Kraći dani, nedostatak sunčeve svetlosti i ledene temperature lako mogu uticati na našu volju, motivaciju i elan, a dugi dani u kancelariji tokom najtmurnijeg perioda godine mogu delovati kao dodatni poseban izazov.

Svakako, razgovor sa stručnjakom za mentalno zdravlje polazna je tačka kada god primetite da vam potrebna psihološka pomoć, te da se duže vreme borite sa određenim problemom.

Ukoliko ste poslednjih dana/nedelja osetili manje oscilacije u raspoloženju, a primećujete i da vam nedostaju motivacija, posebno kada je reč o poslu, niste jedini. Zbog toga smo se posvetili ovoj temi i pripremili za vas listu saveta sa kojim ćete lakše i uslovno brže proći kroz radni dan u kancelariji.

Ulepšajte radni sto

Ukoliko vam se dopada kako izgleda vaš radni sto, prirodno je da će vam to posledično dati više motivacije i inspiracije, a ako vaš trenutna postavka ne ispunjava očekivanja, možda je vreme za unapređenje. To ne mora biti ništa veliko - može biti kupovina novih raznobojnih olovki, radne lampe, biljke ili jednostavno reorganizacija onoga što već imate.

radni sto
Pexels/ Maria Victoria Eckell 

Brinite se o sebi

Ovo verovatno zvuči kao nešto očigledno, ali često stavljamo brigu o sebi u drugi plan. Postarajte se da jedete hranu koja vam prija i koja je dobra za vas, odmarajte se dovoljno i pijte dovoljno vode. Odradite lagano istezanje ujutru ili uveče, kako vam više prija. Ukoliko iz 2023. vučete lošu naviku i još uvek niste prestali sa pušenjem, možda je vreme, ako već niste spremni da se potpuno odreknete nikotina, pređite na IQOS-a, koji je dokazano bolja zamena za cigarete. Posvetite vreme osluškivanju sebe i pripremite se za uspeh.

IQOS nije proizvod bez rizika, oslobađa nikotin koji izaziva zavisnost. Samo za punoletne.

Pravite kratke pauze daleko od radnog stola

Zbog nedostatka sunčeve svetlosti i posledično manjka vitamina D, često se osećamo umorno i tromo tokom zime. Nije iznenađujuće ni to da sve ovo često korelira sa nepraktikovanjem fizičke aktivnosti. Nedostatak kretanja doprinosi letargiji: da biste prevazišli ovu neaktivnost i osvežili svoj um, povremeno tokom dana pravite kratke pauze daleko od svog radnog stola. Radnje poput ustajanja i brze šetnje, meditacije u tihom kutku zgrade ili duboko disanje nekoliko minuta mogu biti korisne. Takođe, korisno je jesti ručak daleko od radnog stola.

Probajte tehniku svesnog povezanog disanja

Vežbe disanja su jedan od najboljih alata za svesnost jer se mogu raditi bilo gde - za radnim stolom ili na putu do susedne kancelarije. Pomoću ove tehnike, provedite 15-20 minuta na mirnom mestu i dišite ukrug kroz usta bez prostora između udisanja i izdisanja. Postavite nameru ka tome da ćete promeniti svoju energiju i pišite o tome kako se osećate ili za šta ste zahvalni. Ovo će preusmeriti vašu energiju prema osećaju zahvalnosti, koja je najviša frekvencija u univerzumu.

ciljevi
Pexels/ The Sunday Collection 

Postavite granice

Može biti teško odvojiti se od posla, pogotovo ako ste sami sebi šef ili radite od kuće, ali razmislite o tome: da li isključujete notifikacije u toku večeri ili pak i tada proveravate svoj email čim čujete zvuk obaveštenja? Prirodno je da želite dobro da obavljate svoj posao, ali konstantno dežuranje nije način. Svako od nas mora imati vreme za odmor i punjenje baterija; bez toga, veća je verovatnoća od burnouta, a vaša radna sposobnost će patiti.

Najbolja stvar koju možete učiniti za sebe je postavljanje granica. To za vas može da znači neodgovaranje na emailove nakon određenog vremena ili izbegavanje razgovora o poslu van radnog vremena. Šta god da je vaš izbor, ispobajte, korisno je.