Veliki povratak jakni koje smo voleli 2010-ih: Ove sezone ih nosimo sa farmerkama trendi modela

Parke su se vratile, i to ne na mala, već na velika vrata.

Instagram

Utilitaristički model jakne viđen je i na poslednjoj Pradinoj reviji, gde je kultni brend pokazao kako se prkosi algoritmu trendova i homogenizovanom stilu. Jakne srednje dužine s krznenim kapuljačama u maslinasto zelenoj boji, koje smo apsolutno obožavali u 2010-ima, ove sezone dolaze u malo suptilnijem izdanju i već su se našle u ormarima modnih influenserki.

Iako su mnogima od nas još uvek sveža sećanja na popularnost parki sredinom prošle decenije, to nije prvi put da su ove funkcionalne jakne vladale modnim trendovima. Tradicionalno, parke se vežu za arktičke narode Kanade i Aljaske, gde je ovaj vodootporni i topli odevni predmet, napravljen od životinjske kože, imao samo jednu svrhu – da zaštiti ljude od neumoljivih spoljašnjih uticaja. Parka jakne su na važnosti dobile u 20. veku, posebno tokom Korejskog rata, kada su američki vojnici nosili M-51 jakne s velikim krznenim kapuljačama.

Kroz nekoliko narednih decenija, parke su ostale prisutne u modi, obeležavajući estetiku uglavnom alternativnih stilova, ali nikada nisu doživele popularnost kao 2010-ih, kada hipsteri postaju mejnstrim, a stotine modela parki postaju deo ponude high street brendova poput Zare, H&M-a…

Parke se ove sezone nose u slojevitim kombinacijama s pleteninom i majicama s polo ovratnikom, uz pantalone širih modela. Kao suprotnost utilitarističkoj estetici ovih jakni, nameću se elegantnije cipele poput mokasina ili baletanki, kao i čizama s potpeticom.