Jedino što je jasno jeste da je potrebna armija fanova da bi se jednoj od najpopularnijih pop zvezda na svetu nešto promenilo u životu. Na pozitivno.

Koristoljubivi saradnici, potkupljeni paparazzi ograničenja, drogiranje i zarobljenost u stanu od strane partnera, karijera koja je počela sa 8 godina... Borba za sastavljanje ‘’kraja s krajem’’ u životu čuvene Britni bila je konstantna, a kulminirala je 2007. godine kada je njen bivši muž preuzeo starateljstvo nad decom.

Njeno psihičko stanje je dovelo do toga je da poslednjeg dana januara 2008. hitna pomoć i preko 12 policajaca odvede Britni iz njenog doma u bolnicu, gde je preko noći zadržana na psihijatriskom posmatranju.

Čitav dan kasnije, sud je naredio da njeno imanje bude, privremeno, stavljeno u ruke njenog oca Džejmsa, zbog bolesti pevačice. Po zakonu u SAD-u je ovo moguće i zove se „Conservatorship“ i predstavlja „starateljstvo“ nad osobom koja „mentalno i/ili fizički nije u stanju da se stara o sebi i drugima.“

Međutim, ‘’privremeno’’ starateljstvo je potrajalo 12 godina. Konstantna nepravda se nastavila, a njeni fanovi su se udružili u pokretu #FreeBritney kako bi oslobodili pevačicu nerealnih stega i ispričali njenu priču, koja glasi ovako:

Priča je potkovana činjenicama, a hešteg koji već broji preko 90.000 objava samo na Instagramu, goreo je ovih dana zbog čudnih objava i snimaka na mrežama pevačice koje su fanovima jasno ukazali da sa njom nešto nije u redu i da joj je hitno potrebna pomoć i izlaz iz životnog pakla.
Evo kako je to izgledalo:

Poznati su od početka podržali njen Cher, Paris Hilton, Mario Lopez, Miley Cyrus, Courtney Love, Rose McGowan, Heidi Montag, Jeffree Star, Eve i Tinashe. U ovoj borbi oglasili su se i njeni (bivši) najbliži saradnici:

@andrewgallery

PART 1: MY TIME WITH @britneyspears ##britneyspears##freebritney##fyp##foryourpage @moonwalkmars

♬ original sound - andrewgallery

Njeni fanovi, ali i američka javnosti i mediji apeluju da ovo nije pitanje toga da li ste njen fan ili ne - u pitanju je ozbiljno kršenje ljudskih prava, koje je nedopustivo.

 Bilo kako bilo, tužan ali istinit zaključak koji nas uznemirava je sledeći:

Britni ima samo 30% starateljstva nad svojom decom. Ona ne sme da vozi automobil, da rodi dete, da se uda - ona ne sme da kupi ni osnovne namirnice za život sama. Nije joj dozvoljeno da napušta kuću, niti da bira advokata. Ne sme da troši sopstveni novac, ne sme čak ni da zna na šta se njen novac troši. Njeni intervjui moraju da budu snimljeni i emitovani tek onda kada ih odobri njen staratelj. Staratelj koga plaća ogromnu sumu, njen otac i isti čovek koji je napao njeno dete. Ista Britni koju pamtimo još iz detinjstva kao zvezdu decenije i vanserijski talenat - nema pravo da ima kontrolu nad svojom karijerom, niti da o starateljstvu govori u javnosti. Ona, dakle, ima 38 godina i nema većinu normalnih ljudskih prava. u 21. veku.


Fanovi i pripadnici ovog pokreta su već sakupili 100 hiljada potpisa za peticiju - nadu da će Bela kuća da se oglasi po osnovu ljudskih prava pop zvezde. Više od 185 hiljada ljudi potpisalo je peticiju kojom se zahteva da Britni dobije mogućnost da sama bira advokata.
Sledeće sudsko saslušanje povodom slučaja starateljstva nad Britni zakazano je za 22. jul. Ispred suda će i tada biti održan protest - ostaje da ishod sačekamo i čujemo tog dana. Do tada, delimo ove želje za Britni.