Mnogima se samo od pominjanja retrogradnog Merkura diže kosa na glavi. Prva asocijacija uglavnom je sve negativno - spremamo se na svađe u odnosima, gubitak novca, kvarove, neupsehe... i da, sve to nije daleko od istine. 

Nažalost, sada je pred nama možda i najgori retrogradni Merkur u 2023. i to od 21. aprila do 14. maja, a nezgodan je jer se događa u tvrdoglavom znaku Bika i donosi opasnu energiju.

"Tokom određenih trenutaka, vibracija retrogradnog Merkura u Biku će se osećati sporom, kao da trčite kroz blato. To je zato što je Bik znak koji se sporo kreće, zemljani znak. U drugim trenucima, energija će delovati vrlo nestalno zbog umešanosti Urana ,planete strujanja", kaže astrološkinja Narajana Montufar, autorka knjige "Mesečevi znaci: Otključaj svoju nutrašnju moć svetla".

Astrolozi tvrde da je ovaj retrogradni Merkur od 21. aprila do 14. maja najgori ove godine.
Shutterstock 

Kako ona objašnjava, imaćemo osećaj da se vozimo sve vreme kočeći, a odmah potom da jurimo ogromnom brzinom.

Zbog svega toga možemo delovati pomalo zbunjeno i dezorijentisano, ali ako usvojimo prave strategije možemo dobiti prilično zanimljiv uvid koji će nam pomoći da rastemo i razvijamo se i tokom i posle retrogradnog Merkura.

Ko neće imati sreće tokom retrogradnog Merkura?

Kako ističe Narajana Montufar, najteže će biti pogođena tri znaka:

  • Bik
  • Lav
  • Škorpija

Prema njenim rečima, Merkur ih izaziva da se predomisle i sagledaju stvari drugačije.

Ko će imati koristi od retrogradnog Merkura?

Sa druge strane, ova 4 znaka imaće sreće u svemu, gotovo kao da će im ići od ruke sve što im padne na pamet.

  • Ribe
  • Rak
  • Devica
  • Jarac

Kako dodaje Narajana, Merkur i Uran pomoći će im da promene ustaljene šablone i reše svoje probleme.

Kako preživeti retrogradni Merkur u Biku 2023. godine?

1. Čuvajte elektronske naprave

Ovaj retrogradni Merkur će na početku biti u konjukciji s Uranom, a pošto je to planeta tehnologije, možemo da očekujemo da će se elektronski uređaji kvariti, da nam neke poruke neće stići ili ih nećemo videti na vreme i sl.

Tokom retrogradnog Merkura kvariće se tehnika.
Shutterstock 

Ovakvi problemi često idu ruku pod ruku s retrogradnim Merkurom, a sada će biti još izraženije zbog Urana. Zato budite vrlo, vrlo pažljivi i i činite sve ono što je do vas: ne držite šolju kafe pored tastature, ne vadite telefon iz džepa po kiši, pazite da vam ne ispadaju iz ruke... makar toliko možemo!

2. Pripremite svoj budžet

Bik je znak s jakim vezama s novcem, pa će finansije biti važna tema u narednom periodu.

Bitno je da tokom retrogradnog merkura vodite računa o finansijama.
Unsplash Kažu da je mnogo lakše uspeti nego trajati

Obavezno pažljivo isplanirajte svoj budžet, odredite koliko ćete trošiti na šta i lakše ćete proći kroz naredne nedelje, a imajte u vidu da ćete verovatno biti uspešni jer vam je Bik dobar saveznik.

3. Usporite

Zahvaljujući dva glavna tranzita (Saturn prelazi u Ribe, a Pluton u Vodoliju), mart označava promenu u perspektivi i nivoima energije.

Retrogradni Merkur znači i da usporite.
Shutterstock 

Da biste izbegli da vas retrogradni Merkur slomi i iscrpi, obavezno se posvetite sopstvenom opuštanju i usporite. Vodite više računa o svom telu i ishrani, spavajte što više možite, radite stvari koje vas opuštaju i kad god možete podelite pobaveze s drugima.

Bonus video:

KRETANJE RETROGRADNOG MERKURA NAPREDOVANJE, ILI NAZADOVANJE ? Kurir TV

Kako su vam zvezde danas naklonjene? Saveti naših astrologa za zdravlje, ljubav i posao vas čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVITE SE OVDE.