JUGOSLAVIJA I SAVREMENA MODA: Lokalni brendovi kojima su relikvije SFRJ inspiracija

Ukoliko ste jugonostalgični ili levičarska študentarija sa Filozofskog, instagram nalozi ovih lokalnih brendova su prava adresa za vaš šoping.

Profimedia

Yugochic

Jednostavne bele, crne i sive majice i dukserice sa ispisom Yugochic, Ćirilica i latinica proizvodi su beogradskog brenda Yugochic koji je sinonim za bratstvo i jedinstvo. Nije sve tako crno-crveno bilo u Jugi. Eh, ko nas rastavi...

 *

 *

Yugo linija

Mlad brend inspirisan jugoslovenskim dizajnom vodi Marko Zajić. Printovi poznatih Ex-Yu robnih marki poput Gorenja, Borosana i drugih naći ćete na belim majicama, često uvezane sa duhovitom porukom.

 *

 *

Yugo dream

Još jedan brend majica iz domaće modne kuhinje jeste Yugo dream. Motivi partizana, prirode od Varda pa do Triglava, neki su koji se nalaze na ovim majicama.

 *

 *

Made in Yugoslavia

Ne, nisu u pitanju majice, veeeć delikatno birani komadi enterijera iz perioda SFRJ. Mislim da svi želimo Iskrin ljubičasti fiksni telefon.

 *

 *

 *

Yugoteka

Majice, printovi, cegeri, rokovnici - svi sa motivima guess what. Da parafraziramo Moskrija, "kad sam bio mali gledao sam Yugoteku..."

 *

 *

Yugoverse

Ovaj mini Ex-Yu univerzum smešten je u Beogradu. Baziran je na konceptu istorijskih tura prestonicom u automobilima iz tog perioda.

 *

 *

Yugo.logo

Yugo.logo nije brend, već digitalna arhiva logotipa iz bivše Jugoslavije koju vodi grafički dizajner Ognjen Ranković. Na ovoj instagram stranici, pronaći ćete omiljene logoe robnih marki, ime i prezime dizajnera koji ih je kreirao, godinu kada su nastali, kategoriju proizvoda i republiku.

 *

 *