Kašmir je luksuzan materijal poznat po svojoj mekoći i toplini, ali da biste održali ove kvalitete tokom vremena, važno je da pravilno negujete komade kašmira, ali i vune uopšte.

Evo nekoliko saveta stručnjaka iz Birdie o tome kako da komad od kašmira ostane mekan bez ćebanja.

  • četka od prirodne dlake
  • aparat za brijanje tkanine
  • kesice lavande

Koraci

10:00
Korak 1

Pranje

Pranje kašmira zahteva posebnu pažnju. Preporučujemo ručno pranje hladnom vodom koristeći blagi deterdžent. Izbegavajte trljanje ili stiskanje tokom pranja da biste sprečili oštećenje vlakana. Ako koristite mašinu za pranje veša, podesite je na delikatni program za vunu, najnižu temperaturu i isključite centrifugu.

Mašinsko pranje kašmira je generalno rizična ideja jer mešanje iz mašine može oštetiti vlakna kašmira i oblik vaših komada. U većini slučajeva ćete želeti hemijsko čišćenje ili ručno pranje.

10:02
Korak 2

Koliko često prati?

Kašmir nije potrebno prati nakon svakog nošenja. U stvari, zbog delikatnije prirode materijala, trebalo bi da izbegavate da ga perete prečesto. Preporučuje se da ga perete otprilike na svaka četiri nošenja.

10:02
Korak 3

Sušenje

Nakon pranja, nikada nemojte kačiti komad od kašmir da se osuši jer to može dovesti do deformacije komada. Umesto toga, položite ih na ravnu površinu poput peškira ili sušilice za veš. Izbegavajte direktnu sunčevu svetlost koja može da izbledi boje. Takođe, kada uklanjate nakupljenu vodu, nikada je ne cedite, već je umesto toga, umotajte stvar kao burito i nežno iscedite vodu.

10:02
Korak 4

Način čuvanja u ormanu

Kada se ne koriste, komade kašmira je najbolje čuvati presavijene, a ne okačene. Držite ih u prozračenom ormaru ili fioci kako biste sprečili nepotrebno trenje. Gravitacija od vešanja može da ga prilično istegli. Kada savijate džemper od kašmira, trebalo bi da preklopite rukave ispod, a zatim ga preklopite na pola horizontalno kako biste smanjili gužvanje. Korišćenje kesica od lavande može pomoći da miris ostane svež i da odbije moljce.

Kašmir je osetljiv na trljanje oštrih predmeta kao što su nakit, kaiševi ili drvene ivice o nameštaj. Uverite se da delovi ne dođu u kontakt sa takvim površinama kako biste sprečili stvaranje buđi.

10:02
Korak 5

Četkanje

Četkanje kašmira specijalnom četkom od prirodne dlake pomaže u održavanju mekoće vlakana i protiv ćebanja. Uradite to nežno, u pravcu vlakana, da biste sačuvali strukturu tkanine.

Ako primetite početak ćebanja, odmah reagujte. Koristite uređaje kao što je aparat za brijanje tkanine da pažljivo uklonite dlačice. Ovo će sprečiti njihovo širenje i sačuvati glatku površinu kašmira.