10 MOŠUSNIH PARFEMA UZ KOJE ĆETE MIRISATI KAO "MILION DOLARA": Stvoreni su za jake, moderne i samosvesne žene

Izdvojili smo 10 najboljih mošusnih parfema koji osvajaju sva čula.

Unsplash/ Laura Chouette

Coco Chanel je za svoju popularnu "peticu" inspiraciju pronašla u mirisu sapuna i sveže okupane kože, te bila jedna od prvih koji su za ženski parfem iskoristili mošus. Miris mošusa u buketu sa cvećem sada je definisao novu, modernu i samosvesnu ženu, čije vreme tek dolazi.

Mošus je zapravo esencija koju luče jeleni, i kao baza nalazi se u najluksuznijim parfemima. Njegov miris je jak, opojan, luksuzan, senzualan i vrlo karakteran, zbog čega se pripisuje i takvim ličnostima. Poslednji decenija koriste se i sintetičke verzije poput belog mošusa, a poneki drugi sastojci – poput ekstrakata semena biljaka: ambrete, galbanuma i korena angelike, takođe mogu parfemu pružiti mošusnu senzualnost, ali znatno blažu.

Odlično se meša sa orijentalnim bazama, kao i aldehidnim i cvetnim notama, đurđevkom, ružom i ljubičicom, a zbog svoje intenzivne privlačne moći prvenstveno je namenjen elegantnim večernjim prilikama.

U nastavku donosimo 10 najboljih mošusnih parfema zbog kojih ćete mirisati na ''milion dolara''.

1. Chanel 1957 Les Exclusifs de Chanel Eau de Parfum

Miris koji odiše bogatstvom i šarmom na jedan lagan i prozračan način. On se ne trudi previše: samo nonšalantno lebdi od kože do nosa pre nego što akordima belog mošusa, bergamota, irisa, nerolija i kedra opije svaki deo vas.

2. Byredo Blanche

Blanche je ugodan, sladak i čist miris koji asocira sofisticiranost džempera od kašmira. Note mošusa, sandalovine, božura, ljubičice i ruže savršeno prijanjaju na kožu.

3. Maison Margiela Lazy Sunday Morning Eau de Toilette

Ključne note: akord kruške, seme ambrete, akord irisa, latice ruže, cvet narandže, belo drvo, mošus donose samo jednu sliku: bezbrižno nedeljno jutro. Miriše slatko i cvetno, na sveže oprane posteljine i prolećni vazduh koji dopire kroz prozor, zbog čega možete da ga nosite i u dnevnim prilikama.

4. Glossier You Eau de Parfum

Ne voleti Glossier You jednostavno nije opcija. Ovaj unisex miris povod je za bezbroj komplimenata i od strane žena i muškaraca, a njegove kremaste i pikantne note (ružičasti biber, mošus, koren irisa, ambreta) čine ga jednim od najkarakterističnijih mirisa ikada.

5. Diptyque Do Son Eau de Parfum

Zaboravite sve što mislite da znate o mošusnim parfemima: ovaj parfem je potpuno snažan, ali svež, prozračan, otmen. Note tuberoze, cveta narandže, jasmina i mošusa podsećaju na egzotični morski povetarac, a slobodno ga nanesite ujutru, pre nego započnete dan: imaće blagotvoran efekat na vaš um i čula.

6. Juliette Has a Gun Musc Invisible Eau de Parfum

Klasičan mošusni, čist miris sa dodatkom luksuza i sofisticiranosti. Apsolut jasmina, cvet pamuka i beli mošus razlozi su zašto će vas svi pitati koji parfem koristite, a otkrićemo vam tajnu da znatno povoljniju verziju ovog mirisa možete naći i u The Body Shop parfemu pod nazivom White Musk.

7. Jo Malone London Moonlit Camomile Cologne

Lansiran kao deo Noćne kolekcije Jo Malone London (koja uključuje niz decor proizvoda), ova kolonjska voda je apsolutno božanstvena. Mesečev cvet, kamilica i beli mošus donose lagan, mekan i beskrajno utešan miris u koji ćeti ćete poželeti večno da se ušuškate.

8. Maison Francis Kurkdjian Gentle Fluidity Gold Eau de Parfum

Ako želite da mirišete na milion dolara, ovaj miris je za vas. Zahvaljujući vaniliji i muškatnom oraščiću, sladak je i kremast, dok mu korijander i mošus daju bogatu dubinu koja odiše neverovatnim luksuzom.

9. Narciso Rodriguez Musc Noir Rose Eau de Parfum

Tuberoza, italijanski bergamot, ružičasti biber, mošus, šljiva, vanila - zvuči kao san? Ipak, otelotvoren je u Narciso Rodriguez parfemu, idealnom za specijalne prilike i svečane večere, jer njegov duboki cvetni trag nikog ne ostavlja ravnodušnim.

10. Yves Saint Laurent Libre Eau de Parfum

Ne samo što je bočica ovog parfema umetničko delo, već je i sam parfem podjednako zapanjujući. Sa citrusnim nerolijem i cvetom narandže, svež je i lagan na prvi miris, ali lavanda, jasmin i mošus mu daju dubinu koja ostaje i čini ga zadivljujućim.