Žene u Skandinaviji se vode mantrom - budite u mogućnosti da napravite maksimalno od minimalnog. Čiste linije, jednostavna elegancija i ležerni šarm - tako se kratko i jasno opisuje skandinavski izgled. 

"Mislim da je Skadni stil popularan, jer se žene mogu poistovetiti sa njegovom udobnošću",objasnila je jedna danska influenserka.

Vratimo se nekoliko koraka unazad. Moderni skandinavski dizajn pojavio se davne 1950. godine, a pokrenuo ga je dizajner Arne Jakobsen. Njegov funkcionalizam obeležio je čitavu skandinavsku modu:

Ništa neće biti dizajnirano, ako nema jasnu svrhu!

1. Oblik prati funkciju

Karneri, cvetni printovi ili duksevi? Skandinavska moda odmah će vam reći ne. Svaki komad odeće mora imati svoju svrhu, neće se kupiti samo zbog njihovog lepog izgleda.

Na primer, ako vozite bicikl, uradite to u pantalonama ili nekoj širokoj suknji ili haljini. Usku cigaret suknju ćete morati da izbegavate.

jesenja kombinacija
Instagram 

2. Kupujte manje, birajte pametno

Drugi princip skandinavskog šika će vam reći da kupujete manje, ali da dobro investirate.

Nema smisla ni kada žena ima previše stvari, a opet nema šta da obuče.
U prevodu: kvalitetne osnove. Dobar džemper, dobar par pantalona, odličan sako.

Uz kvalitetne osnovne lako se kombinuju raznobojne aksesoare ili dizajniranu odeću. Time ćete naglasiti svoju individualnost.

jesenja kombinacija u mantilu
Instagram 

3. Biti manje sređena je uvek bolji izbor od biti previše sređena

Biti manje sređen ne znači da treba da se provlačimo kroz život neuredni. Naprotiv, to znači da naša odeća ne mora uvek privlačiti pažnju.

Pustite da dobar materijal i dobar kroj govore umesto vas. Vodite se i onim što je Koko Šanel ponavljala:

"Pre nego što izađeš iz kuće, pogledaj se u ogledalo i vrati jednu stvar!".

slip haljina
screenshoot/instagram