Ma koliko bilo rasprostranjeno shvatanje da dlake imaju samo muškarci, činjenica je da ih na bradi imaju i žene.
Sa starenjem je normalno da raste i maljavost na određenim delovima tela. Pored hormona na rast dlačica kod žena utiču i još neki faktori.

Dlakavost se kod žena javlja u starosti ili usled hormonske neravnoteže, a može biti indikacija da se nešto ozbiljno dešava u organizmu i posledica nekog zdravstvenog problema. Preterana ili neželjena maljavost na ženskom telu i licu zove se hirzutizam.

Kao prvo, sve žene imaju dlačice na bradi, koje su uglavnom tanke i svetle. Ali, s vremena na vreme, tu se pojavi i neka tamnija, oštrija dlačica, koja je takođe sasvim normalna. Određeni hormoni, a posebno androgeni ili muški hormone poput testosterona, mogu izazvati rast tamnijih i debljih dlačica, ako ikada ispadnu iz ravnoteže.

Žene takođe proizvode ove hormone, u manjoj meri nego muškarci, i oni su uglavnom savršeno izbalansirani ženskim hormonima. Ipak, ta ravnoteža se može poremetiti zbog brojnih faktora, poput trudnoće, menstruacije, menopauze i brojnih drugih faktora.

devojka
Wanted 

Važno je napomenuti, malje na bradi pojavljuju se i ženama koje imaju potpun hormonalni balans.

Šta učiniti ako vam rastu dlake na bradi?

Lečenje hirzutizmom trebalo bi započeti samo ako se može otkriti uzrok. A za to bi se prvo trebalo obratiti ginekologu, koji će prema rezultatima testova i drugih pregleda u slučaju utvrđenih prekršaja propisati adekvatan tretman. Ako se ne otkriju odstupanja od norme, najverovatnije, ginekolog će vas uputiti endokrinologu.

U nedostatku hormonskih problema, jedini izlaz iz situacije je uklanjanje viška dlaka, a za to postoji nekoliko načina.

Kako rešiti problem pojačane maljavosti?

Postoje različiti načini za uklanjanje neželjenih dlačica, kao što su brijanje, izbeljivanje dlačica, uklanjanje prirodnim metodama, zatim različitim preparatima i kremama, čupanje pincetom ili depilacija, ali pošto je ciklus rasta dlake vrlo kratak (samo 7 dana), to sve nisu potpuna rešenja i moraju se ponavljati skoro svakodnevno.

Mehaničko uklanjanje

Najjednostavniji i najbrži način da se rešite neželjenih dlačica je brijanje. Međutim, ovo je nepoželjno, posebno na licu. Stvar je u tome što kao rezultat brijanja dlaka postaje gušća i tamnija, a samim tim i intenzivnije raste.

Prilično učinkovita, mada pomalo bolna, metoda uklanjanja malja je depilacija voskom ili šećerom. U ovom se slučaju se dlaka izvlači iz korena, te raste nakon 2 do 3 nedelje.

lice devojke
Seva Levitsky/Cookie Studio 2017 

Salonski tretmani

Uklanjanje dlačica kod kuće obično daje privremeni efekat. Radikalniji načini za uklanjanje su laser, foto i elektroliza.

1. Lasersko uklanjanje dlaka. Suština metode je da se folikul dlake uništava pod uticajem laserskog snopa, zbog čega dlaka prestaje sa rastom. Budući da laser prepoznaje samo one dlačice koje su u fazi aktivnog rasta, potrebno je oko 10 postupaka da se potpuno reše. Vredno je napomenuti da tok laserskog uklanjanja dlaka nije baš najpovoljniji i ne mogu ga svi priuštiti. Ipak, efekat takvog uklanjanja dlaka u potpunosti opravdava uložen novac.

Kao efikasno rešenje pokazala se laserska epilacija medicinskim laserima, koja daje odlične rezultate. Naglašavamo da je problem moguće rešiti medicinskim laserima, jer postoji velika razlika između njih i kozmetoloških aparata koji nisu laseri, a koji se za uklanjanje dlačica koriste u kozmetičkim salonima, piše klinika Diva.

2. Fotoepilacija. Ovaj postupak uključuje uklanjanje dlačica svetlošću visokog pulsa. Fotoepilacija nežno utiče na kožu, pa se smatra idealnom za rešavanje dlaka sa lica. Da biste postigli maksimalni rezultat, tretman morate ponoviti najmanje 5-7 puta.

3. Elektroliza. U ovom slučaju se uklanjanje dlačica vrši tokom izlaganja električnoj struji. Kroz iglu, koja se ubacuje u kožni otvor odakle dlaka raste, provodi se električni naboj, destruktivno delujući na koren same dlake. Elektroliza je prilično dugotrajan i bolan postupak, zahteva puno vremena i strpljenja. Pored toga, kako ne biste postali žrtva ožiljaka izaberite kvalitetnog doktora u ovoj sferi.