Konstantinovo raskršće - Nebo iznad Niša

U pitanju je strip album, grupe autora: Dejana Stojiljkovića, Alekse Gajića i Dragana Paunovića. Ovaj treći strip album i poslednji, rađen je po istoimenom bestseleru Dejana Stojiljkovića. Priča se odvija u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata i prati nemačku potragu za misterioznim mačem rimskog cara Konstantina Velikog. Priča se vrti oko zanimljivih karaktera, nekoh izmišljenih (Vampira), nekih realnih (meštani, političari, vojnici), koji obezbeđuju višeslojan tok naracije. Radnja je kompleksna i verno prati knjigu...

More je bilo mirno

Autori ovog grafičkog romana su Tanja Stupar Trifunović i Tatjana Vidojević. „More je bilo mirno“ je sjajan primer kako moderna književnost može da zaživi i u obliku koji će u prvi plan istaći sve njene najbolje segmente, dajući joj novu dimenziju. Tanja Stupar Trifunović (scenario) i Tatjana Vidojević (crtež) uspešno pobijaju sve predrasude o stripu i formu modernog grafičkog romana dižu na viši nivo. Priča je lična – o gubitku (gubicima), razočaranjima, sećanjima i toksičnoj vezi. Tekst i slika su komplementarni, pa tek sagledavanjem i jednog i drugog dolazi se do potpune asimilacije u neraskidivu celinu i poruku. 

Linije fronta

Godine 2014. ceo svet je obeležio stotinu godina od početka Prvog svetskog rata, najvećeg ratnog sukoba u dotadašnjoj istoriji. Uključujući se u ovaj značajan jubilej, ali veoma zgodno uključujući i srpsku kulturu, beogradski izdavač Moro d.o.o./ System comics povezao je strip autore iz dve savezničke zemlje, Srbije i Francuske, i izdavanjem strip albuma sa njihovim radovima učestovali su u proslavi. Naime, u albumu s tvrdim koricama i najboljom kolornom i crno-belom štampom, a na 80 strana, naš izdavač, koji se već više puta veoma dobro iskazao u ovoj oblasti izdavaštva, objavio je naručene strip priče koje se bave tematikom Velikog rata. U projektu je učestvovalo deset francuskih i deset srpskih scenarista, čije su originalne priče crtački uobličilo dvadeset srpskih crtača. Reč je o crtačima koji su proslavili srpski strip kako u Francuskoj tako i u celoj Zapadnoj Evropi odnosno u svetu stripa.

Zelenbaba

Autor ovog stripa je Vladimir Pajić, koji prati priču Grozdane - superheroine iz reda Zelenbaba koja se bori protiv sila mraka. U tome joj, manje ili više, pomaže iguman Pajsije, iguman manastira Podnoge (inače Ratomir, njen drug iz škole). Nečastive sile koje malteretiraju narod obitavaju u selu i u gradu, na proplancima ali i u haustorima, na raskrsnicama sa ili bez semafora, u rakiji ali i u kafi u svim svetovima. Suočavajući se sa njima, a braneći sve ljude, Zelenbabe ljuljaju ovaj svet u mirnoj i tihoj pesmi. Može se reći da je “tkanje ovog svemira” ustvari ispeglana uštirkana šustikla. Sile mraka flekaju šustiklu u crno. Ona mora ostati bela.

Supersmederevac

Autori stripa o zgodama i nezgodama smederevskog superheroja i njegove družine su Ivan Tobić i Miloš Trajković. Ovo je alternativna enciklopedija Smedereva, kao i pregršt drugih sadržaja, jedinstvena su posveta jednom gradu koja će ganuti svakog pravog Smederevca, ali i ostaviti bez daha čak i one koji nikada nisu osetili miris Dunava kraj zidina Smederevske tvrđave.

Otadžbina

Iako autorka ove grafičke novele, Nina Bunjevac, živi u Kanadi, zbog brojnih svetskih nagrada i priznanja za ovo delo morali smo da je uvrstimo na listu. “Otadžbina” je autobiografski roman, nacrtan filigranskim grafičkim stilom, a govori o sudbini Nininog oca, kao i njene porodice u vremenu posle Drugog svetskog rata, gde se priče isprepliću i pričaju jednu od najpotresnijih priča u domaćoj književnosti i stripu, a koja itekako govori i o našim vremenima.
U centru priče je otac, Petar Bunjevac, koji se posle političkog progona seli u Kanadu gde postaje član “Otadžbine”, ekstremističke srpske organizacije. S jedne strane priče, autorka priča vlastitu potresnu priču o svojoj porodici, ali i u svom delu traži odgovor na pitanje kako je njen otac postao – terorist, koji će poginuti u eksploziji prilikom montiranja bombe.