Postojalo je vreme u kojem su cipele koje izrezom na vrhu otkrivaju prste predstavljale oličenje sofisticiranosti. Bilo je to zlatno doba Holivuda, a slavne dame su ovom vrstom cipela upotpunjavale svaki komad odeće, od bikinija do haljine.

Nakon što smo se krajem 2000-ih godina oprostili od cipela koje otkrivaju prste, došlo je vreme da skinemo prašinu s tog donedavno omraženog dizajna koji smo rado isticali uz skinny farmerke i mini suknje.

model obuće peep-toe je trend za 2023
Mario Mitsis / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia 

Dovoljan dokaz trijumfalnog povratka peep-toe obuće prizori su s modnih pisti iz nadolazećih kolekcija dizajnerskih brendova, što nimalo ne čudi, uzimajući u obzir višesezonsku dominaciju Y2K estetike.

cipele peep-toe
Dede / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia 

Jedan od najjasnijih primera toga kolekcija je brenda Blumarine, s haljinama kombinovanim uz platforma cipele koje se vežu do gležnja.

Brendovi Halpern i Naeem Khan takođe su odlučili da ovaj trend istaknu u kolekciji za sezonu proleće-leto 2023., s kaišem i u kombinaciji s dugim haljinama. Kod Giambattiste Vallija nalazimo najizrazitiju verziju peep-toe obuće - XXL platformu koja prati printani ili svetlucavi zlatni dizajn.

Peep-toe možemo pronaći i u verziji mule: dok se italijanski Tod's opredelio za sandale nadahnute 90-ima, Carolina Herrera bira puno više damsku alternativu, s detaljem mašne na ristu, a i Michael Kors odlučio se za ovu zavodljivu obuću.

džej lo u obući koja će biti trend 2023 godine
Shutterstock