Gotovo da nema osobe koja ne želi da joj dom lepo miriše. Mirisi dokazano mogu uticati na raspoloženje, a sigurni smo da ne želite da vas s vrata dočekaju arome koje kvare raspoloženje.

Uostalom, verujemo da ste makar jednom ušli u neki prostor i da vas je instant kupila upravo "svežina" i lagane, prijatne note koje zovu da uđete i da se opustite.

Mirisi instant podižu cenu svakom prostoru i daju mu luksuzniju notu, a određene studije su pokazale da su ljudi koji prodaju stanove uspevali da dobiju bolju cenu ukoliko nekretnine imaju prijatniji miris.

No, bitno je naglasiti da za prijatne arome u domu nije dovoljno samo da ubacite mirišljave sveće, osveživače prostora i slično, jer su to samo trenutna rešenja koja mogu odmoći ukoliko se preskoče neki ključni koraci.

Bitno je da je dom čist

Prva i osnovna stavka za mirisan dom je da je sve čisto i uredno. Naravno da ne možete očekivati da će bilo kakva sveća ili difuzer uraditi svoj posao ako su vam po stanu prljave stvari, neoprano posuđe ili slično. Takođe je preporuka da redovno čistite i nameštaj ili da ga osvežite proizvodima koji su za to namenjeni.

Vetrite prostor redovno

Podrazumeva se da ćete redovno vetriti stan, međutim, mnogi zaboravljaju na jednu “sitnicu” koja može sav vaš trud da baci u vodu - zavese. Jako je bitno da ih redovno perete, upravo jer su na "udaru" i spolja i iznutra, mogu zadržavati neprijatne mirise, pogotovo ako često kuvate ili se u stanu puši.

Što se tiče kuvanja, jedan od najboljih saveznika u uklanjanju neugodnih mirisa u kuhinji, pored provetravanja je i kafa. Njena snažna aroma upiće ostatak teških mirisa od kuvanja, prljavog posuđa, jela koja dugo stoje na šporetu, kao i starih namirnica.

Prostor može lako lepo mirisati uz jednostavne trikove.
Shutterstock 

Limunova kora

Agrumi su voće s puno antibakterijskih svojstava i kao stvoreni za dezinfekciju. Osim toga, oni su najpristupačnije i najekonomičnije sredstvo kada je u pitanju uklanjanje neprijatnih mirisa u kuhinji. Jedan od načina – limunovu koru možete da stavite u posudu s vrućom vodom kako biste uklonili mirise iz rerne ili mikrotalasne.

Kriške jabuke

Još jedno rešenje za neprijatne mirise u kunjihi može biti i kriška jabuke koju možete staviti u tiganj u kojem pržite hranu. Zatim ih uklonite kada pocrne.

Rešite se duvanskog dima

Ukoliko je duvanski dim ono što vam zadaje glavobolje i zbog čega vaša dnevna soba ne miriše onako kako bi želeli, možda je baš ovo znak da ostavite cigarete i da pređete na daleko bolju i zdraviju alternativu od nastavka pušenja cigareta - Iqos Ilumu, koja vam omogućava da uživate u pravom duvanu, bez vatre, pepela i dima, i u ovom slučaju - sa manje neprijatnih mirisa. Napominjemo da IQOS proizvodi 95% manje štetnih sastojaka u poređenju sa cigaretama, ali i da to nužno ne znači i smanjenje rizika od 95% jer IQOS nije proizvod bez rizika.

Iqos proizvodi 95% manje štetnih sastojaka u poređenju sa cigaretama,
Uroš Arsić 

Da pojasnimo - "95% manje" predstavlja prosečno smanjenje nivoa emisije 9 štetnih sastojaka koji se nalaze u dimu cigarete (isključujući nikotin ), a čije smanjenje preporučuje Svetska zdravstvena organizacija. Vidi važne informacije na IQOS.com.

Rešite se vlage

Takođe, jasno je da mnogi koji imaju male stanove, sa dolaskom hladnog vremena moraju da suše veš u zatvorenom prostoru. Kako se ne bi u prostoru skupljala vlaga savet je da koristite apsorber vlage, i da redovno menjate tablete koje se koriste u te svrhe.

Prostor treba da bude redovno provetravan.
Shutterstock 

Ubacite biljke u prostor

Čak i zeleno bilje može biti vaš kec u rukavu za dom koji miriše sveže, a ovo je najlakši način da vaš prostor bude mirisan bez previše truda.

Sveže cveće u vazi

Za druge koji nemaju vremena da se posvete cveću, ovo može biti dobra alternativa. Nekako smo izgubili naviku, ali u domu je uvek lepo imati sveže cveće u vazi. Osim što podiže izgled prostor, ono je jedan od najefektnijih načina za lep miris vašeg dnevnog boravka, trpezarije ili hodnika. Odaberite sortu koja vam najviše odgovara prema godišnjem dobu kako biste “naparfemisali” svoj dom na prirodan način.

Cveće koje najlepše miriše: ruže, jasmin, fresija, lavanda, ljiljani, božuri, geranijum, orhideja, gardenije.

Začini koji najlepše mirišu: ruzmarin, menta, bosiljak.

Cveće u vazi može biti sjajan način da osvežite prostor.
Shutterstock 

Mirisna sveća

Sveće s mirisima postale su neizostavan deo svakoga doma i neretko se nalaze u svakoj njegovoj prostoriji. Neutralizuju neugodne mirise i unose nove, lepe i prijatne koje biramo po svojim željama, bilo da su u pitanju neke cvetne note ili miris borovine, sandalovine ili pak kombinacije jabuke i cimeta. Mirisne sveće stvaraju i jedinstvenu atmosferu i toplinu – svaka prostorija izgleda mnogo lepše kada je u njoj zapaljena sveća.

Mirisna sveća može biti rešenje za neprijatne mirise.
Pexels/ Karolina Grabowska 

Suvo cveće

Još jedna super opcija je mirisno suvo cveće koje možete napraviti i sami. Šarene latice i delovi cveća služe kao divna dekoracija u činijicama, ali i unose miris u dom te neutrališu onaj neprijatni.

Difuzer eteričnih ulja

Iako se najčešće sastoje od posude sa svećom ispod koje se zagreva ulje i isparava, eterična ulja su se sada vratila u modu i na tržištu ćete pronaći mnoge različite varijante difuzera, poput onih u flašici sa štapićima ili na primer onih koji raspršuju mešavinu vode i eteričnih ulja u vazduh.