Ovog leta se više nego ikada radujemo povratku nekih retro trendova, naročito iz omiljenih 90-ih koje su bile veoma stilski voljene.

Čak i neke omražene trendovi iz tog vremena jedva čekamo da nosimo ove sezone, a jedan oko kog se pojavljuju oprečna mišljenja su svakako japanke s platformom. Njih ili volite ili ih nikada ne biste obuli. Ipak, bez obzira na broj onih koji poništavaju njihovu estetiku, ovog leta se vraćaju na velika vrata.

Reč je o efektnoj, ali vrlo praktičnoj obući!

Osim onih basic modela koji savršeno idu na casual kombinacije i nosivi su čak i na plaži, tu su i oni koji će baš svima zapeti za oko, što zbog boje, što zbog veličine platforme. Ipak, jedna stvar im je svima zajednička – udobnije su od većine ravnih sandala ili onih s tankom petom.

Prilikom kupovine pripazite pronađite modele sa mekom kožom ili spužvastim materijalom presvučenim kožom kako ne biste završili sa žuljevima i ranama.

Platforme su vrhunac svoje popularnosti dosegle devedesetih i početkom 21. veka. Trenutno su ponovo hit da Vogue za njih kaže da su “nove Birkenstockice”. Japanke s platformom obožava Kendal Džener, koja se od početka godine pojavila u tri različita modela, kao i njena kolegica Điđi Hadid, koja takođe voli ovaj model obuće.

Kendal se pojavila u Coperni japankama koje su savršen izbor za sve zaljublejnike u stil 90-ih. Ako nešto “vrišti” retro, to su ove japanke. Gotovo svaki look na njihovoj reviji za proleće/leto 2022. bio je iskombinovan s japankama.

Kendal Džener u japankama sa platformom.
RACHPOOT.COM / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Starija Džener sestra svoje japanke s platformom iskombinovala je s kratkom belom potkošuljom i širokim zelenim pantalonama. Uz to je imala i minijaturnu crnu torbicu i retro sunčane naočare.

Hoće li s modnog trona svrgnuti omiljene anatomske natikače brenda Birkenstock, saznaćemo u mesecima pred nama.