Patike Samba koje potpisuje brend Adidas nisu oduvek važile za model namenjen malom fudbalu. Davnih 40-ih godina prošlog veka, osnivač i dizajner Adidasa Adi Dasler napravio je prvi model patika Samba posebno osmišljenim za aktivnosti na zaleđenim fudbalskim terenima terenima.

Danas, ove patike su jedne od najpopularnijih, a trendseterke ih rado nose. Pored toga što su udobne, lako se kombinuju uz razne odevne komade - od trenerki, patalona, do suknji i haljina...

Tokom godina, Sambe su prošle kroz niz modifikacija svog oblika i dizajna, kako bi se prilagodile drugim sportovima, a s korišćenjem terena koji su prekriveni travom, Sambe su postale logičan izbor patika zahvaljujući svom dobro prijanjajućem đonu od gume.

Tokom ere 90-ih, Sambe su osvojile skejtere, a uspele su da stignu i do modnih pista.

Favorit pop kulture u poslednje dve godine, Samba patike brenda Adidas viđene su na stopalima vojske slavnih trendsetera na čelu američkom it devojkom Belom Hadid, kao i pevačicom Rijanom, a s njihovim prepoznatljivim dizajnom odlučili su da se poigraju brojni brendovi, od kojih se najviše isticao brend Wales Bonner.

Grejs Vels Boner, osnivačica istoimenog brenda, prvi put se pozabavila dizajnom Sambi godine 2020., iste ih godine predstavivši na Nedelji mode u Londonu. Od tada je lansirala još šest modela ovih kultnih patika,.

Uz obilje sradnji i podrške slavnih osoba, Samba patike s potpisom nemačkog sportskog diva dosegle su nov nivo popularnosti i interesa među potrošačima širom sveta.

Brojke ne lažu

Prema podacima iz Google Trendova, potražnja za Samba patikama nikada nije bila veća. Trenutno je u Americi opseg pretraživanja za njima dosegao vrhunac od 100 posto za 2022. godinu.

Interes za legandarnim Sambama porastao u celom svetu, ne samo u SAD-u. U Evropi se sada najbolje kotiraju u Ujedinjenom Kraljevstvu, Nemačkoj i Hrvatskoj, u pogledu opsega pretraživanja na Google. Iako Srbije ovde nema, nismo mogli a da ne primetimo na mnogim devojkama naše prestonice.

Moglo bi se reći da su modne saradnje i slavni trendseteri pomogli u novoj popularnosti Sambi.