Uostalom, društvene mreže postale su naši digitalni albumi sa uspomenama, te ovako i ne treba da čudi. Zato je dobro znati “male tajne velikih majstora” kako biste bili sigurni da će vaše fotografije uvek ispasti kao da ih je radio profesionalac.

Istini za volju, za dobar Instagram Feed nije potrebno da imate skupu i profesionalnu opremu, već je dovoljno da znate male trikove uz pomoć kojih ćete uvek dobiti fantastične rezultate. Počev od ugla fotografisanja, svetla, ali i izbora elemenata na fotografijama, evo o čemu sve treba da vodite računa ukoliko želite da dobijete sjajne fotografije…

1. Svetlo je vaš najbolji prijatelj

Dobro svetlo zlata je vredno. Ono lako može prekriti nesavršenosti i istaći u prvi plan sve najlepše na vašem licu. Uostalom, ništa “ne pegla” tako dobro kao svetlo, a igranjem, pogotovo prirodnom svetlošću zaista možete napraviti fotografska remek-dela.

I za sve one koji obožavaju “osunčane” selfije - ne zaboravite na “golden hour”, koji je tajna svih profesionalaca. Za one koji ne znaju o čemu pričamo, reč je o takozvanom "zlatnom satu", odnosno vremenu nakon izlaska sunca ili pre zalaska, tokom kog je dnevna svetlost crvenija i mekša, a kontrasti su blaži. Upravo je to trenutak kada će vaše lice izgledati nestvarno, i sa i bez šminke.

5 trikova za bolje slike na Instagramu
Shutterstock 

2. Koristite pravilo trećine i praznog prostora

U principima fotografije, pravilo trećine je vodič za dobru kompoziciju. Sve što je potrebno je da podelite kadar sa tri ravnomerno raspoređene vertikalne linije i tri ravnomerno raspoređene horizontalne linije. Dobili ste nešto što podseća na mrežu, a većina telefona ima ovu opciju ukoliko aktivirate “grid” u podešavanjima kamere.

5 trikova za bolje slike na Instagramu
Shutterstock 


Idealno bi bilo da ono što fotografišete zauzima trećinu ekrana, a da dve trećine ostanu “prazne”. Na ovaj način vaša fotografija dobiće više “dinamike”, a one dve trećine praznog prostora samo će dodatno naglasiti element koji je u fokusu.

3. Igrajte se uglovima

Svako ima ugao iz kojeg izgleda bolje. Nekome se bolje fotografiše levi, nekome desni profil, drugi izgleda sjajno kada se slika sa podignutom kamerom, treći kada je spusti…

Neka nepisana pravila kažu da telefon uvek treba da podignete kada fotografišete selfi ili nekog drugog ukoliko želite da lice izgleda vitkije. Ovaj stari trik odavno koriste modeli prilikom photoshooting-a jer se na ovaj način izbegava naglašavanje ili “stvaranje” podvaljka koji, sigurni smo, niko ne želi da ima na fotografiji..
Ukoliko hoćete da delujete viši na slikama, fotografišite se iz "žablje" perspektive, odnosno telefon spustite niže, isturite jedno rame i nogu blago napred i videćete koliku razliku pravi samo ova mala izmena u poziranju, a vi ćete, bez po muke, izgledati fantastično. Naravno, igrajte se uglovima, obrnite kameru, koristite širokougaonu kako biste imali više detalja u kadru, ili pak fotografišite svoj odraz u ogledalu ili izlogu. Sve to može doprineti interesantnijim fotografijama za vaš Insta Feed.

4. Izbor odeće i pozadine

Uvek obratite pažnju na detalje! Uostalom, sigurni smo da ne želite da napravite savršeni selfi, a da vam u pozadini bude kanta sa smećem, ili da vam se vide cigarete na stolu i puna piksla. Doduše, ako ste korisnik Iqos-a nećete imati tih problema, jer osim što je bolja alternativa od cigareta, istovremeno je i estetski lepši za oko.

Takođe, ukoliko zaista želite profesionalne rezultate, dobro je da promislite i o izboru odeće. Nije tajna da određene boje mogu učiniti da izgledamo blistavo i sveže čak i kada se tako ne osećamo. Zato je jako bitno da znate koje nijanse vam najbolje pristaju. Sa druge strane, teksture mogu učiniti čudo za vašu fotografiju. Neobičan zid, cveće, interesantne tapete… transformisaće svaki kadar i provereno vam doneti još lajkova.

5. Koristite "burst mode" za fotografije sa više akcije

Kada želite da snimite fotografije na kojima ste u pokretu, najbolje je da koristite poseban režim na telefonu ili aparatu uz pomoć kojeg ćete napraviti više fotografija, a potom izabrati onu na kojoj je sve kako treba - i kosa, i odeća, i svetlo…

5 trikova za bolje slike na Instagramu
Shutterstock 

 Takođe, nekada je ključ i da sačekate pravi trenutak. Primera radi, za dinamiku na fotografijama, dovoljno je da stojite na trotoaru, a da vas neko fotografise dok iza bas prolaze automobili, autobusi, vozovi... Dobićete fotografije sa "razlivenom" pozadinom, dok ćete vi biti u fokusu, a ovako nešto sigurni smo da će se dopasti vašim pratiocima.