KUDA ZA VIKEND: Ove LOKACIJE U SRBIJI sigurno još niste posetili

Krupajsko vrelo, Zaovinska jezera, Rosomački lonci... Sve su to mesta koja su svoju dodatnu popularnost stekla u ovoj godini usled pandemije i nemogućnosti putovanja u inostranstvo. Ipak, postoje i druga, neotkrivena mesta naše zemlje.

Profimedia Fruška gora

Spomenik Sloboda na Fruškoj gori

Ovaj monumentalni spomenik Drugog svetskog rata nalazi se na Iriškom vencu nije toliko poznat široj javnosti, ali je svakako vredan pažnje. Pogotovo u jesenjem pejzažu fruškogorskih šuma koje ga okružuju, u kojima možete šetati tokom vašeg vikend bega u prirodu. U blizini je i Vrdnička kula, Vinska kuća Kovačević, izletišta, kao i brojni smeštajni kapaciteti.

Taorska vrela 

Taorska vrela predstavljaju jedan od najlepših slapova i izvora u Srbiji. Iako najviše vode u ovim vrelima ima u rano proleće, isplati se i njihova poseta u jesen. U ovom prostoru nalazi se i nekoliko vodenica od nekadašnjih 12. Taorska vrela su smeštena u Zapadnoj Srbiji, u neposrednoj okolini Kosjerića. Lokalna hrana je nešto što morate okusiti kada se budete našli u ovom kraju.

Krčedinska ada 

Ovo rečno ostrvo nalazi se preko puta inđijskog sela Krčedin, na levoj obali Dunava. Idealno je mesto za ljubitelje prirode i ekologije - bajkoviti predeo starih vrba i topola uvek upotpuni i krdo divljih konja. Ova oaza flore i faunu, stanište je i podolskih goveda, magaraca, brojnih vrsta ptica...

Homoljske planine 

Nalaze se u istočnoj Srbiji, 150 km od Beograda, a na njima je smešteno čuveno Krupajsko vrelo. Predivne hrastove i bukove šume, manastir Gornjak, reka Mlava, banja Ždrelo i vrh Ježevica samo su neke od lokacija ovih planina koje možete posetiti. Tu su i brojni vodotoci, vodopadi, stenoviti planinski vrhovi, pašnjaci i vidikovci.

Dvorci Vojvodine 

Dvorci, kašteli, letnjikovci, tragovi starog sjaja - sve ove bajkovite, a nekad i tragične priče možete videti u Vojvodini. Dvorac Fantast porodice Dunđerski je poput filmske priče, kako arhitetonski tako po svojoj istoriji. Nalazi se u okolini Bečeja. Dvorac porodice Špicer kod Beočina je u devastiranom stanju, ali opet je vredan posete, upravo zbog svog kulturno-istorijskog značaja. Još jedan dvorac porodice Dunđerski nalazi se u Kulpinu u južnoj Bačkoj. Sada se u njemu nalazi Poljoprivredni muzej.