TikTok je postao riznica inspiracije i generator trendova koji kombinuje sve stilove i mogućnosti. Najnoviji modni hit i vladajući trend je old money estetika koja od prošle godine vlada društvenim mrežama, a njen hashtag je do sada prikupio oko 5,6 milijardi pregleda. Prelepa ćerka Lajonela Ričija, Sofija Riči, i njeno venčanje odgovorni su za nedavni porast u potrazi za estetikom „old money“.

Neutralne boje i jednostavnost su karakteristike koje definišu odevne predmete u stilu starog novca.

Američki san o modnoj industriji

Ova estetika se može sažeti kao način na koji se deca moćnih i bogatih porodica oblače dok studiraju u Engleskoj ili Sjedinjenim Državama i provode svoje slobodno vreme igrajući golf, jahanje ili jedrenje. Deluje kao kliše, ali u stvarnosti jeste tako.

Snažna inspiracija za ovu estetiku mogla bi se naći u Ralph Laurenu, iz njegovih reklamnih kampanja iz 1990-ih, koje su do danas definisale liniju brenda. Velike modne ikone, od Džeki Kenedi do princeze Dajane, pa čak i lik Šarlot Jork, koju glumica Kristin Dejvis igra u „Seks i grad“ seriji, predstavljale su velike estetske reference u različitim decenijama, prilagođavajući stil bogatih određenom vremenu. .

Ovaj stil je sada postao američki san mlađih generacija, pretvarajući ga u viralni trend na društvenim mrežama, posebno na TikTok-u. Shodno tome, velike modne kuće sve više menjaju svoj pravac i naglašavaju suptilnost. Ukratko, što je moda skuplja, to je jednostavnija i manje nametljiva, a klasika i vanvremenski komadi su uvek prvi izbor.

Kako da unesete old money stil u svoju garderobu?

Polo majice, džemperi od kašmira, mokasine, plisirane suknje, lanene košulje i biserni nakit su, između ostalog, odevni predmeti koji se najčešće ponavljaju u stilu old money. Iako je spektar mogućnosti širok, a izbor veliki, svima je zajedničko pet karakteristika: kvalitet, jednostavnost, klasičnost, neutralnost i bezvremenost.

Pravila stila old money

Kvalitet. Jedno od glavnih nepisanih pravila stila je ulaganje u kvalitetnu odeću. Nose komade koji traju mnogo više od jedne sezone.

Jednostavnost. Jednostavne linije u odeći su favoriti pri usvajanju ovog stila. Ravni i simetrični krojevi, midi dužine i okrugli izrezi su ono što tražite.

Klasičnost. Glavni print, i jedini dozvoljen, su mornarske pruge - najklasičnija stvar koju je dizajnerka Koko Šanel uvela u modnu industriju.

Neutralnost. Glavne boje svih odevnih predmeta, od haljina do dodataka poput torbi, su neutralniji tonovi poput bež, braon ili bele.

Bezvremenost. Iako su ovi odevni predmeti deo specifične estetike, činjenica je da su vanvremenski. To su komadi koji će i posle dužeg vremena biti deo garderobe i savršeno se kombinuju uz svaki stil.

Izvor: tportal.hr