Godinama sam se osećala kao da nikada nemam šta da obučem. Svaki put kada bih išla u kupovinu, vraćala sam se kući ubeđena, misleći u sebi: „To je to. Ovo je komad odeće koji će moju garderobu učiniti kompletnom i pokazati da sam savladala svoj lični modni stil.”

Ali istina je bila da nijedna košulja, par pantalone ili suknja ne mogu magično da reše moje probleme - a to je zato što je moja garderoba bila previše šarena. Naravno, volela sam raznolikost, ali od mog zelenog džempera do lepršave čipkaste maksi suknje do izbleđenog teksas šortsa, bilo je previše raznolikosti. Pronalaženje ličnog stila zahtevalo je mnogo pokušaja i grešaka – uglavnom grešaka – i godina da bih shvatila šta mi se zapravo sviđa. Sada, mogu sa sigurnošću da kažem: imam orman pun odeće koja se slaže i koju zaista volim.

I vi možete da pronađete svoj lični stil - samo isprobajte ovih 10 saveta kako biste ga savladali.

1. Provedite dan šetajući kroz radnje, ali ne kupujte ništa

Poslušajte nas: Iako je šoping zabavan, nije uvek produktivno da pronađete svoj stil. Postoje gužve i dugi redovi za svlačionice, a ponekad vas haos može naterati da kupite stvari koje vam zapravo ne trebaju.

Provedite dan šetajući kroz radnje, ali ne kupujte ništa
Shutterstock 

Umesto toga, provedite dan razgledajući odeću, bez da kupite išta. Odvojite dan i posvetite se tome da nećete provlačiti kreditnu karticu, već ćete umesto toga provesti dan bez pritiska kako biste bolje razumeli šta vam se dopada. Napravite listu u čemu ste se najbolje osećali, a zatim idite kući, razmislite o tome i osmislite strategiju koje komade želite da dodate u svoj orman.

2. Koristite Pinterest kao mood board

Alatka koja ne bi trebao biti zanemarena u pronalaženju vašeg ličnog stila? Pinterest boards. Kada sam počela da koristim aplikaciju za inspiraciju za stil, pomislila sam u sebi: pinovaću samo outfit koji mi se zaista viđa. I u početku, lookovi koje sam pinovala bili su svuda. Ali nakon što sam dublje pogledala, mogao sam da napravim korak unazad i racionalno sagledam: „U redu, sviđa mi se ovaj outfit jer su uključeni sve neutralne nijanse“ ili „OK, možda mi se zapravo ne sviđa ovaj look, sviđa mi se samo činjenica da Điđi Hadid nosi." Različite slike odevnih predmeta na jednom mestu su mi omogućile da pogledam širu sliku i analiziram sličnosti između različitih stilova.

Takođe možete da kreirate saved folder na Instagramu OOTD koji vam se svidi dok skrolujute. Zatim, kada ste u nedoumici šta da obučete, možete se vratiti na inspiraciju koju ste sačuvali i isprobati ga sami da vidite kako se osećate u njemu.

3. Izađite iz zone komfora

Kada pronađete svoj lični stil, važno je da se podsetite da bi i odeća i moda trebalo da budu zabavni. Imate mogućnost da se igrate i isprobavate nove stvari. Ako probate nešto što ne volite; samo ste korak bliže pronalaženju onoga što volite.

Početi malim koracima. Na primer, ako imate tendenciju da se držite neutralnih boja, pokušajte da dodate par crno-belih pantalona sa šarom. Ili ako obično volite velike i široke baggy jeans, pokušajte da umesto njih stilizujete par uskih pantalona.

4. Procenite odeću koju nosite svakodnevno

Kada sam konačno počela da naginjem estetici kojoj sam želela da težim, osetila sam potrebu da spakujem više kutija i odmah doniram sve što se ne uklapa u tu estetiku.

Tokom nekoliko meseci, kupujte komade strateški. Investirajte u kvalitetne komade koje zaista možete nositi godinama, bez obzira na trendove. Kako se vaš stil razvija, takođe je važno da ponovo procenite delove koje trenutno imate u svom arsenalu. Na primer, da li više ne nosite te ružičaste pantalone jer vam ne pristaju ili zato što više ne volite pink boju? U oba slučaja, dobili ste vredne informacije.

