Najvažnija skandinavska nedelja mode ovih dana poslužila nam je kao odlična uvertira u novu sezonu modnog kalendara, koja će se u septembru „zagrejati” u Njujorku, Londonu, Milanu i Parizu. U pitanju je, naravno, Nedelja mode u Kopenhagenu, koja je 2017. godine prerađena da dansku metropolu pretvori u epicentar nordijske mode. Prepoznatljiv po svom naprednom konceptu čiji je osnovni princip održivost, ovaj značajan modni događaj ponovo je okupio brojne istaknute skandinavske dizajnere.

Od ponedeljka, 5. avgusta do petka, 9. avgusta na programu su nove kolekcije za proleće 2025. poznatih brendova kao što su Rotate, Marimekko, Baum und Pferdgarten, dok je omiljeni Ganni ponovo izostao sa rasporeda. Ipak, originalnih kolekcija svakako nije nedostajalo, a kao i uvek, posebno je zanimljivo zaviriti u ulični stil danske prestonice.

Gošće su i ovoga puta ozbiljno shvatile svoj zadatak, a njihova upečatljiva odeća velika su doza stilske inspiracije. Skandinavke redovno kombinuju funkcionalnu i "statement" modu u svojim kombinacijama i ne beže od nepredvidivih silueta. Ovoga puta hrabro su kombinovali letnje i jesenje komade u slojevitim stilovima i čini nam se da smo ovih dana na ulicama Kopenhagena videli baš sve – od letnjih majica i japanki do čizama i kaputa. Do izražaja je došlo i njihovo okretanje ka maksimalizmu, uglavnom kroz kombinacije različitih tekstura i upečatljivog nakita i modnih dodataka jarkih boja.

Zajedno sa toplotnim talasom, videli smo osvežavaj́uće kombinacije, široke haljine, kratki šortsevi, sve uparene sa elegantnim i potcenjenim aksesoarima. Prelazak sa visoko stilizovanog i strukturnog na lagan i "bez napora" kreiran izgled.

U nastavku otkrijte nekoliko izdanja koja su nam posebno zapela za oko.

profimedia-0896427805.jpg
Lucia Sabatelli/Action Press/Shu / Shutterstock Editorial / Profimedia 

profimedia-0896427828.jpg
Lucia Sabatelli/Action Press/Shu / Shutterstock Editorial / Profimedia 

profimedia-0896427769.jpg
Lucia Sabatelli/Action Press/Shu / Shutterstock Editorial / Profimedia 

profimedia-0896427731.jpg
Lucia Sabatelli/Action Press/Shu / Shutterstock Editorial / Profimedia