Bez obzira na modne tokove i aktuelne trendove, činjenica je da baletanke nikada nisu potpuno nestale sa modne scene.

Tome u prilog govori i činjenica da su legendarne Chanelove dvobojne baletanke decenijama bile na vrhu liste najpoželjnijih osnovnih komada modnim profesionalcima, glumicama i manekenkama.

Kejti Holms u baletankama
Guerin Charles/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Jednostavne, lepe, udobne, nosive i pogodne za svaku priliku, baletanke su ove sezone omiljene u svetu obuće, a dolaze u velikom broju stilova, od klasičnih modela do savremenih verzija.

Mrežaste baletanke
Claire Guillon / Camerapress / Profimedia 

Jedan od najtraženijih stilova baletanki je bez sumnje onaj inspirisan modelom Mary Jane, koji su doneli brendovi poput italijanske Miu Miu i čuvene francuske Alaia – izdao je neodoljive verzije sa rok vajbom, napravljene od mrežastog materijala, ali i varijantu u znaku svetlucavih cirkona.

Sofija Riči nosi baletanke
BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Ni nova modna ikona Sofija Riči Grejndž, koju trendseterke obožavaju zbog modnih kombinacija inspirisanih estetikom tzv. tihi luksuz, nije odolela njihovom šarmu. Bela majica opuštenog kroja i bele farmerke visokog struka i širokih nogavica odlična su modna kombinacija za mnoge prilike, a ovaj cool look je nadogradila upečatljivim baletankama sa kaišom u stilu Mary Jane, od somota u divnoj crvenoj boji.

Osim što su veoma šik, njihova privlačnost leži u njihovoj svestranosti i udobnosti jer idu uz sve, od teksas suknji do lepršavih jesenjih haljina.

Bonus video: Baletanke u stilu Mary Jane cipela

Maison Margiela mary jane cipele TikTok/zigs_mom