5. Kopirajte look ljudi čiji stil obožavate

Kada ponovo procenjujete svoj stil, vratite se ljudima čiju modu volite. Odvojite vremena da sednete i skrolujete kroz njihove Instagrame i razmislite o njihovoj odeći koju možete da kombinujete sa komadima koje već posedujete. Možete dobiti inspiraciju za odeću o kojoj možda niste sami razmišljali, a možda čak i otkrijete da već imate komade koje volite - jednostavno ih niste stilizovali na način koji odgovara vašem stilu.

6. Redovno čistite svoj ormar

Najlakši način da se osećate kao da nemate šta da obučete? Vaš orman do vrha natrpan komadima koji vam ne pristaju, van sezone ili vam se jednostavno ne sviđaju. Ako izvučete komad koji na kraju ne nosite jer vam se ne sviđa ili je umrljan, nema svrhe da ga vraćate u svoj orman. Umesto da dozvolite da se vaš ormar pretrpava stvarima koje vam ne služe i da čekate da ga očistite nekoliko puta godišnje, čistite ga redovno.

7. Na stalku za odeću držite komade koje želite da stilizujete

Ako imate prostora, stalak za odeću može biti vaš najbolji prijatelj kada tragate za svojim ličnim stilom. Neka bude pun novih komada ili onih koje već posedujete, a koje želite da se setite da uskoro nosite. Zatim, ne samo da će oni biti na prvom mestu, već možete da planirate kako ćete stilizovati svaki komad tako što ćete okačiti ostatak odeće oko njega kako biste bili spremni za nošenje kada se ukaže prilika.

8. Koristite krojača kada je potrebno

U svetu snova, sve što kupimo automatski bi pristajalo našim telima kao rukavica, ali nažalost, to obično nije slučaj. Ako imate komad koji volite, ali vam kroj sprečava da ga nosite, odnesite ga krojaču da vam promeni ono što vam se ne sviđa. Šanse su da će vam se dopasti još više kada se uklopi. Ovo je takođe važno za nove komade. Nedavno sam pronašla suknju koju sam apsolutno volela, ali S veličina mi je bila malo preuska, a M malo prevelika. Umesto da pokušavam da okrugli dugme stane u četvrtastu rupu, uzela sam veću veličinu kako bih mogla da je suzim kod krojačice, i sada je to komad napravljen za mene koji nosim više puta nedeljno – potpuno vredan toga.

9. Koristite metodu od tri reči

Kreirala ga je modna stilistkinja iz Njujorka Allison Bornstein, metod od tri reči je prošle godine osvojio društvene mreže. Metoda sa tri reči je jednostavna koliko zvuči: identifikujte svoj lični stil sa tri prideva. Možda je vaš stil kul, uzdignut i udoban, ili je možda šaren, klasičan i smeo. Metod od tri reči može vam pomoći da shvatite:

- Stil koji trenutno imate
- Stil koji želite da imate

Kada izgovorite svoje tri reči, zapitajte se da li se novi komadi koje kupujete uklapaju u njih. Naravno, ne moraju uvek da se uklapaju u T (ako je jedna od vaših reči šarena, to ne znači da više nikada nećete moći neutralno), ali će vam pomoći da idete ka komadima koje najviše volite da nosite .

10. Napravite listu želja kako biste se obuzdali impulsivne kupovine

Verujte nam, razumemo: kada se pojavi ludo dobra rasprodaja ili vidite komad koji samo govori o vama, može biti teško sačekati da kliknete na Dodaj u korpu. Ali da biste pripremili garderobu svojih snova, sastavljanje liste želja stvari koje želite je korisnije od impulsivnog trošenja.

Razmislite o svom ormaru i prazninama koje imate u njemu, a kada vidite predmet za koji mislite da bi vam zaista odgovarao, dodajte ga na listu koju držite u telefonu. Sedite malo na njega i razmislite o tome kako ćete moći da ga stilizujete sa komadima koje već posedujete. Zatim, sledeći put kada obavite kupovinu, izaberite nešto sa svoje liste želja za čim ste žudeli, a ne nešto što kasnije rezultira impulsivnom kupovinom.

Možda će vas zanimati: 5 KOMBINACIJA BOJA KOJE ĆETE VIDETI NA SVAKOM KORAKU OVE ZIME

Bonus video

Teddy jakna za jesen 2023 Instagram/ariyalondon