Ponovo je to doba godine: otvaramo božićne ukrase, uživamo u slobodnim danima i donosimo novogodišnje odluke. Ali da li će 2024. biti drugačija od 2023, 2012. ili bilo koje druge novogodišnje odluke iz prošlosti? Ako se nikada niste setili svojih ciljeva do kraja godina (a još manje kada ste ih postigli), niste jedini. Prema nekim istraživanjima 80 odsto rezolucija ne uspe (depresivno, zar ne?).

Dakle, šta je potrebno da biste bili u tih 20 posto koji su uspeli? Svi kažemo #novagodinanovaja svakog 1. januara, pa kako da budemo sigurni da će 2024. zaista biti „naša godina;“ - ona u kojoj ćemo postati srećniji, postići najzdravije telo i ostvariti karijeru iz snova? Odgovor: promenite svoj pristup. Evo 10 saveta koji će vas držati odgovornim i pomoći vam da budete u 20 posto onih koji uspeju.

1. Zauzmite pravi način razmišljanja

Verovatno već imate svoje rezolucije za 2024, ali da li znate zašto ste ih postavili? Prvi korak da sebe smatrate odgovornim je da stavite smisao iza ciljeva koje ste postavili. Na primer, „ostavljanje cigareta“ ili „povišica“ su dobre rezolucije, ali morate da pogledate i širu sliku cilja. Zašto želite da prestanete da pušite? Da li je to zbog toga što želite da živite duže ili jer želite da uštedite novac koji ste inače davali na cigarete? Šta je sa povišicom: da li želite da budete finansijski nezavisniji ili da se osećate cenjenim od strane vaše kompanije? Ako ne gledate u cilj „zašto“, cilj na površinskom nivou nikada neće biti dovoljno motivirajući da potraje do 2025.

2. Postavite manje ciljeve do kojih je lako doći

Verujte mi, „gubitak kilograma“, „trčanje maratona“ ili „čitanje 100 knjiga“ su daleko viši ciljevi koji će vas ostaviti razočaranim i nemotivisanim, bez obzira na sve. Umesto toga, podelite velike rezolucije na manje, konkretnije ciljeve tokom svake nedelje. Nedeljom razmislite šta želite da postignete samo te nedelje: uključite se u četiri treninga, pretrčite tri kilometra umesto uobičajena dva, podignite 10 kilograma više ili dodajte zeleniš u dva obroka dnevno. Kada se nedelja završi, osećaćete se ostvareno, ponosni na sebe i više motivisani da postavite teže ciljeve za sledeću nedelju. Isto tako i sa cigaretama. Ako vam je teško da se rešite ovog poroka, svakako je korak u dobrom smeru da pređete na manje štetne bezdimne proizvode, poput IQOS ILUMA. IQOS nije bez rizika i oslobađa nikotin, koji izaziva zavisnost. Samo za punoletne pušače.

Iqos
Uroš Arsić 

Važna informacija: IQOS nije proizvod bez rizika, oslobađa nikotin koji izaziva zavisnost. Samo za punoletne.

3. Pripremite ono što vam je potrebno unapred

Ako više volite jutarnji trening, svu odeću za vežbanje stavite pored kreveta, odvežite patike i napunite flašu vode. Ako sve bude spremno, ne samo da će vam olakšati vežbanje, već ćete u mislima imati da će se ovaj trening i desiti. Priprema takođe funkcioniše i za ciljeve ishrane: priprema obroka čini mnogo manjom verovatnoćom da pribegnete da jedete napolju nakon napornog radnog dana ili grickate nezdrave namirnice poput čipsa i kolačića. Isto tako, ako želite da imate bolju jutarnju rutinu, rasporedite svoju odeću, napunite bocu vode, odredite svoju liniju za negu kože i izvadite prostirku za meditaciju. Zaključak: pripremite se za uspeh da biste postigli svoje rezolucije pripremajući se unapred.

4. Nađite partnera za vaše ciljeve

Da li imate prijatelja, cimera ili kolegu koji takođe želi da se pridržava svojih novogodišnjih odluka? Motivišite jedni druge razmenom zdravih recepata, slanjem motivacionih citata i proveravanjem da vidite kako se drugi oseća ili drži korak sa svojim ciljem. Bićete mnogo motivisaniji ako znate da ste zajedno u ovome.

Zašto je važno postaviti pred-rezolucije i kako vam to može pomoći u narednoj godini?
Pexels/ Karolina Grabowska 

5. Zakažite rezolucije u svom kalendaru

Kada su obaveze, sastanci ili zadaci zapisani u vašem kalendaru, znate da će biti obavljeni. I verovatno ćete se pojaviti na vreme, biti potpuno spremni i nikada ih nećete preskočiti. Samo zato što vežbanje, priprema obroka ili prijava ličnog budžeta nisu radni sastanci ne znači da ne treba da im dajete prioritet kao takvima. Poštujte svoje odluke kao i svaki drugi sastanak u vašem rasporedu. Na primer, ili se unapred prijavite za časove vežbanja ili stavite „odlazak na trčanje“ u svoj kalendar. Ne samo da će zakazivanje rezolucija povećati verovatnoću da ćete ih uraditi, već je i veća verovatnoća da ćete im dati prioritet. Tretirajte vežbanje, prijavljivanje, sesiju čitanja, vreme za meditaciju, kupovinu namirnica itd., kao što biste radili sa bilo čim drugim u svom kalendaru: pojavite se na vreme, budite spremni i ne otkazujte.

