zapravo sve devojke koje to koriste seksualni prestupnici. Iako je devojka pokušala da mu objasni da je u pitanju aplikator, momak je više ubeđen u svoju teoriju.

Sa druge strane, bilo je i primera koji se tiču više muško ženskih odnosa, kao i toga šta žene smeju ili ne smeju, kao i da li, kao u primeru koji sledi, žene mogu da budu vatreni navijači i poznavaoci sporta.

@daiquiriheiress

#stitch with @tblizzy MEN AINT SHHHHIIIIIT LMAO #foryou#baseball#yankees#mansplaining

♬ original sound - alexis

Devojka je nosila kačket omiljenog tima, kada joj je prišao neznanac i upitao je da li zna kakav kačket nosi. Iako je odgovorila da zna i da ga je kupila sama, usledila je tipična sportska provera. Ispostavilo se da je u primeru bio Jenki igrač, koji je deda ove devojke, ali, iako joj isprva nije verovao, naterala ga je da "izgugla" i uveri se i sam.

Pogledajte još neke primere:

1. Žena kojoj je muškarac objašnjavao kako se zapravo računaju nedelje tokom trudnoće, odnosno, da se računa od datuma kad si saznala da si u drugom stanju (?!?)

@xanderolivejewelry

#stitch with @tblizzy #mansplaining#moremansplaining#sotiredofyall

♬ original sound - xander&olive

2. Ova žena, profesor biologije na fakultetu, dobila je lekciju od kolege, na osnovu jedne reči napisane na tabli, iako on predaje fiziku. Kao da pre toga nije ceo čas potrošila upravo na objašnjavanje zadatog termina, plus ima "samo" 19 godina iskustva na zadatu temu, konkretno iz te oblasti.

@ttimewithtracy

#stitch with @tblizzy physicists are people too. #ProblemSolved#turnsoutthat#fyp#moremansplaining

♬ original sound - TTimeWithTracy

3. Ili možda primer, programerke, kojoj je drugi "IT stručnjak" objašnjavao, kako zapravo funkcioniše IP adresa.

@alexrising

#stitch with @tblizzy he was just trying to scare me, it went poorly. #cybersecurity#informationtechnology#moremansplaining#fyp#foryoupage

♬ original sound - Alex

4. Devojka kojoj je "stavljeno do znanja" šta je razlika između limete i limuna.

@trelahnee

#stitch with @tblizzy not my usual harry potter content, but i wanted to join the trend. new pov tmrw! #fyp#ThatWitch#FallDIY#moremansplaining

♬ original sound - lahneeヽ(´▽`)/

5. Ne smemo ni zaboraviti slučaj jedne žene u kojoj je objašnjeno kako treba da izgovara sopstveno ime.

@witchychaoswithannelle

#stitch with @tblizzy this man thought I didn’t know my own name!! #moremansplaining#mansplaining#saymename#TimeWarpScan

♬ original sound - Annelle Renee

Naravno, tu su i Twitteraši koji su više nego ozbiljno shvatili ovaj izazov i takođe podelili neka iskustva: 

- Akušer je smatrao da nisam u pravu po pitanju toga da ću se upravo poroditi. "Mansplejnovao" je i izašao po sok. Tri minuta kasnije, beba je rođena, bez doktora u prostoriji. 

- Muškarci mi redovno objašnjavaju da nije bilo ženskih pisaca tokom srednjeg veka (Imam doktorat na temu srednjovekovnih književnica).

- Jedan tip je pokušavao da me nauši nacionalnu himnu Velsa, kao i njihov jezik, iako sam Velšanka i pričam ga tečno, a ovaj momak je bio Englez. 

- Glumica sam i jednom mi je jedan momak na mom drugom poslu, objašnjavao da moram da idem na audicije ako želim da dobijem uloge. 

- Jednom se jedan momak žalio na moj opis kako izgleda život kada si žena u 40. On je u tom trenutku imao dvadeset godina.