U Kulturnom centru Pančeva, u utorak 1. septembra u 19 časova biće otvorena izložba pod nazivom Rizom: Ženske poetike prostora, pripadanja i uzemljenja. Svoje radove izlagaće Maja Rakočević Cvijanov, Jelena Grujičić i Lea Vidaković.

Kako ističe kustost izložbe, ove umetnike oblikuju kompleksan identitet i ulogu žene, kao i sa njim blisko povezan pojam doma u današnjem društvu kroz različite uglove prezentacije koji uzimaju u obzir socijalni i ekonomski momenat, pol, biološku funkciju, simbolična značenja. Radovi podstaknuti ličnim iskustvima ove tri umetnice univerzalizuju iskustvo ovih žena. Tri umetnice – tri žene, specifičnim, ženskim, tzv. „mekim“ rukopisom stvaraju dela koja izložena zajedno reprezentuju i prožimaju njihova razmišlјanja, emocije, pitanja sa kojima se svakodnevno suočavaju kao žene, majke, ćerke, umetnice, u kojima se prepliće iskustvo iskazano poetikom žene i ženskim „pogledom“, ujedno slaveći, ali i preispitujući uloge rađanja, materinstva i simbole kuće, doma u savremenom društvu permanentnih promena i nesigurnosti.

Jelena Grujičić - "Dojilje"
Wanted Jelena Grujičić - "Dojilje"

Druga izložba, biće otvorena istog dana u Galeriji Doma omladine Beograda, u 19 časova. U pitanju je izložba "Honey I'm home" mladog performans i vizuelnog umetnika Luke Cvetkovića. 

Ovom izložbom Luka razmišlja o mogućim modelima istinske reakcije nasuprot modelu pasivizma u anesteziranosti kolektivnog tela. Ako je pasivnost već ustaljeni model delanja većine, kako onda skupiti hrabrost i napraviti taj korak napred? “Honey, I’m home” je prostor za promišljanje o nestanku sigurnosti, ili oduzimanju iste. Takođe, to je prostor za kontemplaciju o načinima reagovanja i pronalaženje vatrogasaca u nama samima.