6. Postavite svoje okruženje za uspeh

Možda ste ono što jedete, ali ste i tamo gde živite. Okružite se motivišućim slikama i preuredite kućno okruženje da vam pomogne da istrajete u vašim rezolucijama. Ako su afirmacije vaša stvar, smislite svoju, zapišite je i postavite na ogledalo, ekran računara i frižider. Započnite tablu sa vizijom ispunjenu motivišućim slikama kao što je vaša slika iz vremena kada ste se osećali zdravim i srećnim, ili isečak iz časopisa o nekome ko postiže vaš cilj. Takođe možete postaviti zdrave recepte ili slike žena kojima se divite. Vizuelno gledanje svojih ciljeva što je češće moguće će vas motivisati. Pored vision boarda i afirmacija, uverite se da vas dom postavlja za uspeh. Držite blender na pristupačnom mestu, izložite zdravije kuvarske knjige na policama, ostavite prostirku za jogu i pretvorite svoju spavaću sobu u opuštajuću oazu ako želite više da spavate ove godine.

7. Beležite svoj napredak

Vođenje dnevnika stvara prostor za svesnost, promišljenost i svrhu i može vam pomoći da postignete sve svoje ciljeve. Koristite praznu svesku za jutarnje stranice, zabeležite svoje dnevne ciljeve u svoj planer ili koristite Notes na svom telefonu. Ne samo da će vas vođenje dnevnika o vašim odlukama motivisati, već će vas i saznanje da pratite svoj napredak smatrati odgovornim. Mnogo je manje primamljivo preskočiti trening ili naručiti hranu kada znate da ćete o tome pisati kasnije.

10 saveta kako istrajati u novogodišnjim odlukama
Shutterstock 

8. Uklopite rezolucije u svoju rutinu

Vaše odluke mogu biti uzvišene, ali se moraju uklopiti u vaš život. Na primer, ako mrzite salatu, nemojte se terati da jedete salatu. Ako želite da budete u formi, ali ne možete da pretrčite 1 kilometar, ne pokušavajte da pretrčite pet km. Umesto toga, pronađite zdravu hranu koju volite i vežbe koje su zabavne ili čine da se osećate dobro. Naučiti kako uživati u postizanju svojih ciljeva pomoći će da ne odustanete od njih. Eksperimentišite sa zdravim receptima poput biljnih verzija vaše omiljene hrane i testirajte vežbe da biste pronašli onu u kojoj ćete ne samo uživati, već ćete joj se radovati.

9. Svaki dan tražite jednu malu pobedu

Ključ uspeha nije da gledate šta tek treba da postignete. Umesto toga, ključ je da se fokusirate na ono što ste već uradili. Gledanje koliko daleko ste stigli (čak i ako su to samo mali koraci) podići će samopouzdanje i motivaciju da vas inspiriše da nastavite. Svakog dana tražite pobedu koju ste ostvarili ka svom konačnom cilju. To bi moglo biti da napravite dodatnih 10 čučnjeva, popijete smuti za doručak umesto da uzmete kroasan, ili da idete u šetnju tokom pauze za ručak umesto da sedite i pijete kafu. Poduzimanje koraka ka vašem konačnom cilju (bez obzira koliko mali bili) biće mnogo motivišuće od udaljenog cilja koji vam je van domašaja. Neka svaki mali korak bude sopstvena pobeda, i budite uzbuđeni za sve pobede koje ćete ostvariti sutra.

10. Budite fleksibilni u željama i osluškujte svoje potrebe

Sećate se onih gore navedenih „zašto“ ciljeva? Možda je vaša odluka da radite više, ali razlog za to je da se osećate sigurnije, ili možda želite povišicu, ali želite povišicu jer želite da napravite korak u svojoj karijeri. Tajna postizanja vaših rezolucija (umesto da ih zaboravite do februara) je da se usredsredite na „zašto ciljeve“ i da budete fleksibilni sa odlukama. Od sada do 2025. godine, biće trenutaka kada ćete biti previše umorni da biste vežbali, kada ćete morati da odvojite dan da biste se opustili nakon stresnog dana ili ćete samo želeti da uživate u čaši vina i porodičnoj pici petkom uveče. A ta vremena ne znače da ne uspevate u svojim rezolucijama; ona znače da slušate šta je vašem telu potrebno.

Jer zaista, ako niste fleksibilni sa svojim rezolucijama, nikada nećete moći da istrajete u njima. Da biste sebe smatrali odgovornim, ostanite fokusirani na sveobuhvatne ciljeve kao što su osećaj samopouzdanja, napredak u karijeri ili dobar tretman svog tela. To će vam pomoći da ostanete motivisani da održite svoje ciljeve, ali što je najvažnije, slušaćete svoje telo umesto spoljnih očekivanja. Čak i za rezolucije je potreban balans, a ne savršenstvo.