Hrvatska pevačica Ida Prester, jedna je od retkih javnih ličnosti sa ovih prostora koja je svoj dom ustupila izbeglicama iz Ukrajine.

Ona se sada oglasila na svom Fejsbuku i otkrila da je otac devojke iz Ukrajine koja boravi kod nje, nažalost poginuo.

Ida se dužim obraćanjem obratila pratiocima, a na njene reči malo ko je mogao ostati ravnodušan.

"Sinoć je umro otac Ukrajinke koju smo smestili kod nas. Ukrajinski gradovi su sravnjeni sa zemljom, škole, dečje bolnice, civilna skloništa. Rusi su prekinuli isporuku humanitarne hrane gradovima pod njihovom opsadom. Svi pokušavamo da živimo normalno pored ovog masakra vrlo blizu nas. Šta ćemo drugo? Ionako ne možemo ništa, ko nas pita. Ali užas je tu. A apsolutno je etički nemoguće ćutati i praviti se glup", započela je Ida i dodala da će preneti status Slađane Bukovac, jer kako kaže "ništa bolje i svoje ne može da napiše" i dodala:

"Molim vas da se raziđemo ako se ne slažemo, jer ćemo se samo mučiti".

Mi vam Slađaninu objavu prenosimo u celosti:

"Nikada ne pišem te gluposti, "unfriendujte se". Taj posao radim ručno, lično, i prošle su tri nedelje otkako je sve izuzetno bolno. U početku su bili neki momci koji su se bukvalno radovali spaljivanju Ukrajine. Oni su do tog trenutka bili dobronamerni ljudi, malo arhaični, zalagali su se za Tita, i bratstvo-jedinstvo. Ispostavilo se da ih raduje kada gori, što je ozbiljan alarm. Posle toga su lansirana sofisticiranija rešenja, ko će u NATO, ko ne u NATO, gde je tačno Amerika pogrešila kada je počela masovno, neselektivno i krajnje životinjski da ubija Vladimira Vladimiroviča, svoje vojnike i tuđe civile. O tuđim kućama, vrtićima i školama da i ne govorimo."

"E, i to se "odvrnulo", uz horor koji izaziva glupa objašnjenja za slabo odgovornog ubicu. A sve vreme je bilo onih koji su se plašili "rusofobije", pa je to bio strah da će neko zabraniti Dostojevskog. Kako po vaspitanju i obrazovanju pripadam "panslovenima", uopšte se ne brinem da će zabraniti Dostojevskog i Stravinskog i da ću biti na gubitku. To je ugrađeno u mene, a ionako je neizvodljivo. Navodno, kao da je "srbofobija" iz mene isterala Borislava Pekića. Što je inače rasprostranjeno za ludilo, ali ga je omela neka jadna ruralna cenzura marginalnih država. Svi oni koji su se plašili "rusofobije" koju sam ovde do sada ručno uklonjala uprkos nekim zajedničkim referencama i zajedničkim iluzijama, imali su jednu užasnu osobinu. Njima se, dragi čitaoci, savršeno j**e što u Ukrajini ginu deca, a izbeglo je dva i po miliona ljudi. Ništa od toga nisu doživeli, uporno su hteli Čajkovskog sa kojim se kao Ukrajinac možeš kuglati levo-desno, ali nije moguće banalizovati Čajkovskog kao zastavu, ili nekakvu pojavu za instant potrebe.

Pa je onda bila priča da se "treba pregovarati", a da je svaki vladar kome se "rat desi" nedovoljno mudar i kriv. U neiscrpnom višku Facebook prijatelja, dakle, imam bukvalno idiote koji misle da ste krivi ako vas napadnu i ubiju. Da niste bili zaista miroljubivi samo zato što ste hodali ulicom i gledali svoja posla.

Činjenica je da imam previše prijatelja na Fejsbuku. Pa čak i kada pomenem da se moraju poštovati buntovni ruski građani, ruski intelektualci posebno, javi se nekakav dojučerašnji bezazleni svet. A oni bi osuđivali, ismevali, odstranili. To se nakupilo u ovim masovnim kontaktima, verovatno smo ranije delili slike naših mačaka i bavili se lošim raspoloženjem ponedeljkom ujutru. Do sada je bilo bezopasno, ali naravno da nije. To što neko ima malo veze sa svojim identitetom pa je "levičar", pa je "Rus", pa je Srbin i Hrvat ili nešto deseto, nemam više ni strpljenja ni smisla za to...

Ida Prester obratila se pratiocima na mrežama povodom situacije u Ukrajini.
pritnscreen/instagram 

Ovaj horor, da vas gledam svaki dan dok ste krajnje nehumani, spuštenih pantalona, dok plačete nad sudbinom oligarha u stanu od 50 kvadrata u kom nemate gde da primite izbeglice, dok u zadivljeno buljite u nekog diktatora u tri broja većoj dizajnerskoj jakni sa pancirom, tumačeći da je Ukrajina "kriva", bila bih presrećna da ne vidim kad se ovde ulogujem. Ali znam da to ne funkcioniše tako, i da mi nećete učiniti tu uslugu. Moram da vas "skidam" jednog po jednog, pitajući se zašto sam kriva što sam vas namamila na tu "listu prijatelja". Da li je to bilo moje ime, ili moje prezime? Ili sam pisala neke tekstove koji su mene učinili prihvatljivim genocid nad jednim narodom, jesam li slala neke signale? Većina vas neće otići, ali ja ću nastaviti da vas brišem mukotrpno i ručno. Bukvalno ću izbrisati ljude, ali i veru u ljude", napisala je u dužem statusu Slađana Bukovac.

Ida Prester podelila je status Slađane Bukovac na svom Instagramu i Fejbuku.
prinscreen/instagram 

Podsetimo, Ida je nedavno objavila na društvenim mrežama da je u svoj dom u Zagrebu primila izbegličku porodicu iz Ukrajine sa malim detetom što je obelodanila i na svom profilu na Instagramu, kada je ujedno pozvala i druge građane da se priključe u pomoći onima kojima je to sada stvarno potrebno.

"Ti si čudo", "Uzor", "Bravo ljudi", "E ovo se zove solidarnost", "Velika si Ida", "Divna si", "Žena od dela", "OVo je najlepše što sam danas pročitala", "Predivno od vas Ida. Neka im je sa srećom! Da se što pre svi vrate u svoju slobodnu zemlju i zajedno grade svoje bolje sutra", samo je delić komentara koji se tada mogao pročitati ispod njene objave.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!